Марс в Скорпион

Марс е втората планета-управител на знака Скорпион (след Плутон) затова тук той е у дома си и проявява качествата си по типичен “марсов” или мъжкарски начин. В Скорпион Марс е фокусиран върху получаването на това, което иска и силно мотивиран да придобие всичко, което си е набелязал.

Нямаме слабост и пасивна агресия както е във Везни, нито прекалена педантичност като Марс в Дева. Но за разлика от Марс в Овен, първия му знак, силата рядко се демонстрира, търси се власт и влияние, пълен контрол, а не непременно открита битка.

Управителите Плутон и Марс

Между двете планети, които управляват Скорпиона и Овена, Плутон и Марс, съществува подобие и голям афинитет. Може да се каже, че когато Марс се намира в Скорпион, той ще подсили скорпионската и плутонова енергия:

 • Ако Марс е войнът, то в Скорпион той става пълководец и военен стратег.
 • Ако е спортист и физически активен човек, тук ще се интересува от практики, които обединяват работата на тяло и съзнание – йога, бойни изкуства
 • Марс управлява сексуалния нагон в земен план. В Скорпион, ще прояви по-висшия космически принцип, който е отговорен за продължението на рода.
 • Марс е отговорен за външната ни форма, за паданията, нараняванията и травмите във физическия свят. В Скорпион ще се интересува от смъртта като преход от физическа форма в духовна.

Водещата тема на Марс в Скорпион – активна трансформация

Марс в Скорпион разрушава до дъно, за да изгради отново по по-устойчив начин. Той си позволява да бърка до най-големите дълбочини, за да извади и унищожи подривния елемент – това е същината на това влияние.

Скорпион е колективен знак и именно тук се осъществява прехода от усилията на индивида сам за себе си към постигане на мощ, власт и влияние над другите хора. Пътят минава през работа над собствената физика и съзнание, следвайки принципа Овладей себе си и ще завладееш целия свят.

Затова можем да обобщим, че

задачата на Марс в Скорпион е да трансформира първичната, животинската, физическа и сексуална лична енергия,

за да я впрегне в полезна за себе си или за много хора дейност.

В гръцката митология Марс в Скорпион се свързва с мита за Арес, бога на войната, неговата сестра Ерида, богиня на спора, както и със Стикс, вледеняващата богиня на ненавистта.

Транзитен Марс в Скорпион – 29.10.2021 – 13.12.2021

Когато Марс попадне във своя втори знак – а това се случва веднъж на всеки две години – той ни дава силна воля за действие, енергичност, физическа сила и инициатива. Отрицателните влияния се свързват с подмолност и коварство, склонност да действаме скрито и мощно.

Как да използваме конструктивно енергията на Марс в Скорпион

 • Поставете си ясни цели – сега сме по-упорити и имаме сила и концентрация да ги следваме.
 • Насочете усилията си – имаме достъп до огромен запас от физическа енергия. Тя трябва да бъде планомерно изразходвана всеки ден
 • Отделете време за йога и медитации – желанието да достигнем своите емоционални дълбочини, както и импулсът да проникнем под повърхността на живота, за да проучим най-дълбоките нива на съществуване, са много мощни.
 • Не се страхувайте от тайните – сега сме очаровани от това, което другите са склонни да крият или потискат, и ни влече да усетим и да разберем тези тайни неща.
 • Овладейте кризите с активно действие – привличат ни кризите, в които виждаме възможности за трансформация и емоционално вълнение и не сме склонни да избягваме тежките теми и въпроси.
 • Забравете за посредствеността – периодът е подходящ да се отдадем на страстите и екстремните си чувства, отколкото да не преживеем нищо, а „средният път“ се усещат като незадоволителни.
 • Поемете контрол – силата и властта се превръщат в завладяваща идея, може би дори афродизиак и сега имаме повече мощ от обичайното. Използвайте тази сила без да злоупотребявате с нея, за да не откриете, че тя е нож с две остриета!

Най-типично от този транзит ще се повлияят хората със зодия или асцендент Скорпион и Овен. Но понеже те знаят как да се справят с марсианската енергия, за тях тя просто да се усили. Докато хората със слаб натален Марс – например в Рак, Телец и Марс във Везни – е по-вероятно да я изразят или почувстват по-деструктивно, да преживеят повече стрес.

Зодия Скорпион | Scorpio (23.10. – 21.11.)

Марс в Скорпион в Наталния хороскоп

Родените с това разположение притежават изключително силна воля. Те преследват своите желания и амбиции с решителност и притежават неумолима дисциплина. В състояние са да се концентрират продължително време и почти никога не се отказват по средата на пътя и завършват това, което са започнали.
В крайни случаи тяхната свръх концентрацията може да граничи с обсебеност от определени идеи и вредна за всички непоколебимост. Веднъж решили нещо, рядко е възможно да бъдат разубедени.

Голям талант е способността им по неусетен начин да манипулират останалите. Техният предпочитан стил на действие не са открития спор и конфронтацията, а задкулисните действия. Но когато са открито предизвикани на бой, те се сражават храбро и са сериозни противници.

Сексуалността е водеща тема

За родените с това разположение е абсолютно задължително да намерят удовлетворение за своята сексуалност. Едва след това те могат да се посветят на постигането на успех в друга област. Когато възникнат проблеми в тази област, се блокира напиращата отвътре енергия и това води до редица усложнения в целия живот на човека.

Потискането на сексуалния нагон може да доведе и дори до психични, емоционални и физиологически разстройства. Ако не намери външна изява, сексуалната енергия при Марс в Скорпион прераства в тъмни емоции, ярост, негодувание, негативни мисли, черногледство, а често води и до прояви на насилие или нервни пристъпи.

Небоходима работа над себе си

Тоза разположение е хипер интензивно и често изисква човек да работи над овладяването му, особено ако има прояви на неовладян гняв, прояждаща ревност, дълбока депресия и нежелание за действие. Правилният път е да започне от себе си, а не да се нахвърля или обвинява другите. При тези хора е крайно неблагоприятно насилственото да потискат или игнорират своите първични инстинкти. Това води до вулканично и неконтролируемо избухване точно тогава, когато най-малко се очаква.

Когато възникне хронична неудовлетвореност, невъзможността да се забелязват позитивните страни на живота, това е сигурен индикатор за хората с Марс в Скорпион, че е трябва да се заемат с изучаване на собственото си подсъзнание. Обичайно причините за постоянното раздразнение се коренят в първичната и незадоволена сексуална и физическа природа.

Осъзнаването, направляването и упражняването на спокоен контрол над нисшата (инстинктивна) човешка природа се превръща в основна жизнена задача за родените с Марс в Скорпион.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните