Цикълът на Плутон е 248 години и той прекарва около 17 – 22 години във всеки знак. В момента (юли 2023) се намираме в най-последния етап от транзита на Плутон през Козирог.

На практика вече сме преживели почти пълния многогодишен цикъл на Плутон в Козирог, който е започнал през януари 2008-ма година. Сега планетата се намира в самия край на знака, но все още не го е напуснал окончателно.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ ГОДИШЕН ХОРОСКОП С ТРАНЗИТИ НА САТУРН

Годините на транзитен Плутон в Козирог като цяло бяха от по-тежките периоди за света. Остават ни само няколко месеца до влизането на Плутон в следващия знак Водолей и бързаме да ви успокоим – през тях категорично не се очаква сериозно влошаване на ситуацията в обществото.

Най-лошото е зад гърба ни. Но да направим равносметка какво се случи и прогноза за последния етап.

Плутон между двата знака Козирог и Водолей 2023 – 2024

Опозицията между знаците Козирог и Водолей е митологична – символизира поляризацията между старото и новото; между традицията и промяната, консерватизма и иновациите, ограниченията и свободата.

А тази борба за промяна ни измъчва от доста време – колебанията на Плутон между двата знака идват след 1-2 години на напрегнат аспект между техните управители Сатурн (на Козирога) и Уран (на Водолея), за който сме писали многократно.

Противостоянието и борбата за промяна ще продължат още малко. Това са датите на движението на Плутон между Козирог и Водолей:

  • 23 март – 11 юни 2023 – първо потапяне във Водолей
  • В момента – от 11 юни 2023 до 20 януари 2024 – връщане в Козирог
  • 20 януари – 1 септември 2024 – второ влизане във Водолей
  • 1 септември 2024 – 19 ноември 2024 – последни 40 дни транзит през Козирог

След 19 ноември 2024 Плутон ще се установи окончателно във Водолей за следващите 20 години. Това ще бъде ера на обновление и бърз напредък.

Плутон е много бавна планета – над 15 години Плутон е в Козирог, управляван от Сатурн. Плутоновите влияния са дълбоки, скрити, бавни тенденции. От друга страна, Сатурн сменя своя знак и характера на влиянието си на всеки 2.5 – 3 години.

Затова Плутон в Козирог определя тенденциите дългосрочно, а конкретните глобални събития зависят от знака на управителя на Козирога, Сатурн.

Съмнение във всичко

Козирог и Водолей се срещат на равна нога по отношение на своята привързаност към скептицизма. Тук и сега всичко се поставя под въпрос. Кои сме ние като индивиди и като общество? Какво се иска от нас като граждани на планетата?

Поставят се въпросите за социалното неравенство, отпадат много ограничения. Особено ясно в световен мащаб стои темата за половата идентичност – дали сме свободни да избираме своя пол, дали той е биологично или социално обусловен?

Вакуум във властта

Но когато оттеглим подкрепата си от държава, институции и обществени системи и загубим вяра в стария ред, откажем се от бюрокрацията и дори от самия закон, се създава властов вакуум (“няма такава държава”), който не може да продължи.

А това води до разделянето на хората на различни групи, управлявани от различни идеологии, неуправляем и непредвидим сблъсък между властови интереси. Липсата на авторитети и правила води до тъмната страна на индивидуализма и груповото мислене, на налагането на волята на тълпата.

Духовен урок

Истинският духовен урок на Плутон в Козирог се крие в приемането на лична отговорност. Нашето задължение като граждани не се състои нито в съживяването на остарели традиции и институции, нито в бунтуването срещу всякакви правила и отричането на нужда от държава и ред.

Преходът на Плутон от Козирог към Водолей означава

да се откажем от модели и разбирания, които вече не са ни нужни, не ни помагат да постигнем щастие, свобода и спокойствие.

Но да обърнем бърз поглед назад към движението на Плутон между Козирога и Водолея и какво се случи в глобален план.

Транзити на Плутон към наталната карта

Плутон и Сатурн в Козирог: най-тежкия период 2017 – 2020

Транзитът на Плутон в Козирог не беше от най-радостните периоди в глобален мащаб. Кулминацията бяха месеците, когато и Плутон, и Сатурн се намираха в Козирог, а дори за кратко бяха и в съвпад – най-силният индикатор за масова смърт.

Считан от всички астролози за категоричен и тежък показател за глобално бедствие с характер на световна война, този съвпад ни “донесе” ковид.

Едва ли може да наречем по друг начин пандемичния период с Ковид-19, през който премина буквално целия свят и бяха загубени милиони живота. По време на пандемията преживяхме всякакъв вид масови ограничения (по Сатурн) като държавна и глобална политика (по Плутон).

Плутон в Козирог, Сатурн във Водолей 2020 – 2023

Въпреки, че Плутон остана в Козирог до края на пандемията, неговият домакин Сатурн си смени знака от Козирог във Водолей. Това донесе технологичен пробив с иновативни ваксини: Сатурн преминаваше през Водолей:

  • март – юни 2020
  • декември 2020 – февруари 2023.

Освен това, Сатурн във Водолей донесе както начално свободата на работата от вкъщи и технологичната свързаност с колегите, така и на следващ етап пълно освобождаване от рестрикциите на пандемичния период – също проява на Водолея

Когато Управителят на Козирога Сатурн премина във Водолей намерихме спасение в технологиите (Водолей), независимия живот извън големите градове и свободната практика с онлайн общуване.

Плутон в Козирог, Сатурн в Риби 2023 – 2024

Както казахме, най-лошото премина. Основната причина е, че Сатурн, управителят на Козирога и домакин на Плутон, вече трайно се намира в Риби. А Сатурн в Риби е неутрален по сила и не особено добре организиран.

Тази мека и омиротворяваща позиция на Сатурн определя и как ще чувстваме енергията на Плутон в Козирог след март 2023-та – балансирано, скрито и без резки обрати. Рибите носят мир и спокойствие и Плутон ще може само да подкрепи дълбоките социални промени с благоприятен изход и без революции.

Транзитът на Сатурн в Риби 2023 – 2026 г. и 12-те зодии

Национализъм и връзка с родовите корени

Опасностите са свързани с ескалация на конфликтите на база вяра и националност – растеж на националистическите партии и крайните патриотични движения – защото Рибите са знака на кръвта и родовата връзка. Но те също така са омиротворяващ, пасивен и неагресивен знак.

За Сатурн в Риби е особено важна националната принадлежност и кръвната връзка, поради което вече виждаме нарастване на националистическите настроение и патриотарските движения. Но дори да са масови, не се очаква те да станат опасни, нито военизирани, нито да вземат властта.

А след преминаването на Плутон окончателно във Водолей (където управител вече е Уран) и нарастването на влиянието на Уран – нови технологии, равнопоставеност на хората и същинска демокрация – рязко ще отпадне тяхното значение и масовост. Ще дойде време за окончателни и трайни реформи, в които национализмът и всякакви диктатури няма да имат място.

ПОРЪЧАЙ ГОДИШЕН ХОРОСКОП ПО ТРАНЗИТИ

Плутон във Водолей до 2044г. – Лични и социални влияния

Прочетете още:

Асцендент или Изгряващ знак. Разлика със Зодиакален знак

Транзити към Натална / Рождена карта

 

 

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните