Асцендентът (известен също като „изгряващ знак“) е зодиакалният знак на върха на първия дом от астрологичната карта. Това е знакът – с точните му градуси, който се намира на източния хоризонт в началния момент на събитието, което се разглежда (при наталната карта това е минутата, когато човек се ражда).

ПОРЪЧАЙТЕ СВОЯ РОЖДЕН ХОРОСКОП С ГОДИШНА ПРОГНОЗА

Най-важното условие – точният час

Изчисляване на АсцендентЗа да се определи асцендента на всяка астрологична карта – натална, на събитие, на връзка – трябва да се знае не само датата и мястото, но точният час на неговото възникване. Асцендентът, заедно с върховете на всеки от 12те дома в картата, са най-зависимите от времето елементи на хороскопа.

Пълната версия на всяка една карта в астрологията включва домова система – кръгът на небесната сфера е разделена на 12 сектора, които отговарят на 12 сфери в живота на всеки човек Домовете представляват “сцената”, на която се разиграва астрологичния театър от планети и техните връзки (ъгли помежду им или аспекти).

Асцендентът и домовата система на картата

Накратко казано, когато знаем точния час на раждане (или начало на събитие), можем да изчислим не само асцендента, а цялата домова система на картата. Различните астро школи през вековете използват различни домови системи или различни принципи на разделяне на небосвода в картата на 12 части. Съвременната астрология използва Placidus или равноделните домове (по 30 градуса всеки)..

Генерирайте своята натална карта безплатно заедно с кратък рожден хороскоп

Асцендентът (ASC) е един от четирите ъгълови дома на картата. Асцендентът определя първото впечатление, което правим на хората (в личен контакт, не в професионален и публичен смисъл). Той описва нашия външен облик, физическото тяло и цялостното ни присъствие като ичност и его. Асцендентът често е наричан маската, която носим, въпреки че не трябва да се счита за толкова повърхностна и нетрайна, колкото една маска предполага.

Счита се, че след 30та ни година асцендентът е много по-показатален от зодията за нашия характер. Това, което той представлява, са нашето естествено поведение, лични механизми, които използваме, за да се адаптираме и да се приспособим към своята среда.

Асцендентът също така показва характера на нашите взаимодействия със света около нас и разкрива очакванията ни и опита със средата. По него например можем да определим дали сме естествено колебливи или сме активни ентусиасти. Като първи дом и начало на нашия хороскоп, асцендентът се свърза и с всяко ново начало в живота ни, как се впускаме в нови проекти, какво е отношението ни към нови преживявания и контакти с нови хора.

Останалите три ъглови дома са

  • Десцендентът (DSC), точно срещу Асцендента – това е сферата на партньорствата
  • Imum Coeli (IC) или дъно на картата – това са нашите основи, дом, род и семейство
  • Medium Coeli (MC) или връх на картата – призванието и реализацията ни в живота и кариерата.

Асцендент или Изгряващ знак. Разлика със Зодиакален знак

Традиционното изчисляване на Асцендент

Знакът Асцендента се променя средно на всеки два часа, но това е доста променливо в зависимост от това колко далеч се намираме от екватора. Не е необичайно един знак да изгрява на хоризонта само за половин час или да стои там за почти три часа Това вариране се наблюдава колкото повече се отдалечаваме от екватора.

За да направите ориентировъчна калкулация какъв аседенент е даден човек, то можете да се ориентирате по положението на Слънцето – неговият знак се знае (зодията на човека).

Разделете картата на 12 равни части и изберете къде да поставите Слънцето според часа на раждане. В денонощието има 24 часа и 12 зодиакални знака, т.е. около 2 часа се падат на знак. Моментът на изгрева съвпада с асцендента.

  • Ако човек е роден около момента на изгряване на Слънцето, то вероятно неговата зодия и асцендент са еднакви – поставете Слънцето заедно с неговия знак на върха на 1ви дом. След това лесно ще добавите останалите 11 знака в домовата система на картата
  • Ако е роден по пладне – знака на зодията стои на върха на картата или 10ти дом, където поставяте и Слънцето
  • В полунощ е обратното – Слънцето е на дъното на картата, съответно, асцендентът е три знака по-напред

Според позицията на Слънцето, ще определите и знака на съответния дом, а оттам и знака на първи дом (асцендента) и ще разпределите по 2 часа за останалите 11 дома.

Изчисляване на Асцендент чрез ефемериди и софтуер

Ефемеридите се наричат таблиците за движението на звездите, по които можете да определите и знака на асцендента. Векове наред ефемеридите са се използвали за ръчното изчисление и съставяне на астрологични карти.

В днешно време същите тези таблици са залегнали в алгоритмите на много по-удобни калкулатори и софтуери, които изчисляват картите за секунди.

Не знаете точния си час на раждане?

Най-точният източник на тази информация е вашата майка. Ако по някаква причина тя не помни часа на първото ви проплакване, то този паметен момент трябва да е отбелязан в документите за раждането ви. Ако часът липсва в акта ви за раждане, можете да го получите от местната служба ЕСГРАОН.

Хороскопите без точен час на раждане за възможни, но са доста ограничени, особени по отношение на прогнозите.

Вашата натална карта

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните