Когато Меркурий е в Стрелец, нашето внимание и мислене се изместват от дълбочина (Скорпион) към широчина, от концентрация към многообразие, от необходимостта да се прониква в същността на дадена ситуация към желание да научим повече за широк кръг от теми.

Стрелецът е енциклопедичният знак, философският, и се занимава с интегриране на информацията и знанието на по-висше ниво. Той се вглежда в далечината, ориентиран е към бъдещето и се стреми да открие смисъла във всичко и възприема света по един цялостен начин.

През 2021 година Меркурий ще бъде в Стрелец от 24 ноември до 13 декември.

Tранзитен Меркурий в Стрелец през 2022г – от 17 ноември до 7 декември
Меркурий в Стрелец

Ето какво можем да очакваме при преминаването на Меркурий през този знак – а то се случва всяка година, но с различна продължителност:

 • Търсим идеалите си, мисленето ни става по-оптимистично и нараства вярата ни.
 • Сега не само повече вярваме, но сме по-подготвени и да убеждаваме околните.
 • Правото добива сила и най-много ни занимава въпросът кое е справедливо и кое нечестно.
 • Това е време за разширяване на мисловните хоризонти чрез образование, пътувания, философия, духовни практики и религия.
 • Да бъдем в контакт с образовани и хора и далечни места отговаря на интелектуалните ни копнежи.
 • Любопитството ще ни отведе навсякъде.

Най-слабата позиция на Меркурий

Но Меркурий в този знак е в най-слабата си позиция – това е предупреждение, че:

 • Може да не сме духовно готови за знанието, което сега ще получим.
 • Информацията може да ни дойде в повече, да изгубим главната си цел.
 • Да гледаме по-добре подробностите, за да не стигнем до тотално объркване заради любопитството си..

Причината обикновено е в доминирането на прагматичност и липсата на вяра на Меркурий – а за Стрелец и за философа въобще. Вярата е по-важна за Стрелеца от информацията и конкретните факти.

Зодия Стрелец | Sagittarius 22.11. – 21.12. в Натална карта. Слънце в Стрелец

Меркурий в Стрелец в наталната карта

Хората с това разположение в рождения си хороскоп се отличават както с множество положителни качества, така и с типични слаботи. Когато работи Стрелец, имаме парадокса “много хубаво не е на хубаво”, защото изобилието и широтата имат своята цена.

Силни качества

Родените с Меркурий в Стрелец се интересуват от грандиозни цели и от голямата житейска картина. Обикновено са честни и до болка откровени в изказванията си, не се интересуват от манипулации.

Отличават се с размах на мисленето, но са повече начетени, отколкото съобразителни.
Типично за тях е постоянното желание за повишаване на образованието и завладяването на нови интелектуални хоризонти.

Към работата си подхождат с оптимизъм. Не губят вяра и притежават забележителен идеализъм и въображение. Те са далновидни и погледът им е отправен в далечното бъдеще.

Слабости

Слабите им места са обратната монета на посочените таланти – затова е въпрос на себепознание как да използват качествата си в своя полза.

Широките интереси водят до повърхностност на мисленето и постоянно скачане от една тема на друга. Следвайки общите идеи, пропускат да се занимаят с важни детайли и правят големи пропуски и в работа, и в знанията си.

Оптимизмът им често е сляп и ги води към кризи заради липса на връзка реалността. Поради интереса им към бъдещето и перспективата на нещата, те пропускат възможностите да завършат нещо конкретно в настоящия момент.

За тези хора не са присъщи постоянството и методичността в работа. За съжаление, емпатията също им липсва – със своята безцеремонност и желание за интелектуално надмощие биха могли лесно да наранят чувствата на околните.

Препоръки

Ако вие принадлежите към хората с Меркурий в Стрелец, ето какви са нашите съвети как да използвате този аспект:

 • Обмисляйте нещата по-задълбочено – търсете философската взаимосвързаност на нещата, но не само като бройка, а и като качество и смисъл.
 • Забавете темпото си на мислене и реакция, дайте си време да вникнете в пдоробностите, за да не допускате небрежност и грешки.
 • Научете се да си поставяте по-земни и прагматични цели, които водят до изпълнение на реални задачи.
 • Приемете, че голяма част от хората подхождат емоционално към общуването и не е задължително винаги да сте прави. Проявявайте повече такт и предвидливост в изказванията си и техните ефекти над околните.

Прочетете повече за други планети в знака Стрелец:

Общо значение на Меркурий

Меркурий въплъщава принципите на възприемане и ориентация в света, на асимилация, обработване  и прилагане на информация. Той е управител на мисловните процеси, на проницателните ни способности  и интелекта. Позицията му по знак показва как и какво учим, какъв е характерът на речта и езика, както и начина, по който инициираме контакт и общуваме с другите.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните