Козирог е десетият знак от зодиака. При него водеща тема е изявата в социалната сфера. Индивидът е част от обществото, трябва да се придържа към неговите правила, да действа отговорно и да живее градивно.

Следете актуалния Месечен хороскоп за Козирог

ПОРЪЧАЙТЕ СВОЯ НАТАЛЕН И ГОДИШЕН ХОРОСКОП

Всички имаме по една област в свия живот, която попада под знака Козирог. Във Вашия хороскоп има поне един дом под знака Козирог, а може и да са два. Сферите в живота под знака на Козирога се проявяват чрез качества като сериозност, упоритост, твърдост и стабилност.

Козирог е кардинален знак, принадлежащ към земната стихия. Следователно при него инициативността и лидерството по отношение на земните акчества – практичност, заземеност, упоритост и делови подход – имат най-голяма сила в сравнение с останалите земни знаци Телец и Дева.

Там, където попада Козирога, ние трябва да поемем по-голяма отговорност, вероятно да ръководим някого като по-старши. Това е зона на изпитания – никак не ни е лесно изпълнението на големи проекти. Успехът изисква години наред стратегическо планиране и задълбочен всекидневен труд.

В тази област имаме големия товар, който сме призвани да носим на плещите си. Но точно там е и нашият талант и съдба да постигнем значими успехи. Снабдени сме с целия набор от качества, необходими, за да се преодолеят всякакви трудности и да се свърши тежката работа.

Това е и сферата, в която трябва да сме консервативни и да спазваме традициите, да следваме проверените с времето методи за работа, без оригинални подходи и експерименти. Успехът идва след 29та година, с пробиви или важни събития на всеки 7 години (цикълът на Сатурн).

Характеристики на хората от Зодия Козирог

Зодия Козирог | Capricorn

Тези хора много добре разбират задълженията, които произтичат от това да си част от обществото. Те обикновено спазват съществуващите правила и йерархията, и жадуват за публично признание за работата си. В състояние са да поемат сериозни натоварвания и отговорности, да се концентрират върху най-необходимото и същественото и да работят усилено.

Козирозите са упорити и много търпеливи, стоически издръжливи, защото се съсредоточават върху дългосрочните цели и по-значимите социални позиции. Посвещават се изцяло на делото си, трудолюбиви са и могат да се примирят с дълги периоди на безрезултатност, докато не осъществят най-накрая това, за което копнеят.

Дисциплинирани са и искат да стигнат до основата на всеки въпрос, и като цяло допринасят за поддържането на съществуващите обществени структури и ред. Също, често са склонни да приемат правилата абсолютно и сляпо да следват разпоредбите, поради което пренебрегват алтернативните, по-хуманни и индивидуални решения на социалните проблеми.

В отрицателен смисъл, залитат до крайността да жертват някои етични принципи, за да реализират плановете си или това, което считат за редно, на принципа: „Целта оправдава средствата“. Тяхното чувство за дълг може да ги накара да пренебрегнат важни, по-емоционални области на живота, което да ги направи прекалено сериозни, хронично сърдити и постоянно недоволни.

Мисията на Козирога

Той трябва да научи останалите знаци на Зодиака как се работи организирано и в колектив със ясна йерархия и правила. Това е трудна задача, затова те често мислят, че носят целия свят на плещите си. Но притежават и ценната дарба – да поемат отговорност за съдбата на останалите хора. Стремят се към материална осигуреност и да получат признанието и уважението на останалите.

Талантите на мъжа Козирог – успешен, стабилен, верен и чувствителен

Стратези, а не войни

Те са и отлични стратези. Преди да си изработят дългосрочна програма за действие, претеглят добросъвестно всички доводи „за“ и „против“ и само когато са абсолютно уверени, задействат изпълнението. Като цяло, не са агресивни. Почти никога не атакуват първи и не са нападателни по природа.

Любовта на Козирога

Към близките си хора могат да проявяват изключителна загриженост и лоялност. В замяна обаче те държат да им се оказва уважение и поне елементарна признателност. В любовния живот те са сдържани, практични и земни. Те са хора, на които може да се разчита и във връзките си са изключително лоялни, стабилни и вярни. Отношенията им се основат на взаимно доверие, подкрепа и взаимопомощ. Не обичат да са многословни в обясненията си, а на дело ще ви покажат своята привързаност и любов.

Бракът за Козирога

Гледат на брака като на дългосрочен договор – той може да бъде сключен и за престиж или по-добро материално положение. Някои Козирози са привлечени повече от зрелостта и опита на партньора, поради което са привлечени от по-възрастни партньори.

Доста са предпазливи по отношение на избора на бъдещ партньор и не бързат да се хвърлят надолу с главата. Затова могат да отлагат обвързването до по-зряла възраст. Но веднъж сключили брачен съюз, те рядко се развеждат.

Тайната сила на жената Козирог – търпение, последователна работа, чувство за хумор

Пари и финанси

Във финансовата сфера се отличават с пословична предпазливост. Парите си харчат само в краен случай и то за абсолютно необходими неща. Често зад това се крие страхът, че не са достатъчно материално осигурени и колкото повече пари натрупват, толкова страховете им нарастват. Необходимо е да работят над своята пестеливост и да се учат да вярват в себе си, за да не се превърнат в скъперници.

Здраве и начин на живот

Козирозите обичайно водят разумен начин на живот – рядко прекаляват с храна, алкохол, цигари. Следват практичен и рационален подход към живота. В здравословен план трябва да се грижат за своята костната и ставна система, а зъбите и кожата си – които се управляват от Сатурн. Козирогът е знакът на остаряването, затова често хората от тази зодия остаряват “като катедрали” – достолепно, запазвайки своята физическа форма и красота.

Професия и кариера

Независимо в коя област работят, Козирозите са чудесни ръководители. В кариерата си обичайно се стремят към постепенно, но сигурно изкачване по стълбицата.
Подходящи професии за тях са държавни предприятия, местните органи за управление, строителство и търговия с недвижими мимоти. Те се справят най-добре в сфери, които изискват организираност, дисциплина, ред, честност, почтеност, упоритост и постоянство.

Козирог и другите знаци

И Козирогът, и противостоящият му знак Рак, са ориентирани към миналото: но при Рака това е семейната история и корените, а при Козирога – изградените обществени структури.

Подобно на другите земни знаци Телец и Дева, Козирогът е прагматичен: но докато Телецът е прагматичен в създаването на личен комфорт, Девата – във всекидневния си живот, Козирогът използва прагматизъм, за да подобри своето социално положение.

Козирог, както Телец и Дева, е в състояние да си изгради дългосрочен план и да работи упорито по него. Но именно при Козирог за първи път се проявява нещо ново – не само търпението, методичността и посветеността към дадена дългосрочна задача. Появяват се стратегически организационни качества и ръководителски способности, които се впрягат за ръководенето на хора и процеси. Козирог излъчва не само сила и стабилност, но автортетност и власт. Козирозите обичайно се изкачват нависоко в служебната йерархия и заемат отговорни ръководни постове.

Козирозите могат да научат важни уроци от представителите на две зодии, с които по-рядко се разбират: от Овните – изкуството да си спонтанен и от Везните – умението да цениш красивото.

България се намира под силно изразен Козирог

Според картата на създаването на българската държава, под Козирог са разположени Асцендентът, Луната, Юпитер и Нептун. Затова българите като хора се отличават с най-типичните за Козирог качества – търпение, работоспособност, склонност към черногледство, стоицизъм, недоверие и подлагане на проверка на всичко.

В историята си сме имали много съдбовни изпитания, на които сте устоявали като вековни скали. Оцелявали сме. От друга страна, притежаваме забележителна любов към традициите и обичаме да съхраняваме онези неща, които са издържали изпитанието на времето. Имаме стабилна и богата, стара култура и малко сурово чувство за хумор, което ни е помагало през вековете.

Прочетете още за знака Козирог

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните