Превод с коментар на месечната видео прогноза на Михаил Левин*, Ректор на Московската Академия по астрология.

Най-важното събитие на март е Новата астрологическа година. Тя ще настъпи през нощта на 20ти срещу 21ви март (според часовата зона), когато Слънцето влезе в Овен в точката на пролетното равноденствие. Точният момент е в 21 часа и 24 минути по Гринуич на 20ти март или 23 часа и 24 минути българско.

Затова предлагам да посрещнем астрологическата нова година с дистанционна колективна медитация. Най-подходящо начало за медитацията е в 00 часа Московско време (23:00ч българско). Подробности тук.

Март месец е ключов, бих казал дори повратен. Но не поради събитията, които ще се случат сега, а с това, което ще се заложи през месеца като основи за в бъдеще. Имаме две “епохални” събития:

Астрологична прогноза след 07 март : Сатурн в Риби

Първо: Сатурн сменя своя знак, той влиза в Риби от Водолей. Това означва, че той рязко ще отслабне. В Риби ще остане две години и половина.

През последните две-три години на небето се случваше борба (напрегнат аспект от 90 градуса) между Сатурн и Уран. Уран ярко носеше тенденцията за новото, а Сатурн се държеше за старото с всички сили, забавяше, не искаше нищо да се променя.

Уран е в Телец, което не е най-силната му позиция, докато Сатурн беше в своите знаци – първо в Козирог след това във Водолей – и там беше силен. А сега рязко отслабва. Досега Уран беше по-слабият (по знак). Уран се занимава най-вече с промени в социален план, а Сатурн не му даваше свобода.

Сега Сатурн в Риби рязко отслабва. Това означава, че цялото напрежение (от съпротивата срещу обновлението), което се натрупа през през последните 2-3 години, сега ще започне да се реализира в действие.

Започват глобални промени и те ще продължат доста дълго.

Кого и какво ще засегнат? На първо място, системата на обществените отношения, на държавното устройство. Ако говорим за хора – това са чиновниците и държавните служители, управниците, директорите на големите компании. Сатурн представлява бюрокрацията, топ-мениджърите. Ще се променя и системата на обществени отношения, начините на производство, отношенията между компаниите.

Сега, започвайки от март месец, трябва да следвате вятъра на промяната.

Ако искате вашите дела да вървят напред, водете се от най-новите тенденции. Ако възникне конфликт между Старото и Новото, заложете на Новото. Всичко старо сега рязко ще отслабне и ще се разрушава, не се осланяйте на това, което вече си отива. Правете разумни промени, внесете обновление в своя живот.

Сатурн е бавна планета и влиянието ѝ се не се проявява веднага. Но в деня на прехода му в Риби – точно на 7-ми март имаме и Пълнолуние – и след него, бъдете готови да се разделите със старите си навици, с отживелите си възгледи, с инерцията в мисленето.

Транзитът на Сатурн в Риби 2023 – 2026 г. и 12-те зодии

Астрологична прогноза за 21 години Плутон влиза във Водолей

Вторият епохален преход – в пълния смисъл на думата “епохален” – това е преминаването на Плутон във Водолей. Това е най-бавната планета, която стои във всеки знак между 15 и 25 години. Преходът във Водолей ще се случи в края на март, на 23-то число, веднага след новата астрологична година.

Плутон ще остане във Водолей 21 години, като ще излезе чак през 2044-та година.

Плутон е планетата, която управлява най-мащабните социални процеси. Влизането му във Водолей ще даде тласък на значителни промени по цялото земно кълбо. Що се отнася до нашия ежедневен живот, за това може и да не мислим, защото неговото действие не се проявява веднага. Така че, конкретно през март може и да не се усети.

Това са двете големи събития този месец. Всичко останало е по-просто, ретроградни планети през март нямаме.

Плутон във Водолей до 2044г. – Лични и социални влияния

Конфигурация от всички планети

Фигурата, която ще образуват планетите през март, е много оригинална. От самото начало на месеца, те ще са събрани в един ъгъл, което ще продължи до 4ти март. Водещата планета във фигурата е Плутон, а това създава силна тенденция към съдбоносни събития.

Плутон е един от най-ярките проводници на Съдбата. Казваме:

Който се подчинява на Съдбата, ще бъде воден,
а който ѝ се съпротивлява, ще бъде пометен.

Ако чувствате, че у вас напира силен вътрешен импулс да направите нещо или да се откажете от нещо, ако чувствате, че този импулс е устойчив, последвайте го, доверете му се. Защото

Съдбата говори с човека отвътре като желание за действие,
а външно – като принуждаващи обстоятелства.

През тези четири дни (от 1-ви до 4-ти март), ако почувствате силно вътрешно желание, то това е гласът на Плутон/ Съдбата. Когато небето е внимателно към вас и ви изпрати послание, то трябва да го послушате. Иначе ще ви принуди да тръгнете в посока, която не желаете. Ако последвате вътрешния си импулс, той ще ви отведе задължително към позитивен резултат, дори в началото да ви се струва трудно, необичайно и неочаквано.

Меркурий в Риби от 3-ти до 19-ти март 2023

На 3ти март Меркурий влиза в Риби. Контактите и мисленето стават малко по-малко оживени отколкото са във Водолей, по-неточни. Имаме информационни провали, маса неясни и неточни данни, слухове, сплетни. Затова бъдете внимателни – това, което чуете, не винаги ще бъде вярно или точно.

Но за творческите хора периодът е изумителен. Въображението се усилва, работи на пълни обороти. Настъпва много плодотворен период за всички креативни хора, които работят с фантазията си – артисти, музиканти, учени.

Меркурий в Риби в Наталната карта

Пълнолуние в Дева на 7-ми март 2023

Следващият “грандиозен” момент е 7-ми март – Пълнолуние и заедно с това, Сатурн преминава в нов знак. Слънцето и Меркурий са в Риби, приближават се до съвпад с Нептун, а срещу тях стои Луна в Дева.

Луната иска точност, определеност, структурираност, а Слънцето и Нептун търсят висша хармония и мечтателност. От една страна имаме планове и въжделения, а от друга – скептичната, земна Луна, която иска всичко да бъде проверено.

От това Пълнолуние произлиза желание – вече споменах за стремежа към Новото – но това “ново” трябва изрядно да се провери. Защото докато Слънцето се движи към Нептун, можете да намислите невероятни неща, а и с Меркурий в Риби фантазията работи с пълна сила.

Но как всичко това да се придвижи към реализация? Препоръчвам ви да следвате Луната. Всичко, което сте си намечтали, трябва най-подробно да го проверите. Най-добре се обърнете към свой по-скептичен приятел или партньор и му разкажете за плановете си. Трябва ви някой, който притежава конкретно и практично мислене, за да постави под съмнение намеренията ви.

Иначе ще се втурнете към действие, а Марс с лекота ще подкрепи действията ви. Но Марс се намира в Близнаци., където постоянно сменя плановете, премисля решенията, суети се напред-назад, съветва се с кого ли не. Това не е лошо, но потвърждава съвета ми да подложите на строг анализ всичко, което ви хрумне за направите и да потърсите практичен съвет.

Лунен календар 2024: Март – Новолуние в Риби, Пълнолуние във Везни

Астрологична прогноза от 07 – 21 март: Слънце в Риби съвпад с Нептун

Точният аспект е на 16-ти март. За любовта, сърдечните отношения, творчеството – това е прекрасен период. Можете да разкриете своя емоционален и креативен потенциал, желанията си за нежност и дълбочина. Макар, че Венера е в Овен до 17-ти и е по-рязка.

Това е време за изглаждане, дълбочина, нежност, топлина в личните отношения, към близките хора, с роднините, с всички, които обичате, наистина изумително време.

Но в бизнес делата и работата, където е нужна точност, до края на месеца трябва да бъдете особено внимателни. Ще ви се наложи да полагате допълнителни усилия, за да не объркате работните си проекти. Това също е период на повече лъжи, не толкова в личен, колкото в професионален план.

Между 15-ти и 20-ти е най-лъжовното време.

Венера в Телец от 17-ти март

На 17-ти март Венера влиза в (своя знак) Телец. Венера в Овен е страстна, импулсивна, нетърпелива в чувствата, иска да действа бързо. Трудно изразявате мекотата и топлината, която усещате в себе си под влиянието на Слънце и Нептун в Риби. Когато влезе в Телец, Венера добива сила и дълбочина, външно е мека, а вътрешно е гореща.

Това е най-доброто време да покажете топлината на своето сърце. Подходящ период за дълбоко емоционално сближаване, за разкриване на чувствата. Разкрийте емоционалния си потенциал, силата на любовта, отворете се пред близките си.

След 17ти до края на март имаме много благоприятен период за изясняване на близките връзки и отношения. Както е казал Соломон –

“Време да мразим и време да обичаме;
време да прегърнем и време да избягаме от прегръдката”.

Още повече, че Венера прави съвпад с (кармичния) Северен лунен възел. Ако настъпи сериозно развитие на отношенията, задълбочаване, емоционално разкриване, то ще има дългосрочни последствия. Всичко добро, сърдечно и топло, което сега направите за своите връзки, ще трае дълго и ще бъде сериозно.

Венера в Телец в Наталната карта

Меркурий в Овен от 19-ти март

Мисленето става по-бързо, по-активно, по-точно. Добър период за интелектуален щурм. Нужно е само да се изчака един ден до Новолунието на 21-ви и Новата астрологична година. В последния ден от лунния цикъл не е добре да се започва нищо ново. Затова изчакайте ден и на 21-ви, 22-ри смело се втурвайте напред. Ако имате делови замисли в работата или обучението, най-добре да започнете на 22-ри.

Меркурий в Овен в Наталната карта

Новолуние в Овен на 21-ви март

Дава мощен стимул за активно действие. В този момент започва много деен период. Той ще продължи не само през март, а през цялата година, ще даде импулс за сериозна активна дейност във всяко отношение.

Особено силен ще бъде през март (и април), защото Юпитер се намира в Овен. Това е знак за значителна екзпанзия, за огромен стимул за по-амбициозните хора и за всички, които като Наполеон имат своите готови планове за действие.

Сега е най-точният момент да създадете своя “стартъп” (нов бизнес). Ако знаете какво да правите, действайте.

Целият период от Новолунието до края на месеца е време за смели и активни нови начинания.

Марс в Рак от 25-ти март

Обаче, когато Марс премине в Рак, той вече няма да е в хармония с тройката планети в Овен. Слънце, Меркурий и Юпитер в Овен осигуряват най-благоприятният период за създаване и действие, за “мозъчни бури”, докато Марс в Рак се задвижва бавно. Идеи и планове има за всичко, но става по-трудно те да се осъществят реално в живота.

Ако планирате много важно начинание, започнете го в четирите дни между 21-ви и 25-ти март.

И след това може да започнете, но нещата ще се случват по-бавно.

Втори съдбоносен период от 17-ти до 30-ти март

На 17-ти март Плутон отново застава начело на фигурата от всички планети. С това започва вторият съдбоносен период за март. Затова отчетливо слушайте гласа на своята интуиция – в приятелствата, в любовта, в отношенията с децата, въобще навсякъде, където в решенията доминира сърцето.

Това е много ключов период. Можете да построите дългосрочно основна линия в своята съдба, при това, позитивна линия.

През този съдбоносен период дългите процеси се определят от едно единствено действие,

затова бъдете разумни и интуитивни, имайте готовност да вървите напред.

Това е общата картина за месеца. Следват регулярните тематични рубрики.

Пазаруване през март 2023

Като цяло, можете да пазарувате свободно, но понеже Меркурий е в Риби (до 19-ти) и се върти около Нептун, по-лесно може да се излъжем, да купим не това, което искаме и най-вече, не с качеството, което очакваме. Това е основният проблем с покупките между 3-ти и 20-ти март. Затова е нужно повече внимание и точност.

  • Между 17-ти и 21-ви направете пауза (за големи и важни покупки) и пазарувайте само най-необходимите стоки или при критична нужда.
  • След 22-ри до края на март – смело напред. Ако имате планове да купите нещо голямо, дълготрайно, скъпо и луксозно, периодът е много добър. Тогава Венера прави съвпад с Уран (точен на 26-ти март) и е добре да купите нещо оригинално и нестандартно. Украсете дома си с нещо необичайно, но с вкус- Венера в Телец има отличен вкус. .

Например, една картина на Пикасо е много добър израз на Венера с Уран, ако ви се намират няколко излишни милиона долара – купувайте! 🙂

Здравето през март 2023

От гледна точка на здравето, месецът не е от най-опасните. Като цяло, март е по-спокоен от много други.

  • Много силно се “чуват” Рибите. Затова бъдете внимателни с черния дроб и с щитовидната жлеза. Нужно е да се храните по-акуратно и щадящо до Новолунието на 21-ви.
  • За хората, които са по-емоционални или са под напрежение – внимание с щитовидната жлеза и бъбреците, особено с дните около Пълнолунието (7-ми) и Новолунието (21-ви).
  • В средата на месеца – между 14-ти и 18-ти – леко се повишава опасността от травми.

Безсънието по време на Слънце в Риби

През периода на Риби типично имаме нарушения на съня. Затова, първо, лягайте си по-навреме, а преди сън правете кратки съсредоточени медитации за успокояване и трансформиране на енергията на деня.

Ако се събудите през нощта и не ви се спи, не се мятайте от страна на страна в леглото. Направете медитация или станете, поработете малко, прочетете нещо, погледайте филм. Ако не успявате да заспите, не се мъчете – така работи Нептун. Разсеяйте се с нещо приятно и след известно време пак си легнете.

Сигурно се боите, че няма да се наспите. Така или иначе, няма да се наспивате. Ако само се притеснявате от това, усещането ви ще е лошо. Но ако станете и направите нещо приятно, пак няма да сте се наспали, но ще е заради нещо хубаво.

Опасни периоди

Този месец не крие много опасности.
– Първият пик е около Новолунието – между 17-ти и 21-ви.
– Вторият: между 26-ти и 31-ви.

През двата периода става дума за неприятности от “марсов” тип: касаещи (работа с) машини, автомобили и оборудване, на пътя, (огън), аварии при ремонти.

Докато опасностите, свързани с вода, са в периода преди Новолунието – от 15-ти до 21-ви. За всички, които ще пътуват по вода (или ще упражняват някакви водни спортове), по-внимателно през тези дни.

Романтични срещи и запознанства

Месецът, особено след 17-ти март, е време, когато можете да поставите основите на бъдещето си, най-вече в сърдечните отношения. (Кармична конфигурация на планетите между 17-ти и 30-ти)

Това не означава, че в първата половина на месеца не трябва да излизате на срещи. Още от началото на март, Слънцето започва все повече да се доближава към Нептун и се движи в Риби, а това дава дълбочина и деликатност на чувствата.

Венера е в Овен по същото време (до 17-ти) и е склонна към решителни стъпки, но е нетърпелива. Затова в отношенията ви може да възникнат неочаквани конфликти без ясна причина.

Но от друга страна, точно огнената Венера е склонна на по-решителни стъпки. Затова покрай Пълнолунието – между 6-ти и 15-ти – ако искате да придвижите напред връзката си, действайте смело.

След 17-ти и особено на 18-ти, 19-ти и 20-ти, когато Венера е в съвпад със Северния лунен възел,

всяка ваша стъпка и действие ще имат много дълготраен (и кармичен) ефект.

Венера ще бъде и под нагнетяващото влияние на Плутон, затова решенията, взети по това време, много трудно ще могат да се отменят занапред. Време е да решавате сами – искате да останете заедно или предпочитате да се разделите?

След 20-ти Венера се движи към съвпад с Уран и колкото повече го приближава, толкова по-романтична и извисена става атмосферата. Самият край на март е силно романтичен.

Обучение и изпити

При обучението има значение в каква дисциплина се обучавате.

  • Ако за процеса ви е нужно богато въображение, ярка и образна памет, то новият материал ще ви се отдава почти през целия месец, от 3ти до 27-ми.
  • Ако ви е нужен съсредоточен ум, бързина и точност на възприятията и логика, най-добрият период е след 20-ти март. Тогава умът ще работи по друг начин. В Овен Меркурий е по-концентриран, по-отчетливо вижда подробностите, умее да схваща най-важното.
  • С предметите – да ги наречем по-хуманитарни, които изискват интуиция и въображение – планирайте да се занимавате преди 20-ти.
  • Там, където е нужна логика, точност, определеност – оставете тези предмети за след 20-ти март.

*Кой е Михаил Левин и защо AstroScript работи с неговите прогнози

Още прогнози за март 2023

Астрологична прогноза за 2023 година – Бавни, балансирани промени

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните