Това слънчево затъмнение ще настъпи в 20:56 ч. (лятно часово време) на 14 октомври 2023 г. на 21 градуса и 08 минути в знака Везни. Ефектите от слънчевите затъмнения могат да се усещат до шест месеца след тяхната дата. Това е второто затъмнение от серията, случваща се по оста на знаците Овен-Везни между 20 април 2023 г. и 29 март 2025 г.

Всяко слънчево затъмнение представлява Новолуние, което обаче е наситено с по-мощна енергия. Затъмненията има същия характер като ежемесечните новолуния, но повече сила да влияят на личния ни живот от обикновено.

Всяка година Новолунията в знака Везни традиционно започват добър цикъл, в който трябва да се ангажираме с положителните енергии на Везните. Талантът на Везните е в способността да помиряват и свързват полярности и противоположности. Учат ни да постигаме мир с хората около нас и да установяваме хармония в своята среда, да създаваме баланс в живота си и да признаваме стойността на партньорствата.

Слънчевото затъмнение във Везни ни дава шанс:

  • да работим интуитивно върху нашите взаимоотношения
  • да приемем партньорите си като съотборници, а не като врагове
  • да градим своите умения за водене на преговори, без да правим компромис с принципите и нуждите си

Мирът и хармонията са глобалните цели, а пътят към тях представлява фин балансиращ акт, който изисква ангажираност и усилия. В неотложно желание се превръща балансирането на близките връзки.

Преговорите могат да бъдат особено ефективни, тъй като успяваме да отстояваме нуждите си без да намесваме егото и с максимална емпатия, за да не се обиждат другите.

Затъмненията по оста Овен – Везни

Първото затъмнение в тази двойка знаци беше в последния градус на Овен. Това априлско затъмнение зададе темите, които отново получават тласък с това октомврийско затъмнение. Но този път виждаме другата страна на ситуацията, чрез противостоящите Везни.

Настоящ цикъл от затъмнения в знаците Овен – Везни

  • Пълно Слънчево затъмнение 20 април 2023 на 29°50’ Овен
  • Пръстовидно Слънчево затъмнение 14 октомври 2023 на 21°08’ Везни
  • Лунно затъмнение в полусянка 25 март 2024 на 05°07’ Везни
  • Пълно Слънчево затъмнение 8 април 2024 на 19° 24’ Овен
  • Пръстовидно Слънчево затъмнение 2 октомври 2024 на 10°04’ Везни
  • Частично Слънчево затъмнение 29 март 2025 на 09°00’ Овен

Въпреки, че при този цикъл по Овена трябва да се фокусираме върху изграждането на своята независимост и да работим върху самоувереността си, настоящото октомврийско затъмнение ни подтиква да подходим по напълно противостоящ начин – като помислим за оздравяване на взаимоотношенията ни и как те се отразяват на идентичността ни.

Минали затъмнения в същите градуси

Полезно е да знаете, че затъмненията се повтарят във всяка двойка от противостоящи знаци на всеки девет години. Серия затъмнения по оста Овен-Везни последно са се случи между 2013 и 2016 г. Преди това – 2004-2006 г.

Тези цикли означават, че периодично ни се дава възможност да работим върху темите на дадената двойка знаци с по-голяма сила и проникновение.

Освен цикличното повторение на знаците, затъмненията повтарят и градусите на съответния знак – т.е. действат на едни и същи части от всеки хороскоп. Този цикъл на повторение е около 19 години.

Минали, настоящ и бъдещ цикъл на затъмнения в знаците Овен – Везни

Предстоящ – Октомври 2032 г. – септември 2034 г
Настоящ – Април 2023 г. – Март 2025 г
Минали – Октомври 2013 г. – Март 2016 г

Април 2004 г. – Март 2006 г
Април 1995 – Март 1997 г
Април 1986 г. – Октомври 1987 г
Октомври 1976 г. – Октомври 1978 г

Слънчево затъмнение на приблизително същия градус на Везните (21-ви) последно се е случило на 14 октомври 2004 г., преди това – на 12 октомври 1996 г. и на 12 октомври 1977 г.

Полезно е да си припомним тези периоди от живота си и да разгледаме как темите на затъмнението са проработили лично за нас.

При всеки следващ цикъл се очаква да преживеем подобни уроци или по-нататъшно развитие в същата посока. Подобни събития в личните области, управлявани от Везни в нашите натални карти, вероятно ще се появят до шест месеца след затъмненията.

Например, ако сме влезли в трудна връзка или брак през 2004-2006 г. и след това през 2013-2016 г. сме успели да се освободим от нея, през 2023 г.-2025 г. може отново да се сблъскаме с познатата ни драма, свързана с обвързване или чувството ни за независимост. Ако връзката продължава, то тези проблеми ще ескалират на следващо ниво.

Кого затъмнението ще засегне най-силно

Както при всяко друго астро явление, не всеки ще усети ефекта от затъмнението с еднаква интензивност. Но преди да навлезем в общата картина, да отбележим най-важното:

Това слънчево затъмнение няма да се наблюдава от територията на България (защото ще бъде през нощта), следователно няма да има дългосрочно влияние за държавата и българския народ като цяло

Тези от нас, чиито лични планети Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс са разположени около 21-вия градус на знаците Везни, Овен, Козирог и Рак, ще почувстват ефектите му по-силно на лично ниво. Например, ако рожденият ви ден (т.е. Слънцето вие е около 21 градуса Везни) е около 14 октомври, това е мощен момент за нови начала.

Не сте зодия Везни? Това затъмнение ще засегне вашето Слънце ако сте родени около 14-то число на месеците януари, април и юли. Тогава темите на затъмнението ще ви засегнат лично и вероятно ще предизвикат събития в живота ви.

Всички имаме знака Везни в картите си, като за някои хора затъмнението ще се случи във важна натална точка, а за други – не толкова. затова е най-добре да се поръча лична прогноза по транзити, която включва тълкуване на затъмненията, които ни засягат.

карта на слънчевото затъмнение 14 октомври 2023

Карта на слънчевото затъмнение

Слънчевото затъмнение представлява съвпад на Слънцето, Луната и Южния лунен възел. Това се случва при всяко слънчево затъмнение. Но със сигурност има разлика между сериите затъмнения в един и същи знак, защото в цялата картина се включват и всички останали планети.

Откакто Северният възел навлезе в Овен през юли 2023 г., ние се стремим към развитие на нашите енергии по Овен – самостоятелност, пробивност, ново начало. Това слънчево затъмнение във Везни ни дава противостоящата перспектива и ни подтиква да създадем баланс, като се погледнем в огледалото на близките си връзки.

С Южен възел във Везни получаваме посланието, че двама относително независими хора, всеки от които притежава силно чувство за индивидуалност, са способни да направят своята връзка успешна. Старата поговорка, че трябва първо да обичаш себе си, преди да се влюбиш в друг, сега се актуализира. Прекаленото идентифициране с партньора или зависимостта от него са неща, които могат да подкопаят връзката.

Други уроци на Везни включват да се научим да постигаме мир с хората около нас и хармония в нашата среда; да се учим да зачитаме чувствата и нуждите на другите и да стойността на партньорствата. Сега е идеално време за развитите на тези умения и преоценка на нашите връзки.

Северен Лунен Възел в Овен от 17 юли 2023 до 11 януари 2025

Затъмнението прави съвпад с Меркурий във Везни, което засилва вниманието, разумния подход и комуникацията. Въпреки, че затъмнението първоначално затъмнява съзнанието (Слънцето), така че да не виждаме ясно някои области от живота си, в крайна сметка интуитивно ще открием факти и по-ясни резултати.

Аспектът куинконс (150 градуса) към Уран в Телец предполага, че паричните въпроси могат да се отразят на вземането на решения, което временно ще ни обезпокои. Ще е нужен някакъв компромис.

Въпреки това, с Венера  в Дева (управител на Везни/ затъмнението) в разпадаща се опозиция на Сатурн и предстоящ тригон към Юпитер, ще се чувстваме по-обнадеждени, че оставяме ограничителна ситуация зад нас и се насочваме към по-добри обстоятелства.

Широкият квадрат от Плутон в Козирог (аспектът се повтаря от затъмнението през април) налага по-интензивна енергия и може да се прояви с негодувание или параноя. Необходимо е да се освободим от зависимостите си във връзките, от манипулациите и принудата като средство за свързване с другите.

Това е добър момент да се съсредоточим върху градивните черти на знака Везни – компромисен, балансиран, справедлив – и да помислим как да включим положително тези качества в живота си.

Тригонът Марс в СкорпионСатурн в Риби може да ни помогне да разберем колко е важно да останем на земята и да се движим стабилно, да действаме след като разумно сме планирали всичко.

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните