Дева е шестият знак на зодиака. Темите, свързани с Девата са: практично използване на придобитото, анализ на събраната информация в най-големи детайли,  категоризиране, отделяне на годното от негодното, усвояване.

Следете актуалния Хороскоп за Дева –

Mесечни хорoскопи (добавят се за всеки текущ месец)

 

ЛИЧЕН РОЖДЕН И ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП ЗА ЗОДИЯ ДЕВА

Когато Слънцето е в Дева: от 23 август до 22 септември

Дева Virgo

При слънце в Дева нашият фокус се насочва към парчетата от пъзела, към малките неща в живота ни. В средата на годината е време да се погрижим за практическата страна на делата си. Идеално време да се организираме, да преразгледаме режима си на труд и почивка, да се подготвим за следващия трудов сезон.

Да анализираме и подредим детайлите на ежедневието си може да не звучи особено забавно, но със сигурност ще ни освободи от ненужния стрес, произлизащ от започнатите и недовършени задачи, от работата с небалансиран график. Нужно е да „почистим” от затлачени проекти или да ги планираме за довършване.

Сега е момента да вземете всичко, което е ваше и честно сте си заслужили, за да го използвате максимално в реалния свят. Приложението на натрупания опит, самоанализ с цел вземане на поука и ползването на изводите в практиката – това е темата на този месец.

С умерена предпазливост и усърдно постоянство, погрижете се за нещата, които са непосредствено край вас. Колкото и велики да са идеалите и визията ви, сега трябва да запретнете ръкави и да изцапате ръце с конкретни и осезаеми дела.

Дева в рождения хороскоп

Там, където се намира Девата във всеки хороскоп (домове и планети в Дева), се проявяват качества като подвижност, здрав разум, усърдност и предпазливост, приспособимост към обстоятелствата и способност да се използват оптимално.

Хората с акцент върху този знак в своите рождени карти (Зодия Дева, Асцендент, много планети в Дева) са много съвестни във всичко, което правят и постигат съвършенство в създаването на ред и пригледност. Те често се поставят в услуга на другите, но тяхната услужливост може да стигне до сервилност или педантичност.

Девата не изпитва необходимост да бъде център на внимание, умее да върши задълженията си без много шум, скромно, макар да осъзнава своята полезност. Понякога може да губи представа за общата картина, защото е затънала в детайлите, а това ѝ пречи да разбира различните гледни точки. Основната опасност за Девите е, че докато обслужват нуждите на другите, пренебрегват важни аспекти на собствения си живот.

ЛИЧЕН ПРОГНОЗЕН И СОЛАРЕН ХОРОСКОП ЗА ЗОДИЯ ДЕВА

Зодия Дева: между 23 август и 22 септември

Въпреки, че зодия Дева – както и всички останали зодии – еволюира с времето, остават някои безпогрешни характеристики, по които можем да разпознаем тези хора.

Трудолюбиви и усърдни

Те обикновено са трудолюбиви и почтени личности, които обичат знанието и умеят да намират “цаката” на нещата.

Връзка със символа на девицата

Символът на Дева, девицата, се проявява в живота им като любов към всичко, което е естествено и чисто. Свързва се и с определена невинност на духа, която прави “девите” самостоятелни и привидно самодостатъчни.

Инертни или чувствителни

Дева е подвижен знак, затова тези хора са чувствителни към заобикалящата ги среда и са склонни лесно да се притесняват. Обикновено са сдържани, когато се сблъскват с нещо ново или влизат в контакт. Но след като се почувстват спокойни, те могат да ви засипят с порой от думи.

Перфекционистите на зодиака

Тези хора се славят като перфекционисти – мечтаят за майсторство, копнеят да правят нещата наистина добре. Някои Деви са толкова уплашени от собствените си високи изисквания, че от страх дали ще се справят, казват, че не им пука. Други завинаги се посвещават само на едно нещо и го “човъркат”, докато оставят поредица от незавършени проекти зад гърба си.

Самокритични

Девите са склонни да бъдат твърде строги към себе си. Те се тревожат за здравето си, представянето си на работа, за всички неща, които не са направили.

Отговорни до безпокойство

Хората от зодия Дева имат силно развито чувство за отговорност. Дори когато са убедени, че едно или друго нещо не е тяхна работа, те се тревожат за него. Когато животът им е изпълнен със задължения, те са неспокойни и донякъде нервни, но го приемат за нормално.

Взискателни работохолици

Разбира се, не всички Деви са работохолици.Страхът им от незадоволително представяне често е силен. Девите искат да правят нещата най-добре, гонят перфектното и дори когато не участват в даден проект, те хранят смътно чувство на недоволство. Повечето са взискателни и задълбочени, а когато се съгласят да направят компромис за дадена работа, го приемат като лично отстъпление.

Предпочитат дискретни позиции

Много представители на Дева не се чувстват комфортно в светлината на прожекторите. Те предпочитат живота на заден план, стига да бъдат полезни и ценени.

Силни в детайла, слаби в общата картина

Тези хора обичат да правят изследвания, в допълнение към аналитичната и детайлна работа. Те с удоволствие ще разглобят всичко на съставните му части. Но може да срещнат затруднения да го сглобят обратно, защото имат проблеми с виждането на голямата картина.

(Само)лечители или хипохондрици

Девата, като земен знак, има забележителна връзка с физическото си тяло. В някои случаи това се проявява като форма на хипохондрия, но в по-голямата си част тези хора просто е посветени на здравословния начин на живот и разумния режим.

Мърморковци, но рядко са избухливи

Когато не се чувстват добре, те могат да бъдат язвителни и прекалено нервни – суетят се, мърморят за най-различни дребни неща, оплакват се и понякога избухват за кратко.

Смели изследователи

Тези хора са привлечени от всичко, което е естествено и чисто, но обикновено не се страхуват да проучат и останалото, което не е. Надделява обаче желанието да останат чисти и непокрварени на някакво ниво, въпреки цялото им любопитство и стремежа да преживеят лично нещата.

Любопитство на ума, а не страст

Всъщност Девата е изключително любопитен знак. Те често подвеждат околните, когато любопитството им изглежда като страст. Но тяхното желание да изучават се поддържа на интелектуално, а не на емоционално ниво. Изненадващо или не, те могат да знаят всичко отлично, но това не значи, че ще се захванат да го направят.

Прагматични, а не хладнокръвни

Друга типична комбинация, която подава грешни сигнали, е тяхната разумност и практичност, които понякога се бъркат с хладнокръвие.

Потайни и придирчиви

Повечето Деви могат да бъдат доста затворени и придирчиви относно занятието си или личното си пространство. Те се изнервят, когато другите гледат недовършените им задачи и са доста потайни относно методите си на работа.

Знаят цената на постиженията си

Въпреки общата липса на увереност, Девите могат да бъдат много горди относно своите навици или хобита. Те тайно смятат, че техните начини на действие са най-добрите. И най-често това е така! Те наистина се гордеят с малките неща, които правят, въпреки че в по-широк смисъл могат да бъдат доста скромни и самокритични.

Лоялни и ценени

Като цяло, Девите са уважавани и ценени в своите кръгове заради тяхната лоялност, аналитични умения, готовност да подадат ръка и отличните им способности за грижа и наблюдение. Те обикновено са мили и надеждни хора, които, когато бъдат оценени, правят всичко, за да накарат нещата да работят.

Срамежливи в любовта

В личните си отношения Девите са начално потайни и срамежливи. Те ще отхвърлят вашите комплименти бързо и понякога критично; но не позволявайте това да ви заблуди – те се нуждаят от вашето уважение и признателност. Всъщност най-щастливите Деви са тези, които се чувстват оценени. Дайте им да работят по полезни задачи и те стават едни от най-милите хора наоколо.

ПОРЪЧАЙ РОЖДЕН И ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП ЗА ЗОДИЯ ДЕВА

Терапия за Дева: да се откажеш от контрола

Хората от зодия Дева, които са твърде заседнали в практическия и материален свят, могат да научат много за себе си, ако са достатъчно смели от време на време да оставят живота си на автопилот. Отпускането по течението и освобождаването от ангажименти миже да направи чудеса за духа им.

Най-добрият съвет: намерете призванието си

Най-щастливите Деви обаче приемат нуждата си да се справят с нещата, без да прекаляват. Вероятно най-добрият съвет за хората със Слънце в Дева е да намерят нещо, което истински ги интересува – колкото малко или голямо да е ро – и да го овладеят.

Призвание: оценител или критик

Пример за човек от зодия Дева, който е намерил истинското си „призвание“ в живота, е оценителят или критикът – неговото внимание към детайлите и огромната наблюдатеност му дават способността да научи всички тънкости във всяка избрана област или занаят.

Асцендент Дева (Virgo) в наталния хороскоп. Комбинации с 12те зодии

Дева и другите знаци

Хармонии: Девата, както и другите два земни знака Телец и Козирог, са ориентирани към физическия свят, работата и полезното действие. Но Телецът влага усилия, за да постигне лично удовлетворение, Девата е насочена към служба и полезност за друг човек или група хора,  а при Козирога се търси реализация в обществен план.

Противоположности: Девата и противостоящият знак Риби споделят общ интерес към цялостно посвещаване на другите, но Девата разбира това в материален, прагматичен и ежедневен план, а Рибите – в духовен, извисен и идеализиран. Под Дева са например общо практикуващите лекари, които лекуват тялото, а под Риби – психолозите и религиозните дейности, насочени към нуждите на душата.

Дисхармонии: От знаците, считани традиционно за нехармонични съчетания, Девите могат да научат много ценни уроци: от Близнаците – способността да имаш разностранни интереси и да вършиш няколко неща наведнъж, а от Стрелеца – силата на визуализацията, амбицията и поставянето на цели като източник на вдъхновение.

Още за знака Дева:

Жената Дева – очарователна в търсене на съвършенството

Мъжът Дева завладява с прецизност и желание да бъде съвършен

Дева: Митът за Деметра и Персефона

В гръцката митология съзвездието Дева олицетворява Деметра – богинята на плодородието и майка на Персефона, богинята на пролетта. Легендата разказва, че бог Хадес, владетел на подземното царство, пожелал Персефона за жена и я взел със себе си в подземното царство, но Деметра се натъжила толкова, че цялата земя била обхваната от скръб, листата на дърветата опадали, изсъхнали цветята и настъпил глад.

Тогава Зевс наредил две трети от годината Персефона да бъде при майка си, а една трета – при Хадес. През тези две трети от годината Деметра била радостна и вливала животворни сили в земята, раззеленявали горите, разцъфвали цветята, а после отново мраз сковавал всичко и сякаш умирал животът. Когато се появявало съзвездието Дева, хората виждали в него Деметра, радостна че скъпата й дъщеря се е завърнала.

Всеки може да открие своя поука в мита за Девата, но ето няколко предложения:

• Естественият природен цикъл на растеж, плодородие и загуба
• Любовта на майката към дъщерята, на човека към това, което е отгледал;
• Радостта от прибиране на реколтата
• Да пожънеш това, което си засял
• Достигане на най-високата ни продуктивност
• Любовта като причина както за плодородие, така и за попадане в „подземния свят”
• Любовта не като висш идеал, а действие и грижа за физическото оцеляване

Дева: Митът за Деметра и Персефона

Virgo не ознава само „девица”

Очевидно е, че митът за Девата не трябва да се тълкува в смисъл на девствена жена, а точно обратното – като символ на работлива и изключително плодовита жена, която е майка на всичко живо по земята. Но откъде идва това объркване?

Думата “Virgo” е латинска и освен девица, означава “самостоятелен, самодостатъчен”. С оглед на митологията, е по-добре Virgo да се тълкува като “пълноценен сам по себе си”. В астрологията за хората, родени под знака на Дева, се казва, че успяват да се погрижат за всичко, надеждни са и услужливи. Техните умения се коренят в желанието да създадат за другите това, което вече са създали за себе си, за да намерят своето призвание.

Картината е „VIRGO“ на Johfra Bosschart

Дева и Ищар във Вавилонската митология

Ищар във вавилонската митология също се свързва с този месец, дори историята е подобна, само че нейният съпруг Тамуз, бог на реколтата, е бил отведен в подземния свят, където Ищар го последва, за да стане сама пленница на мрака и студа.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните