Октомври е един от най-интензивните и съдбоносни месеци на 2023. Имаме две затъмнения, при това, много мощни – и двете са с квадратури към Плутон. Целият месец е изпълнен с астрологични събития, но най-силно работят именно затъмненията.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ ГОДИШЕН И СОЛАРЕН ХОРОСКОП

Статичен Плутон

През целия месец (01 – 28) Плутон е статичен – обръща движението си директно на 11-ти, а това дава общ фон на устойчиво напрежение.

Всички тревожни и чувствителни хора ще се чувстват напрегнати, тревожността се усеща във въздуха. Страховете връхлитат изневиделица, особено безпокойството за най-близките ни хора. Това е нашата вътрешна тревожност, която се проектира върху близките ни.

Как да се справите с това? Важното е да не се поддавате на тази вълна – защото тревогите (паниката) няма как да засегнат всички, но ако вие ги приемете, само помагате за разпространението. Помнете, че това е фон, характер на времето, а не са вашата интуиция или предчувствие.

Транзитен Плутон в Козирог – Краят на една по-мрачна ера

Разбира се, при такъв плутонов аспект имаме увеличение на дребните травми, на шоковите ситуации. Но ако успеете да овладеете своята тревожност, вероятността да попаднете в извънредни неприятности значително намалява. Затова вашата задача през този месец нека бъде да хармонизирате вътрешното си състояние, да се стабилизирате и успокоите.

Моите конкретни препоръки: увеличете физическите процедури.

Например, ако сутрин си взимате душ, нека е по-дълъг. Ако медитирате, добавете още 5 минути. Ако се молите, задължително се съсредоточете преди и след молитвата за още няколко минути. През деня правете по няколко леки физически упражнения – разтягания, разпускания; ставайте по-често от работното място, разхождайте се за 5 минути навън.

Физическата активност, дори кратка, дихателните упражнения – това сваля психическото напрежение. Затова планирайте ежедневни натоварвания; по-често вземайте душ и мийте лицето и ръцете си. Целта е да “измиете” енергията на нощта, за да не ви тревожи през деня.

Коридор на затъмненията 14 – 28 октомври

На 14-ти октомви е Слънчевото затъмнение, което няма да бъде видимо за нас (слава Богу), защото ще е през нощта. (Ще засегне САЩ, Мексико, Колумбия, Бразилия, централна Америка)

На 28-ми октомври е Лунното затъмнение, което ще премине през Европейската част на Русия. Точният час е 23:23ч (29-ти октомври, 00:23ч българско време.) и много добре ще го наблюдаваме.

Темата и на двете затъмнения е много интересна. Лунните възли са в Овен (северен) и Везни (южен). Южният е миналото, Везни – желанието да се съхрани равновесието, да се постигне компромис, без да се вземат никакви драматични решения или поне малко да бъдат отложени.

А необходимо е точно обратното – Северен възел в Овен –

ново начало, решителност, готовност за значителни промени. Всеки опит да се забавят активните действия ще доведат до негативи през следващите 2-3 години.

Нужни са категоричност и смелост. Трябва да разберем доколко ни удовлетворява и храни това, за което толкова здраво се държим. Не трябва ли да се разделим с него или в краен случай, да направим сериозни реформи?

Северен Лунен Възел в Овен от 17 юли 2023 до 11 януари 2025

Настъпва период на дълбоки промени, те ще ни залеят като голяма вълна именно през октомври. При това, имаме квадратура от Плутон – това е колективна планета, затова промените ще се отразят не толкова в личните отношения, колкото в професионалните и в социалната и политическата сфера.

Венера (любовни връзки, финанси) остава малко встрани от Лунното затъмнение, сдържана е срещу Сатурн и няма напор да се проявява. В аспекти са включени Меркурий, Марс и Юпитер – социалните и интелектуални планети, затова ще бъдат засегнати бизнеса, обществената дейност, социалния статут.

Отново препоръчвам – смелост, решителност и конкретни действия.

Меркурий във Везни 05 – 22 октомври

При Слънчевото затъмнение (14-ти) Меркурий е във Везни – прехвърляне на отговорността на другите, страх от действие; знае какво иска, но предпочита другите да се борят и да отговарят. А сега е време да се поема отговорност! И този, който е по-решителен, ще се окаже победител.

Тази позиция дава добра възможност за преговори и контакти. Цялата група във Везни – Слънце, Марс, Меркурий, Южен възел – дава възможност да се смекчават ситуациите. Само трябва да се говори меко, но да се действа решително.

Меркурий във Везни 05 – 22 октомври: Двете страни

Венера в Дева след 09 октомври

Около влизането си в Дева Венера прави опозиция със Сатурн. Това я прави сдържана и внимателна, държи се дистанцирано и не участва в споменатите големи промени. Работи разумът и емоциите не трябва да се включват.

Венера в Дева 09 октомври – 08 ноември: В служба на Любовта

Марс в Скорпион след 12 октомври

Добавя упоритост и решителност. Това е време, когато могат да се изпълнят всички планове, изостанали във времето. Решителността рязко ще скочи заедно със способността да се вземат дръзки, дори нестандартни решения.

Марс в Скорпион 12 октомври – 24 ноември: Дълбока промяна

След 21-ви октомври – втора вълна на интензивност със стелиум в Скорпион

Втората вълна на интензивност, на напрежение и свръх активност започва през третата декада на октомври, след 21-ви. Тогава имаме освен квадратура (критичен аспект) между Слънце и Плутон, квадратура и между Меркурий с Плутон. Освен това, Меркурий и Слънцето влизат в Скорпион – Меркурий на 22-ри, а Слънцето – на 23-ти. Марс вече се намира там от 12-ти.

Всички тези фактори дават способност за решителни, директни, волеви действия. Сега можете да впрегнете енергията в каквото желаете – ремонт, строителство, да се борите за истината и т.н. А Пълнолунието само ще добави още решителност и сила.

На 21-ви и Слънцето, и Меркурий са в квадратура с Плутон – напрежението е достигнало своя предел и с пълна сила се излива навън. Има огромен натиск за постигане на резултат, потребност от реализация, но и свръх конфликтност.

Трябва да бъдете много активни и дейни. Не се впускайте непременно в конфликт, но отстоявайте уверено своите позиции и решения.

Статичен Сатурн 31 октомври – 8 ноември

Жаждата за промени е силна. Единствено статичният Сатурн ги възпира и забавя. Затова се постарайте всички ваши важни или официални документи, договори и дела да бъдат подписани преди 31-ви. Иначе в първите 10-на дни на ноември ще се окажете в ступор, застой.

Принципът при статичен Сатурн е: не се бавете, но вършете всичко акуратно, разумно, организирано, спокойно и без страх.

Пълнолунието с Лунното затъмнение на 28-ми хармонично се канализира към Сатурн – всичко е спокойно, стабилно, твърдо; дейността е организирана. Това е много добра позиция за всички, които вземат вътрешни/ лични решения и избират своя по-нататъшен път. Има повече значение не за днешните действия, а в перспектива за бъдещето. Само не трябва да се страхувате.

Целият месец е деен, интензивен и бих казал, съдбоносен, особено около дните на двете затъмнения (14-ти и 28-ми). Девизът е смелост и упоритост.

Пазаруване през октомври 2023

Малко по-неудачни дни са 2-ри, 3-ти и 4-ти, след 5-ти положението се подобрява.

Единствено около Пълнолунието трябва да се внимава с купуването на всякаква електроника, уреди, автомобили, както и скъпи и престижни стоки. Между 27-ми и 29-ти направете пауза в интензивния шопинг

Здравето през октомври 2023

Месецът е по-тежък за хипертониците, за хората с кожни заболявания, с проблеми с щитовидна жлеза, пикочно-половата система. Особено високо е напрежението около двете затъмнения. Така, че ако имате предписани лекарства, приемайте ги стриктно.

Както вече препоръчах, повече дихателни упражнения, разходки, вани, Обърнете повече внимание на здрвето си, като се вслушвате в симптомите.

Тялото ви може да ви предупреди, че нещо не е наред с тихи, не много ярки симптоми,

леки неразположения, слаби болки или световъртеж, загуба на апетит. Тези малки знаци могат да покажат наближаването на по-големи неприятности.

Опасни периоди за октомври 2023

Вече казах, че целият месец е напрегнат и имаме повишена опасност от инциденти. Това особено важи за дните около затъмненията. Най-опасни са дните вторник и сряда – бъдете по-разумни на пътя, избягвайте екстремности.

Романтични срещи и запознанства през октомври 2023

Между 5-ти и 8-ми октомври за сърдечните дела не е удачен период – Венера сменя знака си – влиза в Дева, при това, в опозиция със Сатурн. Трудно е да се изяви, има вътрешни съмнения. Не се опитвайте насила да вземате някакви решения (за връзки и любими хора). Изчакайте до 9-ти. През тези дни интензивността ще се прояви в съществуващите ви връзки. При новите запознаства ще има моментни колебания.

А след 9-ти Венера влиза в Дева – тук тя е спокойна и тиха, не особено ярка. Но имено това спокойствие и разумност ще помогне. Сдържаността може да се окаже много позитивен фактор точно сега. Месецът е енергийно интензивен (заради нехармоничния Плутон и планетите в Скорпион), затова

бих препоръчал емоционалните хора да се водят според принципите на Венера в Дева: мекота, топлина, прецизност без бързане.

Дори да ви се иска веднага да вземете решение, за да пристъпите към окончателни стъпки в областта на романтичните отношения – емоциите препускат, искат да се постигне веднага яснота – ви препоръчвам да изчакате.

Обучение и изпити през октомври 2023

Относно обучението – никакъв проблем! Меркурий е в толкова прекрасно разположение – влиза във въздушен/ интелектуален знак. Може би малко преди това между 2-ри и 4-ти не е много силен, но от 5-ти октомври е във Везни.

Меркурий във Везни е отличен за изследователска работа, за запаметяване и усвояване на новия материал. Особено добре се обучаваме под формата на диалог, интерактивно.

А след 22-ри при влизането му в Скорпион, в умовете възниква способност да се обхваща всичко, да се влиза в детайл. Дори квадратурата с Плутон само увеличава тази способност, усилва интелектуалната мощ.

 

В заключение мога само да ви пожелая спокойно да преминете през напрегнатия месец. Най-главното е сами да не усилвате напрежението чрез своето безпокойство. Тaкива месеци е имало много. Те са преминали, този също ще мине.

Превод с коментар на месечната видео прогноза на Михаил Левин, Ректор на Московската Академия по астрология. Вижте Кой е Михаил Левин и защо AstroScript работи с неговите прогнози.

Още прогнози за Октомври 2023 г.

Седмичен хороскоп за текущата седмица

Лунен календар Октомври 2023 Новолуние Везни, Пълнолуние Телец

Пълнолуния 2023: Как ще се отразяват според дома на транзит

Астрологична прогноза за 2023 година – Бавни, балансирани промени

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните