В астрологията Везните се свързват с една от най-красивите митологични любовни истории – тази за Ерос и Психея. Това е легенда, дълбоко залегнала в много култури под една или друга форма (например в приказки като Красавицата и Звяра и Спящата красавица). Тя символизира съвършената връзка, постигната най-накрая след дълги периоди на аскетичност, въздържание и много разочарования.

Ето митът накратко: дъщерята на кралицата Психея (в превод от гръцки език – душа) била толкова красива, че дори Афродита (гръцката богиня на любовта и красотата) и завиждала и заповядала на сина си Ерос (бог на страстта и секса) да убие Психея. Когато я видял обаче, Ерос бил толкова запленен, че оставил стрелата си да прониже него самия. А това била прословутата стрела, която улучва всеки, когато се влюбва.

Ерос отвел Психея в двореца си и те се любили под прикритието на тъмнината, без тя да може да го види. Дошъл обаче момент в който Психея поискала да разбере кой е нейният любовник. Тя запалила маслена лампа и видяла лицето на бога на любовта.Докато го съзерцавала, малко масло капнало върху рамото му. Той се събудил и разбрал, че тя го разпознала.

В същия момент Ерос и целият му дворец изчезнали и Психея се оказала сама на една далечна скала. След като изгубила своя любим, Психея трябвало да премине пре много трудни изпитания, включително да слезе в подземния свят. По този начин тя най-накрая омилостивила Афродита, която прие любовта на сина си и Психея и им позволила да се съберат отново.

Целият мит за Ерос и Психия

Везни: Митът за Психея и ЕросЕрос в древногръцката митология е бог на любовта, страстта и секса, също честван и като божество на плодородието. Името му става корен на често използвани днес думи като еротика, ерогенен и т.н.. Негов римски еквивалент е Купидон (желание) също познат като Амур (любов). Ерос е също така син на Афродита, богинята на красотата и любовта.

Психея е родена като простосмъртна царска дъщеря, но дарена с божествена красота. Трудно преведимо ѝ име може да се приеме, че означава „душа“.

Слуховете за нейната красота се носели по целия свят. Мъжете идвали да искат ръката ѝ и да ѝ се възхищават като на произведение на изкуството. Но Психея не желаела да се омъжи за когото и да било от своите многобройни кандидати. Тя искала да се влюби и сърцето ѝ да посочи правилния мъж. Но родителите ѝ се притеснявали, че дъщеря им си остава неомъжена, а годините си вървят, затова решили да се допитат до оракул за съдбата ѝ.

Междувременно мълвата за красотата на Психея достигнала и върховете на Олимп. Афродита завидяла на красотата на смъртната Психея, защото мъжете напускали жертвениците на богинята, за да почитат обикновената жена. Затова тя заповядала на сина си Ерос да отрови душите на мъжете, за да не копнеят повече за Психея и да накара Психея да се влюби в най-грозното същество на Земята.

Ерос се съгласил да угоди на майка си. Но в момента, в който Ерос видял прекрасната девойка,той съвсем забравил за заповедта на майка си и сам попаднал под магията на тази красота. За да я спечели, Ерос помолил Аполон да даде на оракула видение, че Психея се омъжва за грозен звяр, чието лице никога няма да може да види, и че с този звяр ще живеят в замък далеч от света.

Родителите на Психея били съсипани – те не можели да повярват, че боговете са отредили такава жестока съдба на царската дъщеря. Но приели решението на боговете и подготвили сватбата на дъщеря си със звяра.

Сватбата на Психея
Сватбата на Психея, Едуард Бърн Джоунс 1895

Така Психея се оженила за “звяра” Ерос, с когото можела да се среща само през нощта, за да не вижда лицето му. Ерос идвал при любимата си всяка нощ, след стъмване, бил много добър и любящ и тя скоро разбрала, че го обича макар никога да не го била виждала. Звярът я предупредил, че ще трябва да се разделят завинаги, ако тя види лицето му.

Психея едновременно била много щастлива и влюбена, но и нещастна, че не е виждала своя звяр. Тя разказала на сестрите си за любовта и тъгата си. Но те не повярвали в добротата на чудовището и посъветвали Психея да го убие, защото в противен случай той щял да убие нея.

Една нощ Психея взела нож и газена лампа, за да види лицето на любимия си и да извърши ужасното деяние, за да се защити. Но когато светлината на лампата осветила лицето на звяра, тя разбрала, че до нея спи самият Бог на любовта, Ерос. Шокирана от този обрат, Психея разляла малко масло от лампата върху Ерос. Той се събудил и силно се разгневил, че е предаден. Може би бил обиден, че е разкрит – той, богът, бил женен за простосмъртна! Наказанието било никога повече да не бъдат заедно.

Изчезнал заедно с двореца си, а Психея се озовала самотна на една скала.

Психея и Ерос

Психея веднага започнала да търси своята изгубен Ерос. Тя отишла при самата Афродита, която в гнева си била заключила непокорния Ерос в своя дворец. Психея коленичила с гореща молба да бъде отново с любимия си. Афродита не влязла директно в конфронтация, запазила привидно благородството си. Но измислила хитър план – да даде три трудни изпитания на Психея, за да докаже любовта си.

Първите две задачи не затруднили особено Психея. Тя трябвало да подреди огромно количество плодове и зеленчуци и да донесе златна вълна от планински овце. Но третата била коварен капан. Психея трябвало да слезе в Подземния свят (на Хадес/ Плутон) и да донесе на Афродита кутията на Персефона, където бил скрит елексирът на вечната красота. Условието било да не отваря кутията.

Афродита знаела, че Психея ще поиска да види и може би да вкуси този елексир и няма да устои на човешката си суета и любопитство. Обаче в кутията бил скрит не елексирът, а Морфей, Богът на съня. Освободен от кутията, Морфей приспал Психея завинаги.

Но Ерос видял какво се случва. Той простил на Психея човешките ѝ слабости и разбрал, че тя истински го обича. Затова избягал от двореца на майка си и призовал Зевс на помощ. Зевс силно се впечатлил от силата на любовта между бог Ерос и земната девойка и решил да направи Психея безсмъртна, за да могат двамата да бъдат заедно във вечността.

Така в гръцката митология Психея станала Богинята на човешката душа. Психея станала жена на Ерос и му родила дъщеря на име Хедона или на латински Волупта (удоволствие).

Съвременно значение на историята на Ерос и Психея

Митът за Ерос и Психея съдържа елементите на всяка истинската любовна история! В нея всеки може да открие своите значения, но ето какви теми откриваме ние: Това е една пълна с алегории приказка, в която всеки може да открие своите значения, но може би водещите теми могат да се дефинират така:

 • Съвършената любов като единение между бог Ерос (мъжкото начало, еротичната страст) и простосмъртната Психея (женското начало, душата), което поражда съвършена хармония и блаженство;
 • Красотата като извор на ревност, конфликт и съперничество;
 • Човешката душа трябва да премине през изпитанията, за да стане безсмъртна и достигне боговете;
 • Любовта, която започва като физическо привличане (влюбването на Ерос), но се доказва от духовна близост (любовта и изпитанията на Психея);
 • Напомняне, че съмненията в любимия човек водят до драматични обрати;
 • Разрушителните демони на страха и неизвестността, които се появяват когато загубиш доверието и се поддадеш на любопитството;
 • Любовта може да се пробуди и без да се вижда любимия, само с нежност и доброта;
  Истинската любов започва като физическо привличане, но се доказва от духовна близост в тежки моменти;
 • Бракът и раждането на дете като естествен и щастлив финал;
 • Съединението на любов, сексуалност и душа пораждат съвършена хармония, удоволствие и блаженство;
 • Утвърждението, че прошката е възможна и доверието може да бъде върнато, но пътят минава през най-големите изпитания и дори слизане в подземното царство, а наградата изравнява човека с боговете.

Идеята, която най-силно свързва този мит ъс знака Везни е достигането на справедливост, на щастлив край, хармония и баланс на много нива: божествено – човешко, душа – тяло, съзнание – подсъзнание, като историята е подчинена най-вече на Афродита, богинята на любовта, както знакът Везни се управлява от планетата Венера.

Още за знака Везните

Мъжът Везни – галантен партньор с вкус към красивото

Жената Везни – харизматична партньорка, посветена на естетиката

Богинята на любовта Венера в Хороскопа Синастрия

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните