Хората с изгряващ знак Рак се проявяват като деликатни същества. В тях има нещо близко и създават усещане за познати – като момчето или момичето, което живее до вас. След като ги спечелите, те стават много лоялни, като държат и на общия интерес на групата, с която се асоциират – приятели, семейство.Сигурно сте чували, че всеки човек има освен Зодия (Слънчевз знак), и Асцендент (Изгряващ знак). Но какво представлява той, как се изчислява асцендент и какво значение има за характера? Каква е разликата със зодията? Много въпроси, на които ще дадем отговор тук.

ПОРЪЧАЙ РОЖДЕН ХОРОСКОП И ПРОГНОЗА

Определяне на Асцендент

Асцендентът е точката от зодиака, издигаща се на източния хоризонт във всеки даден момент. Терминът идва от латинското ascendere (възкачвам се). В астрономията, това е точката на пресичане между източния хоризонт и еклиптиката.

Асцендент или Изгряващ знакАсцендентът попада в един от познатите ни 12 зодиакални знака. Поради въртенето на Земята около собствената ѝ ос, през Асцендента преминава целият зодиак в течение само на един ден. Погледнато от всяко дадено място на земята, приблизително на всеки два часа различен знак на зодиака се изкачва на източния хоризонт.

Съкратено: Asc, АС

Синоними: Изгряващ знак, Знак на първи дом

Асцендентът зависи от мястото и от точния час на раждане.

  • Затова двама души, които са родени на едно място в един ден, но в различен час, имат различни градуси и вероятно различни знаци на асцендентите си.
  • По същата причина, двама души, родени едновременно, но на голямо разстояние един от друг, също имат различни градуси/знаци на асцендентите си.

Има много таблици и онлайн инструменти, с които можете да изчислите своя Асцендент.

Най-сигурно е да поръчате Натален хороскоп,

в който освен знака, ще научите и всички останали фактори, които определят характера Ви.

Прочетете повече: Изчисляване на Асцендент в наталната карта

Асцендент – значение в наталната карта

Всяка астрологична карта, която използва домова система, включва асцендент. Неговото значение се променя според обекта на картата – човек, събитие.

В рождената (наталната) астрология асцендентът показва най-видимата част от характера на човека.

Асцендентът е водещ фактор в рождения хороскоп, наравно със зодията на човека (слънчевия знак). Той е най-тясно свързан с взаимоотношенията на човека и ролята, която му е отредена в тях. Латинската дума Persona, което означава маска, е подходящ термин – т.е. лицето, което показваме на света.

Научете повече как се прави изчисляване на асцендент в астрологията.

Асцендентът определя автоматичния ни отговор спрямо околната среда, първата ни естествена реакция към хора и ситуации. Той характеризира нашите естествени защитни сили и как се справяме с проблемите. Затова се счита, че хората с Асцендент Скорпион, например, умеят да запазват хладнокръвие и самообладание в криза.

Енергиите на знака на Асцендента е това, което е най-явно и видимо за другите. Асцендент Везни обикновено са хора, които са харесвани и с по-голяма лекота всичко им е простено.

В духовен план, Асцендентът означава началото на пътия на индивида в живота и енергиите, които са повлияли на този конкретен момент във времето. Смята се, че посочва посоката в живота и намерението на душата.

Значение на Асцендентите при Синастрия

Разликата между Асцендент (изгряващ знак) и Зодия (слънчев знак)

Докато зодията е същността, природата на човека, то Асцендентът показва как той/тя взаимодейства със своето обкръжение, как се представя и как е възприеман от другите.

Немският астролог Дензингер е написал следното за разликата между Асцендента и планетите:

Асцендентът често се третира като придатък към Слънцето, като един вид допълващ фактор, на който удобно приписваме онези характеристики, които не се вписват в зодията (знака на Слънцето) … Но космическата символика е напълно различна.

Слънцето, Луната и другите планети са физически тела в динамична орбита спрямо земята … Те съответстват на конкретни роли и качества, до които имаме достъп в хода на живота си.

Асцендентът е знак, който ни дава духовно-менталната ориентация, от която се нуждаем, за да следваме избрания от нас път. Разликата е подобна на тази между превозното средство (планета) и пътния знак (Асцендента). … Пътният знак може да помогне на превозното средство да стигне до своята дестинация, без да се изгуби или отклони.

Вижте как се променя вашият характер според

Комбинацията от Зодия (Слънчев знак) и Асцендент (Изгряващ знак)

Качества на Зодия Овенкачества на 12 зодии с 12 асцендента според Асцендента

Качества на Зодия Телец според Асцендента

Качества на Зодия Близнаци според Асцендента

Качества на Зодия Рак според Асцендента

Качества на Зодия Лъв според Асцендента

Качества на Зодия Дева според Асцендента

Качества на Зодия Везни според Асцендента

Качества на Зодия Скорпион според Асцендента

Качества на Зодия Стрелец според Асцендента

Качества на Зодия Козирог според Асцендента

Качества на Зодия Водолей според Асцендента

Качества на Зодия Риби според Асцендента

Определянето на асцендента спрямо целия хороскоп

Както всеки друg фактор в хороскопа, никога не гледаме Асцендента сам по себе си. Имаме 12 асцендента, както и 12 зодии, затова комбинацията от голям набор фактори – планети, техните знаци и аспекти – е това, което придава уникалния характер на всеки човек.

  • Защо този Лъв е толкова непретенциозен и самоотстъпващ? Не е ли Лъвът пламенен знак? — Той има Асцендент на Козирог.
  • А този приятел Риби, който винаги тича наоколо и говори за всичко под Слънцето, има Асцендент на Близнаци.
  • Онзи мъж, който е бил женен доста пъти, често прави доста груби и шокиращи коментари за другите. Но въпреки всичко, той винаги прави впечатление на приятен човек. — Той има доста критична Луна в Дева и брутално откровен Меркурий във Водолей. Обаче неговият Асцендент Везни му придава мек чар, който пречи на хората да го мислят за труден характер (освен може би бившите му съпруги).

Общата интерпретация на знака на Асцендента се променя, когато има планета/ планети в съвпад с него и/или разположени в 1-ви дом.

  • Човек с Асцендент на Риби, който също има Сатурн в съвпад с него, ще се държи по-сдържано,  отколкото някой с Асцендент Риби, който няма този аспект.

Също, всеки Асцендент се управлява от дадена планета и нейното положение в картата също дава различна интерпретация.

  • Например човек с Асцендент Овен  и управителят му Марс в Стрелец, ще има много по-демонстративно и открито поведение от друг човек, също с Асцендент Овен, но чийто Марс е в Скорпион.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните