Везни е седмият знак на зодиака и единственият, който представлява предмет, а не човек или животно. Древните гърци не са разглеждали съзвездието отделно, а като щипците на Скорпиона, други народи са виждали в него пълните с плод плата на Девата.

Следете актуалния Хороскоп за Везни –

Mесечни хорoскопи (добавят се за всеки текущ месец)

ПЪЛЕН ГОДИШЕН И СОЛАРЕН ХОРОСКОП ЗА ВЕЗНИ

Римляните първи определят Везните за отделно съзвездие и забелязват, че Слънцето стои в него по време на есенното равноденствие (22 септември) – моментът на равновесие между деня и нощта. Този възглед е в съгласие и с шумерската традиция.

Темите, свързани с Везните са: аз и другите, свързване с партньор, постигане на балансирано решение, състояние на мир и любов.

Там, където се намира Везната във всеки хороскоп (домове и планети във Везни), се проявяват енергии като хармония, справедливост, дипломация, социална отвореност, спокойствие и очарование

или респективно в негативен аспект (когато тези енергии са смутени):липса на баланс, нетактичност, постоянно люшкане между възможности, неспособност да се направи добър избор, повърхностно отношение, свръх субективност или крайна избирателност.

Под Везни са събития като брак и официално обвързване, професии като дипломати, модератори, пиари, мениджъри човешки ресурси, културолози и театрали, сценичните изкуства като цяло.

Когато Слънцето е във Везни: 23 септември – 22 октомври

Зодия Везни | Libra Везните управляват отношенията ни с другите като отражение на самите нас (най-често на принципа на привличането на противоположностите). Да видиш себе си в другия, да потърсиш сходствата и различията, да се потопиш в близостта – това е ключът към този период, с който приключва лятото.

Акцентът сега е върху умереността, естетиката и постигането на мир, цялостна хармония, удовлетворение и спокойствие.

Да направиш първата стъпка към компромиса и да проявиш готовност за разбирателство – всичко това е под знака Везни.

Връзките – романтични, бизнес и обществени, дори с откритите ни врагове – са арената, на която се разиграват най-важните събития. В процеса на опознаване за другите и на изучаване на начините, по които сме свързани с тях, най-добре разбираме себе си.

Все пак, спокойният живот и щастливата развръзка съвсем не са гарантирани. Вземането на решения сега може да бъде предизвикателство, по-голямо от обичайното.

Везните се колебаят – те претеглят и двете страни на всяка ситуация и понякога този процес става безкраен, а изборът непостижим!

Слънцето в този знак е загрижено всички да са доволни, да не се разклати по-силно лодката и някой да не бъде „погален срещу косъма“. Но тази прекалена загриженост не бива да води до блокиране на действията (Марс в този знак е най-слаб).

Зодия Везни в наталния хороскоп

Везните са въздушен знак, затова обичат интелектуалния подход и събирането на информация с цел да постигнат свое балансирано становище за всяка ситуация.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ ПЪЛЕН НАТАЛЕН И ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП

Но търсенето на справедливост може да се превърне в най-голямата тежест за тях, защото те по природа са субективни (управлявани от капризната Венера). Винаги има значение какво им харесва и стремежът им да са безпристрастни води до нерешителност.

Защото за да отсъдиш в полза на някого, означава решението ти да навреди на някой друг, а това нарушава идеалите на Везните за дипломация, такт и хармония. При по-трудни обстоятелства това може да доведе до явна несправедливост, породена от субективизъм и жажда да се харесат или до блокиране на действието, за да не наранят чувствата на някого.

За Везните се казва, че не могат да живеят без любов. Но това не е безусловната, безгранична любов към всичко и всички. Просто любовта е вид одобрение и свързване с другия, което представлява централната тема за този знак.

Някои от хората с тази зодия се обвързват трайно и за цял живот, като във връзката си влагат много от себе си. Други напротив – те постоянно са в търсене на партньор и могат да имат по няколко връзки едновременно, с различен статут. Везните умеят да флиртуват и задържат вниманието, не са толкова сексуални.

Връзките с партньора и темата как ги приемат другите заемат централно място в живота на Везните. Самите те се самоопределят чрез близките си взаимоотношения и социалното взаимодействие е от жизненоважно значение за тяхното чувство за благосъстояние. Често те се чувстват непълноценни без компания и фразата „търся своята по-добра половинка“ е особено подходящ начин да се опише отношението им към партньорствата.

Стремежът към красота и хармония е видна дори във външния вид на Везните – те имат усет за естетичното във всички аспекти на живота и се отнасят с особен приоритет към собствения си вид.

Обичайно Везните са физически привлекателни хора. Те умеят да омайват, да правят комплименти, отличават се с тактичност и дипломатичност. По този начин получават от другите точно това, което желаят и задоволяват интересите си.

Не бива да ги определяме като користни – напротив! Повечето от тях вярват, че вършат всичко в името на мира, любовта и красотата – за другите, а не за самите себе си.

Външната красота трябва да изразява вътрешната, но при този знак тя може да се превърне в самоцел. Копнежът им за красота поставя изкуствата на особена почит в живота на Везните, дори това да е „изкуство заради самото изкуство“.

Още по темата:

Венера във Везни – Красота, справедливост, мир и любов

Меркурий във Везни – Всяка история има две страни

Марс във Везни – Войнът се превръща в дипломат

Мъжът Везни – галантен партньор с вкус към красивото

Жената Везни – харизматична партньорка, посветена на естетиката

Везни е двоен знак – там, където се появява в хороскопа, имаме винаги възможност за крайности. В характера на хората от зодия Везни тази двойственост често се бърка с уравновесеност. Но това не е така – те са хора, които търсят уравновесеност, не я притежават непременно, разпознават темата за баланса и тя е важна за тях.

Те искат да намерят златната среда, но много често се оказва, че се люшкат от едно към друго. Това си личи например в честата промяна на настроенията им. Всяко събитие може непредсказуемо да наклони везните, а настроенията им да се редуват от гняв до доволство.

Тази публикация е част от наталния хороскоп на AstroScript. Поръчакте своя оттук:

Натален / Рожден Хороскоп “Кой съм аз?”

Везни и другите знаци

Хармонии

Везните, както и другите два въздушни знака Близнаци и Водолей, са ориентирани към света на идеите, разума, интелектуалния прогрес. Но

  • Близнаците  влагат усилия в началното събиране на разнородна информация просто от любопитство и защото искат да знаят всичко, Везните са много по-избирателни в подбора на факти и се стремят да постигнат обективност, справедливост и неутралитет,  а
  • Водолеите желаят чрез знанието да достигнат висши хуманитарни идеали и рационалното да бъде полезно в обществен план.

В своя подход към света Близнаците се ръководят от малките и практични идеи (Меркурий), Водолеите – от мащабните и прогресивни каузи (Уран),  а Везните – от това, което се харесва и създава усещане за справедливост (Венера).

Опозицията Везни – Овен

Везни и противостоящият знак Овен са насочени към човека срещу себе си и другите като цяло, но Овните изпитват нужда да се състезават, да се доказват, подхождат повече като към съперник и конкурент, а Везните се опитват да постигнат сътрудничество, равнопоставено партньорство, настроени са към другите миролюбиво и тактично.

Традиционно се смята, че основна функция на Овните е изграждането на егото, на нова индивидуалност, което негативно се инетрептира като егоизъм. Защото целта на Везни е абсолютно същата – но тяхната индивидуалност се отразява чрез поведението на партньора.Везните фактически изразяват същата егоцентрична енергия като на Овен, но отразена като в огледало.

Също така, Овните са напълно директни и откровени, докато Везните спокойно могат да спестят част от истината, ако това ще запази комфорта им или ще пощади събеседника.

Дисхармонии

От знаците, считани традиционно за нехармонични съчетания, Везни могат да научат много ценни уроци: от Рак – способността да съчувстваш и да приемаш по-емоционално раздаването на правосъдие, а от Козирога – способността да отстояваш себе си и позициите си, да бъдеш непоколебим и твърд в направения избор.

Асцендент Везни (Libra) – Качества. Комбинация с 12те зодии

Везни: Митът за Психея и Ерос

Древната митология асоциира Везните с историята за Ерос и Психея, която символизира съвършената връзка, постигната най-накрая след дълги периоди на аскетичност, въздържание и много разочарования. Ето историята накратко:

Дъщерята на кралицата Психея (в превод от гръцки език – душа) била толкова красива, че дори Афродита (гръцката богиня на любовта и красотата) и завиждала и заповядала на сина си Ерос (бог на страстта и секса) да убие Психея.

Когато я видял обаче, Ерос бил толкова запленен, че оставил стрелата си да прониже него самия. А това била прословутата стрела, която улучва всеки, когато се влюбва.

След това отвел Психея в двореца си и те се любили под прикритието на тъмнината, без тя да може да го види. Дошъл обаче момент в който Психея поискала да разбере кой е нейният любовник. Тя запалила маслена лампа и видяла лицето на бога на любовта.Докато го съзерцавала, малко масло капнало върху рамото му. Той се събудил и разбрал, че тя го разпознала.

В същия момент Ерос и целият му дворец изчезнали и Психея се оказала сама на една далечна скала. След като изгубила своя любим, Психея трябвало да премине пре много трудни изпитания, включително да слезе в подземния свят. По този начин тя най-накрая омилостивила Афродита, която прие любовта на сина си и Психея и им позволила да се съберат отново.

Везни: Митът за Психея и Ерос

Това е една пълна с алегории приказка, в която всеки може да открие своите значения, но може би водещите теми могат да се дефинират така:

  • Съвършената любов като единение между бог Ерос (мъжкото начало, еротичната страст) и простосмъртната Психея (женското начало, душата), което поражда съвършена хармония и блаженство;
  • Изпитанията, след които човешката душа става безсмъртна и достига боговете;
  • Любовта, която започва като физическо привличане (влюбването на Ерос), но се доказва от духовна близост (любовта и изпитанията на Психея);
  • Напомняне, че съмненията в любимия човек водят до драматични обрати;
  • Разрушителните демони на страха и неизвестността, които се появяват когато загубиш доверието и се поддадеш на любопитството;
  • Бракът и раждането на дете като естествен и щастлив финал;
  • Утвърждението, че прошката е възможна и доверието може да бъде върнато, но пътят минава през най-големите изпитания и дори слизане в подземното царство, а наградата изравнява човека с боговете.

Може би идеята, която най-силно свързва този мит с Везни е достигането на справедливост, на щастлив край, хармония и баланс на много нива: божествено – човешко, душа – тяло, съзнание – подсъзнание, като историята е подчинена най-вече на Афродита, богинята на любовта, както знакът Везни се управлява от планетата Венера.

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните