Ракът е четвъртият знак на зодиака. Той се свързва с подсъзнанието, инстинктите, умението да чувстваме и да се грижим.

Следете актуалния Хороскоп за Рак-

Mесечни хорoскопи (добавят се за всеки текущ месец)

Ракът се управлява от Луната, той е настроен за впечатленията, които извират от дълбините на душата и олицетворява един свят от образи и сънища, който е трудно да се опише с думи и да добие конкретна форма. И въпреки, че този свят винаги го има, другите знаци като цяло го достъпват по-трудно, отколкото сензитивните и емоционални индивиди със силно проявен Рак в хороскопа си.

Когато Слънцето е в Рак – от 22 юни до 22 юли

Под влиянието на Слънце в Рак сме склонни да се вглеждаме в себе си, повече да се изолираме и да обръщаме специално внимание на самозащитата си. Занимават ни темите, свързани с нашите семейства, домове и всичко, което ни кара да се чувстваме безопасно и сигурно.

Обезпечаването на любими проекти и грижата за нашите близки хора е на фокус. Емоциите са по-дълбоки и сме по-чувствителни към цикъла на Луната.

Луната в астрологията означава и детството – затова под знака Рак, може да не искаме да пораснем, да отворим очи и да се сблъскаме с отговорности или с външния свят. Трябва да внимаваме да не попаднем под зависимост от обстоятелства и хора, без които през останалото време бихме се справили по-добре и сами.

Като цяло, това е стабилен и благоприятен период за разпознаване и задоволяване на нашите нужди от комфорт, безопасност и близост. Сега сме по-склонни сме да създаваме силни емоционални връзки и да защитаваме любимите си хора.

Рак в рождения хороскоп

Там, където се намира Рак във всеки хороскоп, се проявяват най-типичните за знака качества като

променливост, чувствителност, богато въображение, способност да полагаш грижи и да отглеждаш живот и до известна степен, да бъдеш зависим от някого.

Енергията на Рак е интровертна и в съответната област в живота ви може да предпочетете тихо съзерцание, в което се усещат по-фините аспекти на живота, пасивно да събирате впечатления и да ги отразявате обратно.

Зодия Рак | Cancer

За хората, които имат Слънце в Рак в наталната карта, е особено важно да се погрижат за другите и за себе си. Те се грижат за сигурността и безопасността в почти всичко, което правят. Най-много искат за своите близки да се чувстват приятно и сигурно и очакват да получават същото в замяна. Раците се отличават със силен инстинкт за оцеляване и винаги защитават тези, на които държат, както и себе си.

Ракът обичайно се ръководи от чувствата си, докато преценява места, хора и ситуации въз основа на това как ги карат да се чувстват и какво усещат за тях. Но първоначално остава сдържан и не споделя вътрешното си състояние с останалия свят. Избягват директните конфронтации като правило.

Поради своята изострена чувствителност, тези хора едва ли ще оценят, когато сте прекалено директни и откровени с тях. Техните реакции на нараняване ще зависят от това колко дебела черупка са развили. Повечето Раци ще реагират като се оттеглят или отстъпят. Обикновено ще се скрият, за да защитят своята ранима, впечатлителна, срамежлива и уязвима същност от присъдата на другите.

Но други раци са развили способността да манипулират останалите, за да получат това, което искат. Тяхната необходимост от емоционална връзка може да ги накара неволно да се налагат над околните чрез пасивна агресивност. Променливата им природа си склонност към зависимости често ви вкарва в опасност да отхвърлят всички повици на разума и да позволят само на чувствата да ръководят действията им.

Техните близки ги намират за сложни, интересни и понякога объркващи същества! Предпочитат да скрият своята уязвимост, особено в младостта си, а с възрастта се научават да работят с нея.

Имат репутация най-вече на капризни, въпреки че тази черта е по-очевидна, когато Луната, а не Слънцето, е в Рак. Поради своята постоянна нестабилност, те се съпротивляват на големите промени в живота и до голяма степен живеят в спомените си.

Любовта им е дълбока, но от време на време се нуждаят от свое емоционално пространство и уединение. Раците имат фина интуиция и винаги са възприемчиви към състоянията на околните, което е главната причина за колебанията в настроението им. Чрез интуицията си обаче те могат да бъдат най-съвършените партньори на по-ярки ис илни личности.

Раците всъщност са доста отстъпчиви и меки, когато са в правилното настроение и подходите нежно с тях. Те са едни от най-гостоприемните знаци на зодиака. Разбира се, могат да бъдат чувствителни и индиректни, но също така са много надеждни, грижовни души.

Ракът се нуждае от корени. И в преносен, и в буквален смисъл, тези хора са силно ориентирани към миналото и може да проявяват консервативност, да се вкопчват в неща и хора. За тях миналото е също толкова важно, колкото и настоящето, защото миналите събития продължават. А и в желанието си да постигнат сигурност, избират познатото и преживяното.

Радват се на компанията на деца и лесно се идентифицират с тях, защото не са загубили контакт с детето в себе си, което също може да означава, че понякога не искат самите те да пораснат.

Раците могат да бъдат силно заинтригувани от предмети с история, свързани с тях – антики, снимки, сувенири и други подобни. Животът им често става по-лесен, когато остареят и натрупат опит.

Ракът и другите знаци

Хармонии: Рак, както и другите два водни знака Скорпион и Риби, е много чувствителен и настроен към света на емоциите знак. Но емоционалният свят на Рак напомня на морето, от което е произлязъл целият живот (темите са майчинство, непосредствена грижа, първична сигурност), при Скорпион той може да се сравни с дълбоко кално блато, от което израстват лотосови цветове (драматична трансформация, гранични състояния), а при Риби целият свят е океан и всичко е свързано (пълно сливане, безграничност, безвремие).

Партньори: Рак и противостоящият знак Козирог са свързани с темата за сигурността и реализацията сред другите хора: при Рак това се случва в най-малката единица, а именно семейството, докато при Козирог са общите структури и социалните закони. В личен хороскоп двата знака отговарят за качествата на майката (Рак) и на бащата (Козирог).

Дисхармонии: От знаците, считани традиционно за нехармонични за Рак, последните могат да научат много ценни уроци: от Овен – способността да се реагира на момента и да се предприемат активни действия, а от Везни – да си партнираш без зависимости и да общуваш с лекота.

Още за знака Рак

Асцендент Рак (Cancer) в наталния хороскоп. Комбинации със зодиите

Митология на Рак: Херкулес и хидрата

Herakles and the Hydra Cancer
Илюстрация на Джаки Морис от книгата “Истории от звездите” (1998)

Илюстрация на Джаки Морис от книгата „Истории от звездите“ (1998)

Зодия Рак се свързва най-силно с темата за семейството, пасивността като стратегия, адаптивността, авто-агресията. В гръцката митология Ракът участва като съюзник на Хера, покровителка на брака и смеейството и като враг на Херкулес – славния герой, извърпшил 12 митични подвига (бойният подвиг се асоциира със знака Овен, с който Ракът е в дисхармония). Но ето и самата история:

Една от дванадесетте задачи на Херкулес била да убие Лернейската хидра – чудовище с тяло на змия и девет глави на дракон. Когато Хера чула за това, тя изпратила гигантски рак на помощ на хидрата. Хера (в случая символ на брака) мразела Херкулес, защото той бил едно от многото извънбрачни деца на мъжа ѝ Зевс (или Юпитер). Ракът ухапал Херкулес по едната пета (със знака Рак се свързват леките болести и неразположения), но той успял да го смаже с другия си крак. За да увековечи рака за помощта му, Хера го превърнала в съзвездие.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните