Овенът се появява в множество древногръцки митове, но първоначално в легендата за Златното руно. Хела и Фрикс били две кралски деца, които били отредени за изкупителна жертва поради неплодородието в царството на баща им и трябвало да бъдат принесени в жертва на Зевс. Точно преди екзекуцията, тяхната майка Нефела майка (богинята на облаците) изпратила овена със златно руно, който da ги отведе в безопасност.

oven_golden fleeceДокато летели над океана между Европа и Азия, Хеле паднала в морето и се удавила. Оттогава то се нарича Хелино море или Хелеспонт (Мраморно море). Фрикс се приземил благополучно в Колхида по бреговете на Черно море.

Овенът бил пренесен в жертва в знак на благодарност за неговото спасяване, а златното му руно окачено в свещена гора, принадлежаща на Арес, богът на войната, където било пазено от огнедишащ дракон.

Илюстрация: Фрикс и Златното руно, 5ти век пр.н.е., Атински национален музей

Златното руно е причина и за друго известно приключение – на Язон и Аргонавтите:

Язон и Аргонавтите

Язон бил пратен от чичо си в Колхида, за да донесе златното руно и в замяна да си върне трона. Той събира около 50 аргонавта и след много приключения, успява да вземе ценното руно с помощта на вълшебницата Медея. Язон обаче не успял да си върне бащиния трон и заедно с Медея се заселили в Коринт, където живели щастливо 10 години.

Когато обаче Язон решил да се ожени за Креуза, възмутената Медея я убила, както и малолетните си синове. Язон завършил живота си със самоубийство, а според други автори умрял под отломките на кораба си Арго.

Богът управител на Овена – Арес / Марс

Марс, планетата-управител на знака Овен, в гръцката митология е представена от бога на войната Арес. Той винаги е изобразяван облечен от глава до пети в бойните си доспехи, готов за сражение. Неговата любима е Афродита, богинята на любовта – дори пред нея той не свалял бойното си снаряжение. Лесно се гневял, изпадал в пристъпи на ярост и необузданост. Древните гърци не почитали Арес особено много – извършвали приношения в негова чест само преди големи битки, рядко изграждани светилища.

В римски времена Арес се превръща в Марс и придобива много по-значима роля. Като бог на войната, завоеванията и победата, той заемал второ място по почит след самия Юпитер. Римляните устройвали пищни празници и фестивали в чест на Марс през месец март – и до днес самият месец носи неговото име. Те го почитали не само защото той бил баща на Ромул и Рем ( братята-близнаци, основали Рим), но защото бил символ на римската слава, военни победи и господство в света. Счита се, че благодарение на бог Марс Римската империя успяла да развие най-мощната, съществувала дотогава военна машина и да господства в света продължение на векове.

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните