“Тайната вечеря” (1498г.) на Леонардо да Винчи е една от най-значимите и разпознаваеми картини в света. Тя представлява стенопис с размери 460 см на 880 см и се намира в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано (Италия).

Какво се случва на тайната вечеря?

Картината изобразява последната вечеря на Исус с неговите дванадесет ученика (апостола) преди предателството му от Юда (един от тях) и разпъването му на кръста. Изображението конкретно описва реакцията на всеки апостол, когато Исус им казва, че един от тях ще го предаде. Гняв, изненада, уплаха, болка, решителност, тъга, хладнокръвие – всеки от учениците реагира различно.

Макар да няма историческо доказателство, че Леонардо да Винчи умишлено е вложил астрологична символика в своята работа, според много опитни астролози е видимо, че със своя външен вид, характеристики и емоционална реакция

12-те Апостола съответстват на 12-те знака на Зодиака.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ НАТАЛЕН И ГОДИШЕН ХОРОСКОП

Всички знаем, че Леонардо е бил истинска ренесансова личност и мултидисциплинарен учен – инженер, медик, не само артист. По-малко известен факт е, че той е изучавал интензивно различни мистични и духовни учения. Но

Дали Леонардо да Винчи е бил и астролог?

Опитът да се преведе езическата символика на астрологията в понятия, приемливи за християните, започва още през първите векове на новата ера. А в Ренесансовата епоха, в която е живял и творил, паралелите между християнската религия и древните знания от преди хилядолетия са били много разпространени.

Символичната аналогия между 12-те апостола и 12-те зодиакални знака не е доказана с документи като артистичен замисъл, но за всеки астролог е видима в самата картина.

Дали защото Леонардо е бил гений и несъзнателно е предал символиката на Зодиака чрез учениците или защото умишлено е изградил образите им съгласно точните характеристики на 12-те зодии – съвпадението е очевидно.

В настоящата статия ще илюстрираме и докажем тази символична връзка на изображенията с астрологичните архетипи на Зодиака.

Зодиакът в “Тайната вечеря 2

Композицията на “Тайната вечеря” като Зодиак

Ако приемем, че всеки от 12-те апостоли символизира 12-те зодии, то тяхното разположение е последователно – от дясно наляво – обратно на часовниковата стрелка, точно както в хороскоп се редуват зодиите от Овен до Риби. Кръгът на хороскопа е изправен в линията на масата.

Фигурата на Христос е разположена в центъра на изображението, като символ на Слънцето, около което се върти всичко. Перспективното решение е такова, че главата на Исус се явява пресечна точка на всички линии (диагоналите). Фигурата му е симетрична и наподобява кръст – разпятието, което го очаква, но и четирите посоки на света и в хороскопа.

Масата представлява четири отделни квадратни маси, съединени в една линия. Апостолите са разделени на четири групи по трима, което отговаря на всеки от четирите сезона. Започваме от пролетта / Овена. Във всяка група има една инициираща фигура, една статична в центъра и една подвижна и комуникативна. Това отговаря на разделението на зодиакалните знаци на четири групи според качеството им – с по един кардинален, фиксиран и подвижен знак във всяка тройка.

ЗАПОЧНИ С ЛИЧЕН РОЖДЕН ХОРОСКОП

Пролетна група: Симон Зилот, Тадей (Юда Яковов) и Матей

тайната вечеря пролетАпостолът начело на цялата маса от дясно наляво е Симон Зилот, който означава Зодия Овен, първият зодиакален знак. Отличава се с високо чело, червени коса и дреха и динамично жестикулиращите ръце, сочещи напред. Реакцията му е видимо гневна, а позата като на военачалник.

Тадей, непосредствено до Симон, символизира Зодия Телец. Отличава се с мощни шия и рамене (като на бик), здрави ръце, насочени към собственото му физическо тяло. Цветовете са земни, а реакцията показва приемане на импулса от Овен и готовност да се действа.

Следва Матей, който представлява Зодия Близнаци. Главата и ръцете сочат в различни посоки, символизирайки откритата и често противоречива енергия на Близнаците. Неговите ръце са най-акцентираната част на тялото му (Близнаци управляват ръцете) и сякаш чрез тях идеята преминава към следващата група.

Тадей и Матей са обърнати към Симон като към своя лидер, вероятно за да разберат дали той има отговор на въпросите им.

Лятна група: Филип, Яков Зеведеев и Тома

Първи тук е Филип, който означава Зодия Рак, символизиран от неговия нежен, мек и уязвим външен вид, може би най-женственият от всички апостоли. Лицето му е обло и светло, като управителя на знака Луна, а позата – подчинена и пасивна. Реакцията е тъга и угриженост и сякаш търси закрила и допълнително обяснение.

Следва Яков, син на Зеведей, който означава Зодия Лъв. Той е център на тази група (Лъвът е фиксираният знак тук) и има излъчване на увереност и откритост, които показва с широко разперените си ръце. Вижда се, че е афектиран, но както всеки Лъв, няма тайни и скрити помисли. Управляван от Слънцето, Яков/ Лъвът стои равноправно с Исус и сякаш се опитва да измести центъра на цялата  композиция.

Зад него е леко прикрит Тома (наричан “Неверни”), символ на критичната и скромна Зодия Дева. Това е знакът на съмнението и проверката, а въпросителният начин, по който Тома е вдигнал показалеца си, го свързва точно с този знак. Тома Неверни трябва да види и предателството, и разпятието, да бръкне в раните на Исус, за да повярва.

Есенна група: Йоан, Юда Искариотски и Петър

тайната вечеря есенПродължавайки наляво от другата страна на Исус виждаме най-младия Йоан Богослов, любимия ученик на Христос, който означава Зодия Везни. Целият му характер напълно безпогрешно изразява венериния копнеж по любов и хармония. Според някои автори дори изглежда, че губи съзнание.

Йоан е в рязък контраст с Юда Искариотски, предателя на Исус. Мрачното изражение и дори по-тъмната кожа на Юда символизират енергията на коварниия характер на Зодия Скорпион, знака на смъртта и трансформацията. Той изглежда изолиран от всички, затворен в себе си, шокиран от внезапното разкритие на плановете му. В ръцете си държи малката торбичка със сребърниците, която е получил като отплата за предателството. Интересен детайл е, че пред него има разсипана солница – категоричен символ за лоша поличба в средните векове.

Най-динамичната фигура тук е на апостол Петър – символ на Зодия Стрелец. Той изглежда ядосан, решителен и енергичен, но не е толкова фокусиран, колкото е стратегът Овен, символизиран от Саймън. В ръката си Петър дори държи нож, което отговаря на огнения му характер, но няма яснота какво би направил с него.

Зимна група: Андрей, Яков Алфеев и Вартоломей

тайната вечеря зимаПоследната тройка изглежда най-откъсната и дистанцирана от случващото се. Тук всички са изненадани, но и не-емоционални (както зимата е най-хладният сезон).

Тройката започва с Андрей Първозвани, който представлява Зодия Козирог. Той изглежда сдържан, категоричен и решителен. Ръцете му са вдигнати в жест, който поставя собствените му граници и призовава да се изчака и въведе ред. Андрей изглежда най-възрастният на масата. както Козирог се свърза с мъдрост и старост.

Средният ученик в тази тройка е Яков, синът на Алфей, който е  представителят на Зодия Водолей сред учениците. Той е прегърнал Андрей, може би и Вартоломей и се е протегнал чак към Петър. Това символизира идеала на Водолея за обединение на хората пред кризите. Благодарение на него, тази група изглежда най-компактна и сплотена, решена на колективно и справедливо действие.

Последният апостол на масата е Вартоломей (Натанаил), който представлява Зодия Риби. Той наблюдава процеса най-спокойно (краката му са кръстосани), без категоричен жест, без да е наистина замесен. Фигурата му е леко пълна и отпусната (управителят Нептун размива формите на Рибите), няма ясни жестове. Интересно е да се отбележи, че неговите крака са най-видими в сравнение с тези на останалите, а краката се управляват от Риби.

Текущо състояние на картината

Леонардо да Винчи започва работата си по “Тайната вечеря” през 1495 и я завършва през 1498 г., като не работи постоянно само по тази картина през този период. Стенописът е преминал през години на разпад, през множество опити за реставрации, последната е използвала най-висши технологии, продължила е 21 години и приключила през 1999 г.

За щастие, съхранени са няколко ранни копия на стенописа (за някои се твърди, че са правени с участието на Леонардо), според които може да се възстанови съдържанието на стенописа и да се потвърди символиката, която описахме.

“Тайната вечеря” на Леонардо заинтригува много автори и учени със своята дълбока езотерична символика. Надяваме се, че всички, които разбират от астрология, много лесно ще могат да открият символиката на Зодиака, вградена в това изключително произведения на изкуството.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните