Синастрията е онзи дял от астрологията, който изучава отношенията между хората. Сравняват се техните натални карти и се търсят аспектите между тях. Това показва какви теми активират хората помежду си и какво взаимодействие може да се очаква между тях.

Много от нас са изпитвали привличане към хора, което не разбираме напълно. Защо си падаме по някого? Понякога знаем много добре и нашите влюбвания имат смисъл. Но друг път любовта изглежда напълно ирационална – сякаш Купидон си е играл твърде небрежно със стреличките си.

Настоящата статия предствлява част от нашия Хороскоп за партьнорска съвместимост “Синастрия”.

ПОРЪЧАЙ ХОРОСКОП ЗА ПАРТНЬОРСКА СЪВМЕСТИМОСТ

С помощта на астрологията – и по-точно чрез синастрията – ще можем да намерим отговори защо някои хора се появяват в живота ни и ни впечатляват повече от другите.

Венера е особено важна в Синастрията, а аспектите на Венера са най-често срещани при двойките, които се радват на дълготрайна и значима връзка.

Венера в астрологията

венера в синастриятаПовечето хора знаят, че в митологията Венера е богинята на любовта. Но Венера управлява не само романтичната любов. Венера е планетата на удоволствието, романтиката и свързването в партньорство.

В по-общ смисъл, тя отговаря за привличането и играе водеща роля относно нашия вкус, какво харесваме и какво ни привлича, дали умеем да се наслаждаваме на живота и как.

Когато става дума за романтични отношения, положението на Венера става особено важно. Тя ни предоставя ценни прозрения за това как подхождаме към сърдечните въпроси.

Венера в наталната карта

Всеки човек има Венера в своята натална карта, която е разположена в зодиакален знак и дом и прави аспекти към останалите планети в картата. Когато погледнете Венера в натала на всеки човек, можете да видите как той/тя подхожда към любовта, как гледа на тази тема, какво търси и как се справя и близките си отношения.

Затова всеки хороскоп Синастрия – още преди да се съпоставят двете карти – започва именно с анализа на положението на Венера във всяка от картите.

Венера в Синастрията

След като се разгледа положението на Венера във всяка карта отделно, се преминава към сравнение на двете карти или синастрията. Ето как става това:

  1. Сравнява се разположението на Венера в двете карти на партньорите – знаци, домове, аспекти. Отбелязват се приликите и разликите, както и доколко знаците са съвместими. Често имаме привличане при подобие (при Венера в еднакъв знак или стихия), но и противоположностите също създават много силни и динамични връзки!
  2. След това се изваждат аспектите, които Венера на всеки партньор прави към планетите, светилата или домовете на другия партньор.

Правило при аспектите на Венера в синастрията

Когато Венера в едната карта (Партньор А) е активирана и прави аспект към планета в другата карта (на Партньор Б), то този човек (А) ще бъде харесван, желан и дори идеализиран. Благодетелката Венера е една от точките (лицата, енергиите), чрез които той участва във връзката и той “ще играе Венера” – ще се прояви чрез венерините качества. От своя страна, човекът със свързаната планета (Б) ще бъде склонен да очаква много от тази връзка, да усеща повече романтика и най-вероятно ще я получава.

Това е общото правило, но характерът на взаимодействието зависи от другата планета в аспекта, както и от вида аспект – съвпад, хармоничен или напрегнат. По-долу ще разгледаме всяка от планетите, с които Венера би могла да се свърже при синастрия и съответното тълкуване относно връзката.

Значение на Асцендентите при Синастрия

Аспекти на Венера и Слънце

Това са полезни аспекти във всяка връзка. Те създават чувство за хармония и предполагат общи интереси.

  • Слънцето се чувства по-любвеобилно и красиво в присъствието на Венера.
  • Венера счита Слънцето за много очарователно и интригуващо.

Тук има взаимно привличане, което само по себе си не е толкова интензивно или сексуално, колкото при Венера-Марс или Венера-Плутон, например. Може би най-подходящата ключова дума за тази комбинация е доволство.

По-трудните аспекти (опозиция, квадрат) могат да сочат към някои проблеми и неразбирателство. В този случай вкусовете и ценностната система на Венера влиза в конфликт с егото, общия мироглед и житейски път на Слънцето. Това води до склонност партньорите първо да се отдават един на друг безрезервно и в последствие да се разочароват.

Твоето Слънце в домовете на партньора в Синастрията

Аспекти на Венера и Луна

Тези аспекти изглаждат по-трудните аспекти във връзката. Въпреки, че никои взаимоотношения не са имунизирани срещу сътресения и разногласия, присъствието на този аспект в синастрията създава цялостно усещане за хармония и съвместимост.

Тук привличането няма общо със сексуалността, а се базира на близостта и чувството за подобие. Тези хора ще имат силна нужда да устроят дома си заедно и/или да прекарват колкото се може повече време един с друг. Това е аспект, който буквално изисква физическо присъствие. Съществува необходимост от близост един до друг, дори да няма контакт и взаимодействие. Те се радват на компанията на другия и споделят поравно нежност и грижа помежду си.

Когато аспектът е напрегнат, Луната може да чувства Венера прекалено игрива и капризна за сметка на собствените си чувства. А Венера може да се изкуши да включва очарованието си, когато Луната има проблеми, вместо искрено да разкрие сърцето си и да помогне за разрешаването им. Прикритите проблеми могат да подкопаят връзката, доверието и емоционалната ангажираност.

Твоята Луна в домовете на партньора в Синастрията

Аспекти на Венера и Меркурий

Тези взаимодействия са полезни за всякакъв род връзки и създават общи интереси между партньорите. Двойката може да се радва на щастлив обмен на чувства и приятни, споделени дейности. В тази връзката много ще се говори и любовта ще се изразява добре с думи.

Нехармоничните аспекти сочат към комуникационни недоразумения, които нарушават потока на връзката. Може да има усещане, че се прекалява с приказките. Или да има толкова силно желание за говорене, сякаш всеки човек се бори да вземе думата и да наприказва другия. А думите са емоционално оцветени и това може да наранява.

Аспекти на Венера и Венера

Съвпадът (0), секстилът (60) и тригонът (120 градуса) сочат за съвместимост в ценностите на партньорите и техните лични нагласи и стилове. Може да съществува едно прекрасно усещане за лекота и комфорт помежду им. Дори когато начините за изразяване на любов и привързаност на партньорите са различни, те са достатъчно сходни, за да се чувстват много близки, и достатъчно различни, за да се поддържа интерес и динамика.

Куинконксът (150 градуса) създава стимулиращо привличане, макар и разочароващо на моменти. И опозицията, и квадратът сочат за привличане, но то понякога може да бъде разочароващо или дори нараняващо. Конфликтът се създава от липсата на разбиране поради различни ценности, нагласи и нужди в любовта. В резултат, партньорите могат да се чувстват неоценени.

Аспекти на Венера и Марс

Това са класически аспекти за привличане в любовта, въпреки че могат да бъдат и доста обезпокоителни. Всеки аспект между тези планети в синастрията сочи към сексуално и романтично привличане.

  • При съвпад, имаме силен сексуалният магнетизъм с ярко и настойчиво качество.
  • Хармоничните аспекти създават привличане, което не е толкова настойчиво или драмтично, а по-скоро плавно и приятно.
  • Напрегнатите аспекти обаче могат да причинят сериозно напрежение и конфликт. Налице е значително привличане, но с течение на времето тази сексуална енергия може да стане разрушителна, ако не бъде овладяна и отработена.
  • При квадрат е най-сложно – сексуалното привличане е много силно и е корена на конфликта. Но сексът често се забавя, тъй като двойката е склонна да се увлича в спорове, вместо да правят това, което наистина искат.

Не забравяйте, че по-трудните аспекти имат голяма стойност, тъй като стимулират хората, а овладените конфликти често увеличават интензитета на сексуалния акт.

Марс в Синастрията – Мъжката енергия във връзката

Аспекти на Венера и Юпитер

Тези аспекти обикновено са много полезни във всеки вид връзка. Когато са хармонични и подкрепящи в синастрията, партньорите ще могат да изглаждат противоречията. Умението да се прояви благосклонност и да се прощава, да бъдете широкоскроени и да умеете да се наслаждавате на живота, прави този аспект ключов укрепващ фактор.

При нехармонично съчетание може да има сблъсък между ценностни системи, защото Юпитер представлява философията за живота, а Венера личните ценности.

Личен хороскоп – кое е важното?

Аспекти на Венера и външните планети

Когато Венера се свърже с външните планети – Сатурн, Уран, Нептун и Плутон – ще откриете много динамични взаимодействия, които ще се развиват с течение на времето. Това са бавни аспекти и ще се проявяват с годините. Но когато връзката продължи достатъчно дълго, за да позволи на тези енергии да се проявят напълно, са възможни много здрави и дълбоки отношения и повишено взаимно разбиране.

Има една особеност обаче. Когато партньорите са родени в рамките на 2-3 години, то положението на висшите планети – Уран, Нептун, Плутон – е почти еднакво в техните карти. Затова, тези аспекти в синастрията често повтарят наталните аспекти.

Например, ако вашата Венера прави квадрат с Нептун в наталната ви карта, то всеки партньор, роден няколко години преди или след вас ще подсили този аспект, защото неговият Нептун е почти на същите градуси и ще направи квадрат към вашата Венера.

Затова аспектите на Венера с висшите планети имат по-голямо значение при партньори с разлика във възрастта над 2-3 години.

Аспекти на Венера и Сатурн

Когато е замесен Сатурн, взаимодействия могат да бъдат трудни за справяне. Но положените усилия за разбиране на отношенията си заслужават и ще доведат до осъзнаване и по-дълбоко себеознание както за всеки от партньорите поотделно, така и за двойката.

Това съчетание често обвързва за много дълго и/или води до изявена нужда да останете заедно през годините. Венера е единствената планета, която облагородява Сатурн и си заслужава да се потрудите.

При нехармоничните аспекти (опозиция и квадрат), интимната връзка може да започне добре, но по-късно да стане ненадеждна, хладна или спорадична. Спонтанността се губи и това обикновено се дължи на желанието за ред и контрол в ежедневния живот на двойката.

Венера често се чувства потисната и ограничена от Сатурн, критикувана или неоценена. А Сатурн изпитва нездравословна нужда да я доминира, контролира и ограничава. Този конфликт може да доведе до проблеми в интимната сфера.

При хармонично свързване обаче (секстил и тригон) имаме стабилна и качествена връзка и привързаност един към друг. Възможна е известна резервираност по отношение на изразяването на чувства, романтични желания и сексуалност, но сигурността не е за подценяване. Щастливата развръзка обикновено е официален брак, а свободните отношения не са вариант.

Аспекти на Венера и Уран

Тези аспекти предлагат вълнение и трепет, постоянно обновяване. Проблемът тук (при нехармоничните съвпад, квадрат, опозиция или куинконс), е, че може да има общо недоволство един от друг, неспособност да се достигне идеала. Най-често за единия или двамата липсва достатъчно свобода и усещане за равенство.

Въпреки че сексът може да бъде вълнуващ – дори екстатичен – партньорите лесно стават неспокойни, помежду им да се настани някакво неуредено, но упорито чувство на неудовлетвореност и дисхармония. Когато Венера се чувства романтична и любяща, Уран е дистанциран и хладен.

Но ако аспектът е хармоничен (секстил или тригон), връзката също може да е нестабилна и променлива, но това качество се харесва и на двамата. Най-често такива хора имат отворени отношения, базирани на дълбоко приятелство. Те могат да се насладят на факта, че партньорството им постоянно се променя и никога не е скучно!

Аспекти на Венера и Нептун

Тези аспекти носят много променливост на връзката. Те се развиват и с течение на времето се проявяват по различни начини.

Отначало връзката може да е всепоглъщаща, да обичаш партньора и целия му свят, да имате усещане за душевна близост. Но бавно реалността изплува на повърхността. Нещата се оказват не толкова прекрасни, колкото са изглеждали. Трудните аспекти (опозиция, квадрат и куинконс) могат да доведат до разочарование и огорчение.

Много двойки с такъв аспект в синастрията могат да преодолеят тези разочарования, стига да оставят връзката да се развие достатъчно дълго. В крайна сметка те могат да открият, че чувствата им са направили пълен кръг, минали са през всички фази.

В по-добрия случай ще осъзнаят, че макар това, заради което са обичали партньора си в началото на връзката, не е реално, имат огромния потенциал да се обичат такива, каквито всъщност са.

Аспекти на Венера и Плутон

Тези аспекти са показател за интензивно и магнетично привличане. Те фигурират силно във връзки, които са дълготрайни и значими. Любовта при такива аспекти е силна и трансформираща.

Този аспект има много ярко изразен физически характер, той изисква присъствие. Когато партньорите са разделени един от друг, може да възникне силна ревност. Трудните аспекти между Венера и Плутон обикновено се преживяват като емоционално пътуване нагоре-надолу с увеселително влакче и изпадане в крайности – от супер силна любов до пълно отричане.

Кой хороскоп да подаря

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните