Скорпион е осмият знак на зодиака. Той се счита за един от най-загадъчните знаци поради голямото разнообразие от начини, по които намира израз.

Мотото на Скорпиона е “Аз желая”. Това е знакът на най-голямата дълбочина и крайностите във всичко: чувства, преживявания, възгледи, ценности.

Следете актуалния Хороскоп за Скорпион –

Mесечни хорoскопи (добавят се за всеки текущ месец)

Там, където се намира Скорпионът във всеки хороскоп – домове и планети в Скорпион – се проявяват интензивност, драматизъм и желание да стигнем до дъното на нещата. За повърхностното и лековатото няма място, посредствеността просто не се приема.

Принципът на знака е „Всичко или нищо“ – тук няма и намек за търсене на златната среда, за компромиси и преговори. Въпреки, че Скорпион не е двоен знак, той се отличава с две крайни проявления – най-извисеното и най-пагубното.

трите степени на скорпиона
Трите степени на Скорпиона включват Орела и Феникса

Орел или Скорпион

Знакът символично се свързва с две животни – Скорпиона, който е склонен към саморазруха и коварство, защото остава в енергията на нисшата си природа, и Орела, който представлява мощта на овладяната първичност и извисяването над земното и животинското.

Основната мисия на Скорпион може да се обобщи така: в този знак се извършва същинската борба между висшата и нисшата човешка природа.

Друго популярно разделение е на бели и черни скорпиони, което се свързва както с външния вид на хората, така и с техния морален избор. И понеже и маговете също са под този знак, често казваме, че има бели и черни магии и магове.

Независимо дали сме задвижвани от първичните си инстинкти или приемаме форма на Феникс, за да се издигнем от пепелта, в сферите под Скорпион в хороскопа ни сме способни да преживеем пълна регенерация и във всеки момент да започнем всичко от нула.

Най-мощните духовни практики, събитията и заниманията между живота и смъртта, са под този знак. Обединява ги идеята, че най-важното нещо, над което наистина имаме влияние, е нашето съзнание и то надделява над материята. Ние сме негов пълноправен господар и ако се научим да го владеем и направляваме, ще владеем и направляваме всичко в живота си.

Когато Слънцето е в Скорпион – 23.10. – 21.11.

Докато през периода на Везните се стремим към равенство и справедливост, при Скорпион вече инстинктивно знаем, че животът въобще не е справедлив и се ръководи от невидими интереси и енергии.

Зодия Скорпион | ScorpioИнтересува ни всичко, което е тайно и скрито, табу или потиснато и сами сме готови да влезем в разкриваща интимност.

Когато Скорпионът управлява даден процес или действие, е нужно разбиране и работа с вътрешната ни мотивация и силните ни желания, за да постигнем сила и просветление.

 • Това е момента да се подготвим за зимата като форма на дълго заспиване или смърт на природата.
 • По-вероятно е да постигнем успех чрез стратегия като запазим някои неща за себе си в подходящия момент.
 • Ще имаме успех в усилията си за повторно използване на ресурсите, рециклиране, опазване и трансформиране на всичко, с което разполагаме, вместо да търсим нови източници.
 • Добър период за всякаква работа, свързана с организиране, задълбочено проучване, разследване и анализ.
 • Можем да бъдем привлечени от предизвикателства и да се чувстваме принудени да се впуснем в тях, за да лекуваме, коригираме и насочваме хората, да управляваме кризи.

Въпреки, че като цяло работата през периода се отличава с добре контролирани усилия, има известна склонност към екстремизъм.

Скорпион в рождения хороскоп

Както всеки друг зодиакален знак, всички ние имаме Скорпион във своята рождена карта – респективно, в някоя сфера от своя характер и живот. Но при хората от зодия Скорпион тези качества са най-изрзени, например, те са най-склонни към крайности в поведението си.

Тази публикация е част от нашия Рожден / Натален Хороскоп „Кой съм аз?“

Нека очертаем най-важните житейски теми за Скорпионите, з да опишем техните характеристики:

Вътрешна мощ, воля и силна интуиция

Енергията на Скорпиона е провокативна и мощна, много страстна, волева и интензивна, но рядко е видима и експресивна, действа по подмолен и неусетен, омагьосващ начин. Когато е използвана позитивно и осъзнато, тя става изключително лечебна и трансформираща.

Стихията на Скорпиона не е просто вода – това е вулканичната лава, която извира от недрата на земята. Подобно на нея, хората със силен Скорпион, които са достигнали до същността на нещата и са опознали себе си най-вече, притежава най-голямата вътрешна мощ. В какво направление я използват, вече е друг въпрос и зависи от степента на духовното им развитие.

Тези хора притежават изключително силна воля, закалена от условието всичко или нищо. Когато това се комбинира с аналитичен ум, усет за колективната енергия и отлични способности да планират и реализират замислените си планове, тези силни личности са способни практически на всичко!

Стихията вода тук помага за изключително силната им интуиция. Тя обаче не се проявява като грижа или състрадание към околните, както е при Рак и Риби, а се използва за политически ходове като се отгатват предварително мислите и плановете на останалите.

За тях откритото споделяне на личен проблем и търсенето на помощ е признак на слабост, а те в никакъв случай не биха позволили да бъдат възприети като слабаци и никога няма да влязат в ролята на жертва. За помощ няма да молят, но ще изманипулират когото трябва и ще я получат.

Научете какви са характеристиките на двата пола в Скорпион:

Власт и влияние

Централна „скорпионска“ тема е властта. Типично за тях е да вярват, че манипулацията е начинът да имаш власт над другите, но това често води до попадането им в зависимост и оплитане в собствената им мрежа.

Те имат нужда да разполагат с много пари. За разлика от Телците, това не е задължително да са техни пари – достатъчно е да са в техните ръце. Парите за Скорпиона са равносилни на власт и влияние, признак за реализацията им.

Памет, отмъстителност и коварство

Типичните негативни проявления са ревност, завист, отмъстителност, манипулативност, склонност към саморазрушение и люшкане в крайности. Скорпионите живеят страстно и вълнуващо, но се изисква високо ниво на зрялост, за да не унищожават нещата, които най-силно обичат, да не стават жертва на страстите си и да не се самоизяждат.

Когато работи на нисшето си ниво, Скорпионът е злопаметен и коварен. Той почти никога не забравя причиненото му зло и дълго може да изчаква подходящият момент, за да забоде жилото си в сърцето на противника. Точно за такива хора е и изразът “Отмъщението се сервира студено”.

Задълбоченост, потайност и самоизяждане

Скорпионите се интересуват от всичко, което е тайно, забранено, дълбоко и свързано с влияние.

Скорпионите обичат да задълбават – те изследват както себе си, така и скритите механизми, които водят останалите хора. Същевременно те са изключително потайни относно собствената си ангажираност и емоционална мотивация.

Тази вглъбеност често води до потъване и затваряне в даден проблем, без да забелязват, че се въртят в омагьосан кръг. Дотолкова са самодостатъчни и незаинтересовани от околния свят, че не им трябват съдници – те са способни сами да измъчват себе си с неподозирана жестокост, когато са обсебени.

Сексуалност

Всеки знак на Зодиака управлява определена част от човешкото тяло. При Скорпион това са половите органи, което обяснява акцента върху темата за сексуалността при тези хора. Но е погрешно представителите на зодията да се оприличават като най-сексуални в целия зодиак, защото те са способни на крайности – както на сексуална маниакалност, така и на пълно и продължително въздържание и асексуалност.

Птицата Феникс или Катарзисът като крайна цел

Едно от най-интензивните и силни човешки опитности – преживяването до катарзис – също е под знака Скорпион. Това е състоянието, при което човек дълбоко греши, но след това осъзнава и поправя грешката си, с цената на големи лични страдания. По този начин нисшата природа е принудена да отстъпи пред силата на осъзнаването, изкуплението, прошката. Именно това са висшите цели, които родените под знака на Скорпион трябва да търсят, за да настъпи мир в душите им и да се преборят със своите вътрешни демони.

Поръчайте Рожден хороскоп заедно с Едногодишна прогноза с хороскопа ни „Най-добрият старт“

Още за Скорпиона в наталния хороскоп:

Скорпион и другите знаци

Хармонии: Скорпионът, както и другите два водни знака Рак и Риби, е преди всичко силно интуитивен и способен да усеща другите.  Но Ракът подхожда с грижа и се мотивира от емоциите си, Рибите могат да се настройват според общочовешките енергии и да съчувстват на напълно чужди хора, докато за Скорпиона са важни слабостите на околните, за да може да ги контролира – както да ги излекува, така и да ги засегне.

Противоположности: Скорпионът  и противостоящият знак Телец са много страстни, насочени към ресурсите знаци, но Телецът търси да изпита страстта в консуматорския, телесен и чувствен смисъл, а Скорпионът  се интересува от драматичните, скрити и дълбоки връзки. Под Скорпион  са големите финанси, свързани с много хора и влияние,  а под Телец – личните ценности и ресурси.

Дисхармонии: От знаците, считани традиционно за нехармонични съчетания, Скорпионите могат да научат много ценни уроци: от Лъв – способността да изразяват публично скритата си енергия и желанията на егото,  а от Водолей – да използват силата си за обществено полезни, прогресивни дела и каузи.

Асцендент Скорпион (Asc Scorpio) – Характеристики. Комбинации с 12те зодии

Скорпион: Митът за Орион и Скорпиона

В гръцката митология появата за Скорпиона е част от митологията за Орион, който бил страстен и запален ловец, огромен на ръст. Той се влюбил в нимфата Меропа, но баща ѝ не се съгласявал да се оженят. Тогава Орион се напил и една вечер изнасилил Меропа. Но след това заспал и бащата, за да отмъсти на Орион, му извадил очите. Благодарение на лъчите на Хелиос (бог на Слънцето) той си възвърнал зрението, а Еос, богиня на зората и сестра на Хелиос, дори се влюбила в него.

Но след като си върнал зрението, Орион не станал по-добър и смирен човек – а тръгнал за Крит, за да си отмъщава, заплашвайки да унищожи всички животни на земята. Разгневената богиня на земята Гея му изпратила огромен скорпион, който го ухапал и Орион умрял. Така първичният и жаден за мъст ловец бил убит от същество, считано от древността за коварно и примитивно. Боговете го превърнали в съзвездие, заедно със скорпиона, но поради враждебността помежду им, двете съзвездия никога не се виждат по едно и също време на небосклона.

scorpion_and_orion
Орион и Скорпиона – Илюстрация на Джаки Морис от книгата „Истории от звездите“ (1998)

Всеки може да открие своя поука в мита за Скорпиона и Орион, но ето няколко предложения:

 • Тъмната страна на любовта, която води до неконтролируема страст и желание за притежание
 • Коварството и отмъщението заслепяват
 • Първичната мотивация за действие привлича и примитивно наказание
 • Да станеш жертва на желанията си
 • Даване на втори шанс, изцеление
 • Спасението е в светлината (Хелиос)
 • Еос символизира също ново и оптимистично начало (зора) след слепотата, нов живот
 • Привличане на противоположности – Еос е зората, влюбена в ослепения от боговете ловец
 • Не можеш да промениш природата на човека, ако той не желае
 • Скорпионът като символ на разрушителното начало и примитивизма на Орион

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните