Везни: Митът за Психея и ЕросВ астрологията Везните се свързват с една от най-красивите митологични любовни истории – тази за Психея и Ерос. Това е история, дълбоко залегнала в много култури под една или друга форма (например в приказки като Красавицата и Звяра и Спящата красавица).

Ерос в древногръцката митология е бог на любовта, страстта и секса, също честван и като божество на плодородието. Името му става корен на често използвани днес думи като еротика, ерогенен и т.н.. Негов римски еквивалент е Купидон (желание) също познат като Амур (любов). Ерос е също така син на Афродита, богинята на красотата и любовта.

Психея е родена като простосмъртна царска дъщеря, но дарена с божествена красота. Трудно преведимо ѝ име може да се приеме, че означава „душа“.

Слуховете за нейната красота се носели по целия свят. Мъжете идвали да искат ръката ѝ и да ѝ се възхищават като на произведение на изкуството. Но Психея не желаела да се омъжи за когото и да било от своите многобройни кандидати. Тя искала да се влюби и сърцето ѝ да посочи правилния мъж. Но родителите ѝ се притеснявали, че дъщеря им си остава неомъжена, а годините си вървят, затова решили да се допитат до оракул за съдбата ѝ.

Междувременно мълвата за красотата на Психея достигнала и върховете на Олимп. Афродита завидяла на красотата на смъртната Психея, защото мъжете напускали жертвениците на богинята, за да почитат обикновената жена. Затова тя заповядала на сина си Ерос да отрови душите на мъжете, за да не копнеят повече за Психея и да накара Психея да се влюби в най-грозното същество на Земята.

Ерос се съгласил да угоди на майка си. Но в момента, в който Ерос видял прекрасната девойка,той съвсем забравил за заповедта на майка си и сам попаднал под магията на тази красота. За да я спечели, Ерос помолил Аполон да даде на оракула видение, че Психея се омъжва за грозен звяр, чието лице никога няма да може да види, и че с този звяр ще живеят в замък далеч от света.

Родителите на Психея били съсипани – те не можели да повярват, че боговете са отредили такава жестока съдба на царската дъщеря. Но приели решението на боговете и подготвили сватбата на дъщеря си със звяра.

Сватбата на Психея
Сватбата на Психея, Едуард Бърн Джоунс 1895

Така Психея се оженила за “звяра” Ерос, с когото можела да се среща само през нощта, за да не вижда лицето му. Ерос идвал при любимата си всяка нощ, след стъмване, бил много добър и любящ и тя скоро разбрала, че го обича макар никога да не го била виждала. Звярът я предупредил, че ще трябва да се разделят завинаги, ако тя види лицето му.

Психея едновременно била много щастлива и влюбена, но и нещастна, че не е виждала своя звяр. Тя разказала на сестрите си за любовта и тъгата си. Но те не повярвали в добротата на чудовището и посъветвали Психея да го убие, защото в противен случай той щял да убие нея.

Една нощ Психея взела нож и газена лампа, за да види лицето на любимия си и да извърши ужасното деяние, за да се защити. Но когато светлината на лампата осветила лицето на звяра, тя разбрала, че до нея спи самият Бог на любовта, Ерос. Шокирана от този обрат, Психея разляла малко масло от лампата върху Ерос. Той се събудил и силно се разгневил, че е предаден. Може би бил обиден, че е разкрит – той, богът, бил женен за простосмъртна! Наказанието било никога повече да не бъдат заедно.

Изчезнал заедно с двореца си, а Психея се озовала самотна на една скала.

Венера във Везни – Красота и справедливост, но по личен вкус

Психея веднага започнала да търси своята изгубен Ерос. Тя отишла при самата Афродита, която в гнева си била заключила непокорния Ерос в своя дворец. Психея коленичила с гореща молба да бъде отново с любимия си. Афродита не влязла директно в конфронтация, запазила привидно благородството си. Но измислила хитър план – да даде три трудни изпитания на Психея, за да докаже любовта си.

Първите две задачи не затруднили особено Психея. Тя трябвало да подреди огромно количество плодове и зеленчуци и да донесе златна вълна от планински овце. Но третата била коварен капан. Психея трябвало да слезе в Подземния свят (на Хадес/ Плутон) и да донесе на Афродита кутията на Персефона, където бил скрит елексирът на вечната красота. Условието било да не отваря кутията.

Афродита знаела, че Психея ще поиска да види и може би да вкуси този елексир и няма да устои на човешката си суета и любопитство. Обаче в кутията бил скрит не елексирът, а Морфей, Богът на съня. Освободен от кутията, Морфей приспал Психея завинаги.

Психея и ЕросНо Ерос видял какво се случва. Той простил на Психея човешките ѝ слабости и разбрал, че тя истински го обича. Затова избягал от двореца на майка си и призовал Зевс на помощ. Зевс силно се впечатлил от силата на любовта между бог Ерос и земната девойка и решил да направи Психея безсмъртна, за да могат двамата да бъдат заедно във вечността.

Така в гръцката митология Психея станала Богинята на човешката душа. Психея станала жена на Ерос и му родила дъщеря на име Хедона или на латински Волупта (удоволствие).

Митът за Ерос и Психея съдържа елементите на всяка истинската любовна история! В нея всеки може да открие своите значения, но ето какви теми откриваме ние:

 • Красотата като извор на ревност, конфликт и съперничество;
 • Съвършената любов като единение между божественото, мъжкото начало, еротичната страст и простосмъртното, женското начало, душата
 • Съединението на любов, сексуалност и душа пораждат съвършена хармония, удоволствие и блаженство;
 • Човешката душа трябва да премине през изпитанията, за да стане безсмъртна и достигне боговете;
 • Любовта може да се пробуди и без да се вижда любимия, само с нежност и доброта;
  Истинската любов започва като физическо привличане, но се доказва от духовна близост в тежки моменти;
 • Напомняне, че съмненията в любимия човек водят до драматични обрати;
 • Разрушителните демони на страха и неизвестността се появяват когато загубиш доверието в близкия си човек и се поддадеш на любопитството;
 • Прошката е възможна и се изкупва с дела;
 • Да последваш любимия си дори със слизане в подземното царство, да го върнеш с любов от света на мъртвите;
 • Бракът и раждането на дете като естествен и щастлив финал;

Най-силно свързваме този мит с Везни чрез достигането на идеала за любовта – като сливане между сексуалност и душевност, божествено и земно – и постигане на справедливост и баланс накрая.

Още за Везните

Мъжът Везни – галантен партньор с вкус към красивото

Жената Везни – харизматична партньорка, посветена на естетиката

Богинята на любовта Венера в Хороскопа Синастрия

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните