Овен е първият знак на зодиака и бележи началото на нов жизнен цикъл. Там, където е Овенът във всеки хороскоп, е мястото за тестване на нещо за първи път, за прилагане на физическа сила и поставяне на ново начало. Там се проявяват качества като енергичност, спонтанност и директност. Символизира погледа към бъдещето, без връзка с миналото.

Следете актуалния Хороскоп за Овен –

Mесечни хорoскопи (добавят се за всеки текущ месец)

Когато Слънцето е в Овен: 21.03. – 20.04

В Овен Слънцето е силно и активно, ентусиазирано и спонтанно. Ние сме мотивирани от желание да се борим и да завладяваме. По-импулсивни сме и склонни към инициативи. Овенът е знакът на бързата ответна реакция, без много съжаление и угризения. Той е смел и иновативен, а и донякъде по детски невинен, незрял. През този период сме по- директни и праволинейни в нещата, които искаме, но също може да не виждаме по-далеч от носа си, без желание да планираме бъдещето.

ПОРЪЧАЙТЕ СВОЯ НАТАЛЕН И ГОДИШЕН ХОРОСКОП

Астрологическата нова година започна с влизането на Слънцето в знака Овен. Когато Слънцето се намира в Овен, цялата жизнена енергия е насочена към изграждането на нов живот. Това е период, през който се стремим да преследваме личните си интереси и по-ентусиазирано предприемаме нови проекти и задачи. В този пролетен месец вярваме по-силно, че ако покажем на другите своите способности, нашите усилия ще бъдат оценени справедливо.

Десет Характеристики на хората от Зодия Овен

Представителите на зодия Овен или с много планети в Овен са хора на действието: тяхното мото е „Действай сега“. Те са независими и имат силни лидерски качества. Могат да задвижват нещата, като поемат инициативата и се наслаждават на конкуренцията с другите, доказвайки своите способности.

Водачът на зодиака

Като първи знак на Зодиака, за Овена е естествено да бъде егоцентричен, събран в себе си, с концентрирана енергия за смело действие. Наличието на това качество е абсолютно необходимо за неговото оцеляване и изпълнение на мисията. Те първи се впускат в битка, за да завоюват това, което желаят.

Динамични и конкурентноспособни

Най-често овните откриват на какво са способни в конкурентни ситуации, защото в тях те могат да тестват и да затвърдят силата на характера си и бойния си дух. Отличават се с пробивност, настъпателност, динамизъм и повишена физическа енергия.

Директни, не обичат лъжите

Хората от зодия Овен са открити в поведението си – ясно заявяват какво искат и как смятат да го постигнат. При тях няма заобикалки, леки намеци и дипломатично планирани психологически подходи. Тяхната природа е пряма и открита. Обективни са и казват отчетливо това, което мислят. Но ако нещо във вашето поведение не им харесва, много скоро ще разберете.

Намират най-прекия път

Овните какво искат, желаят да го постигнат на мига и ако някой се изпречи на пътя им, няма да го пощадят! Те не обичат да се отклоняват от целите си и умеят да намират най-прекия път към тях. Любовта им към приключенията, готовността да поемат рискове и смелостта им са много полезни.

Самоуверени оптимисти

Техните естествени оптимизъм и самоувереност им помагат да преодоляват повечето препятствия, пред които са изправени, а безразсъдството, което най-често ги вкарва в трудни ситуации, обикновено и ги изкарва от тях.

Бързи и спонтанни

Техният напор е искрата и необходимата задвижваща сила. Спонтанността на овните улеснява справянето им с нови предизвикателства, които могат да възникнат във всеки един момент.

Смели пионери и инициатори

На тези хора не им липсва кураж и смелост. Завладяването на девствени територии е важен лайтмотив в живота им: привлича ги пионерската работа при стартирането на всеки нов проект, след което се обръщат към следващия.

Експедитивни, но нетърпеливи

Могат внезапно да загубят интерес след началния етап на всяка работа, когато са я видели как потръгва. Овните се нуждаят от преследване на цели като отдушник за огнената си енергия и ако такива няма, тази енергия бързо се изпарява. Те не са известни като постоянни или дълго упорити в нещо. Тяхната експедитивност в негативен смисъл ги прави твърде нетърпеливи, напрегнати и избухливи.

Егоцентрични

Като негативна страна на хората от зодия Овен се отбелязва желанието им да се самоизтъкват, абсолютната им директност и липса на такт и видимият егоцентризъм.

Непостоянна енергия

Енергията на планетата-управител Марс често се проявява непостоянно, с бързи искри, които могат да запалят пожар, но не и да поддържат стабилен огън. В характера на човека това се проявява като внезапно избликнал гняв, припряност, нетърпение, раздразнителност, придирчивост и прибързаност, понякога може да прерасне в сляпа ярост и агресия. В ситуации, в които бързото решение е невъзможно, тези хора могат да се проявят като лидери-спасители, но и рискови играчи.

Още за хората под знака Овен:

Овен и другите знаци

Партньори: Темата на взаимоотношенията е обща за Овена и за неговата противоположност Везни. Но за Овните връзките са място за себеутвърждаване, докато за Везните хармонията е по-важна. От друга страна, Овните са по-страстни партньори, а Везните по-интелектуални.

Хармонии: Оптимизъм и ентусиазъм са качествата, които Овенът споделя с другите огнени знаци Лъв и Стрелец. Но има нюанси: Овенът символизира първоначалната подпалваща искра, Лъвът – буйният, дълготраен и стоплящ огън, а Стрелецът – жарта, въглените и факлите.

Дисхармонии: От знаците, считани традиционно за нехармонични за Овните, последните могат да научат и много важни уроци: от Рак – ценността на емоционалната дълбочина и привързване, а от Козирога – постоянство и търпение.

Асцендент Овен (Aries) – Характеристики в наталната карта. Комбинации с 12те зодии

Митология на знака Овен

Богът управител на Овена – Арес / Марс

Марс, планетата-управител на знака Овен, в гръцката митология е представена от бога на войната Арес. Той винаги е изобразяван облечен от глава до пети в бойните си доспехи, готов за сражение. Неговата любима е Афродита, богинята на любовта – дори пред нея той не свалял бойното си снаряжение. Лесно се гневял, изпадал в пристъпи на ярост и необузданост. Древните гърци не почитали Арес особено много – извършвали приношения в негова чест само преди големи битки, рядко изграждани светилища.

В римски времена Арес се превръща в Марс и придобива много по-значима роля. Като бог на войната, завоеванията и победата, той заемал второ място по почит след самия Юпитер. Римляните устройвали пищни празници и фестивали в чест на Марс през месец март – и до днес самият месец носи неговото име. Те го почитали не само защото той бил баща на Ромул и Рем ( братята-близнаци, основали Рим), но защото бил символ на римската слава, военни победи и господство в света. Счита се, че благодарение на бог Марс Римската империя успяла да развие най-мощната, съществувала дотогава военна машина и да господства в света продължение на векове.

Легендата за Златното руно

Овенът се появява в множество древногръцки митове, но първоначално в легендата за Златното руно. Хела и Фрикс били две кралски деца, които били отредени за изкупителна жертва поради неплодородието в царството на баща им и трябвало да бъдат принесени в жертва на Зевс. Точно преди екзекуцията, тяхната майка Нефела майка (богинята на облаците) изпратила овена със златно руно, който ги отведе в безопасност. Докато летели над океана между Европа и Азия, Хеле паднала в морето и се удавила. Оттогава то се нарича Хелино море или Хелеспонт (Мраморно море).

Фрикс се приземил благополучно в Колхида по бреговете на Черно море. Овенът бил пренесен в жертва в знак на благодарност за неговото спасяване, а златното му руно окачено в свещена гора, принадлежаща на Арес, богът на войната, където било пазено от огнедишащ дракон.

oven_golden fleece
Фрикс и Златното руно, 5ти век пр.н.е., Атински национален музей

Златното руно е причина и за друго известно приключение – на Язон и Аргонавтите. Язон бил пратен от чичо си в Колхида, за да донесе златното руно и в замяна да си върне трона. Той събира около 50 аргонавта и след много приключения, успява да вземе ценното руно с помощта на вълшебницата Медея.

Язон обаче не успял да си върне бащиния трон и заедно с Медея се заселили в Коринт, където живели щастливо 10 години. Когато обаче Язон решил да се ожени за Креуза, възмутената Медея я убила, както и малолетните си синове. Язон завършил живота си със самоубийство, а според други автори умрял под отломките на кораба си Арго.

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните