Телец е вторият знак от зодиака. Неговата тема е умението да се спреш, за да възприемеш физическия свят чрез сетивата си: вкус, допир, зрение, слух и обоняние. Както материалният свят, така и сферата на ценностите играят важна роля за телците, а основният им принцип се описва като копнеж за усвояване на материята и чувствената връзка с нея.

Следете актуалния Хороскоп за Телец –

Mесечни хорoскопи (добавят се за всеки текущ месец)

 

Да притежаваш, е водещият девиз на Телеца, затова там, където се намира той във всеки хороскоп, е желанието за собственост или да можеш да наречеш нещо свое. В тази сфера ще проявявате също своята лоялност, търпение, надеждност и ще цените трайните неща, а в негативен смисъл – ще сте ненаситни или твърдоглави.

Когато Слънцето е в Телец: 21 април – 20 май

В Телец Слънцето е последователно, методично, чувствено, възприемчиво и отзивчиво. Тук то се проявява най-активно, когато трябва да се защитава или съпротивлява. Най-силните му качества са търпеливост, упоритост, стабилност и надеждност.

Когато Слънцето се движи през този земен знак, растенията се вкореняват, а нашата необходимост от устойчивост и сигурност нараства. Времето е добро за поддържане и доизграждане на започнатото, както и за наслада и оценяване на това, което вече е на мястото си. Това е период за отсяване на същественото и отхвърляне на мимолетното.

Телецът е лоялен към всичко познато и цени дълготрайните неща. Тук цикълът на живота подчертава стабилността, същността и практичността на нещата и идеята за тяхната себестойност – по-скоро материална, отколкото духовна. Да материализирате постигнатото вместо да гоним радикални нови начинания, е подходяща водеща тема през този месец.

Слънце в Телец е познавач на красивото и много чувствен знак. Затова сега опитайте да се насладите на по-фината страна на живота, не забравяйте „да помиришете розите“, вместо да ги подминете в бързане за някъде.

Тъмната страна на Телеца е желанието му да притежава и грубостта, стигаща до дебелокожие. Пословичен е също с бавното си включване и загряване, но за сметка на това, постига стабилен растеж и е способен на упорита работа.

Тези най-общи качества и характеристики ще се проявят във всички проекти и задачи които започнете през периода на зодия Телец. Синхронизирайте своята енергия с тях през месеца.

Характеристики на Знака Телец в рождения хороскоп

Зодия Телец | Taurus

Хората с акцент върху този знак в своите рождени карти (зодия, Асцендент, много планети в Телец) са много чувствени, страстно посветени на света на сетивните удоволствия и изразяват себе си най-вече физически.

Бавен, но сигурен ход през живота
Телците се задействат по-бавно, но техните действия са цялостни и обикновено имат дълготрайни последици. Може би най-положителното, което може да се вземе от разположението на Слънце в Телец, е способността за бавен и постепенен, но сигурен успех в живота. Всяко прибързано прескачане през две-три стъпала нагоре по стълбичката на успеха не завършва добре за тях.

Обичат труда с конкретни резултати
Телците обичат да полагат усилия, но трябва да виждат реалния резултат. Приемат дори досадна и рутинна работа, когато се следва ясен план и има смисъл. Отличават се с изключителна методичност и те почти винаги завършват това, което са започнали, независимо колко търпение и усилия са необходими. Умеят да завършват проектите, оставени и недовършени от другите знаци.

Материална обезпеченост
Това е най-материалният знак в зодиака. Причината материалното обезпечение да е важно за Телеца е, че това им дава чувство за сигурност. В негативен план, те могат да станат крайни материалисти и да измерват хората спрямо притежанията им. В добрия случай са амбициозни и се реализират като постигат сериозен материален успех в живота.

Търпение и издръжливост
Телците са много търпеливи и имат голяма издръжливост. Това от една страна ги прави разсъдливи, съзерцателни и спокойни, но също така инатливи и непреклони, което може да застане на пътя на собствения им прогрес. Най-силно се проявяват, когато се защитават или съпротивляват срещу нещо. Техните лични граници са важни за тях и те си ги пазят с твърдост и решителност.

Категорични решения и инат
На Телеца му е нужно време, за да вземе важните си решения. Но веднъж взето, решението вече не се променя. Тези хора могат много сериозно да се заинатят, когато някой им се противопостави.

Спокойни и устойчиви
Телците имат спокойно излъчване и са устойчива опора в трудни времена. Те са надеждни и предлагат сигурна подкрепа. Но ако някой се опита да ги накара да бързат или ги подлага постоянно на стрес, това нарушава тяхната естествена енергия и води до негативен резултат.

Създават защитено пространство
Стремежът на Телеца към сигурност се разпростира и в пространството, което той създава. Другите хора често се чувстват защитени около Телците в кризисни ситуации, защото този знак не се люшка в емоционални крайности и може да предложи конкретна, реална и практическа помощ.

Скрит темперамент на разярен бик
Трудно е да разгневиш Телеца – те имат механизми на блокиране на повечето провокации. Но когато твърде дълго размахваш червения флаг под носа им и ги караш да задържат недоволството и гнева в себе си, могат да избухнат с интензивност, която шокира всички около тях.

Традиционалисти
Телците мечтаят да имат собствен дом и добри спестявания, за да се чувстват уютно. Обичайно ланират да се задомят и да имат деца, тъй като за повечето семейството е от изключително голямо значение. Като цяло, предпочитат да са заобиколени от хора, които добре познават. Консервативни са и по-склонни да се изявяват в сфери, които са проучили, отколкото в нови, където още не са се доказали.

Трдуно се променят
За добро или не толкова, Телците са инертни и имат склонност да стават роби на своите навици, рядко правят промени. Близките им могат да ги обвиняват, че с течение на времето са станали скучни и еднообразни в поведението си и Телците би трябвало да се вслушат.в тези предупреждения. Най-често промените в живота на Телеца идват отвън, особено ако са внезапни.

Собственическо отношение и ревност
Нуждата им от сигурност може да ги накара да се вкопчат в притежанието си и да реагират остро на всяка заплаха да ги загубят. Това важи както по отношение на интимна връзка, така и в материален смисъл. Те не позволяват да им се отнемат притежанията и проявяват ревност и категорично собственическо отношение.

Обичат красотата, лукса и удоволствията
Телецът е управляван от планетата Венер и ключови думи за тях са красота, естетика, лукс. Родените под този знак обичат да се заобикалят с красиви и скъпи предмети, хармонични ситуации и изискани хора.Телците обичат вкусната и пикантна храна, но трябва да се учат на умереност.

Предизвикателство – да развиват духовността си
Основният духовен урок на тези хора е постепенното да се откажат от желанието си за притежание в материалния смисъл и се ориентират към духовни и непреходни ценности. Това, обаче, може да се случи ако Телецът израсне и осъзнае правилно приоритетите си и често е свързано с големи материални загуби.

Сянката на Телеца
Символиката на Телеца побира както свещения бик на мира, покорния работлив вол, принесената в курбан жертва, така и разяреният бик и минотавъра от гръцките митове – същество с глава на бик и тяло на човек. При всички тези символи имаме противопоставяне на човешкото и животинското начало – има го в много други знаци, като Минотавърът символизира надделяването на първичните инстинкти.

Телец и другите знаци

Партньори: Интересът към физическите удоволствия е общ за Телеца и за неговата зодиакална противоположност Скорпиона и двата знака често са сочени като най-сексуални. Но за Телеца акцентът е да се потопи в чувствения материален свят и да му се наслади, докато Скорпионът се интересува от по-дълбоката, трансформираща и духовна сила на сексуалността.

Хармонии: Връзката с природата и усетът за всичко, което е практически възможно, Телецът споделя с другите земни знаци Дева и Козирог. Но има нюанси: Телецът се чувства у дома си сред зелените морави, където може да отдъхне и да остави сетивата си да потънат в наслада, докато Девата се грижи за реколтата и отсяването на зърното от плявата, а Козирогът катери голите планински хълмове.

Дисхармонии: От знаците, считани традиционно за нехармонични за Телците, последните могат да научат много ценни уроци: от Лъва – изкуството на самостоятелната изява, а от Водолея – способността да бъдеш едновременно различен от другите и част от колектива.

Асцендент Телец (Taurus) – Характеристики. Комбинации с 12те зодии

Митология на Телец: Минотавърът

Бикът (или Телеца) е един от най-популярните митични символи на древността и затова има множество легенди, свързани с него, може би най-популярният е за Минотавъра:

PASIPHAE NURSING MINOTAUROS
Пасифея храни Минотавъра, 340-320 г. пр.н.е., Парижка Национална Библиотека

Минос, един от синовете на Зевс, станал цар на о-в Крит. По време на спор с братята си той призовал Посейдон да му помогне, Посейдон се съгласил, като поискал в замяна Минос да принесе в жертва снежнобял бик. Но Минос толкова харесал бика, че не могъл да го пожертва. За да си отмъсти за нарушената клетва, Посейдон накарал жената на Минос Пасифея да се влюби в бика.

Така и станало, дори Пасифея накарала атинския майстор Дедал да създаде куха дървена крава, в която Пасифея да се скрие, за да се съвкупява с бик. Така тя ражда Минотавъра, чудовищно създание с горна част на тялото на бик и долна на човек. Минотавърът изисквал човешки жертвоприношения и бил държан в лабиринт за защита на жителите на о-в Крит, докато Тезей го убил.

В този мит намират отражение древните тотемни вярвания, където се отдава почит на животните, родоначалници на племето. В Близкия Изток и в южното Средиземноморие в ролята на тотем-покровител често се намира бик („небесния бик“ в шумерската митология или гръцкия мит за превръщането на Зевс в бик при отвличането на Европа).

 

Още за знака Телец

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните