Декември е значително по-лек от ноември, по-спокоен, по-стабилен. Но и безрезултатен в първата си половина. Сами ще усетите как намалява напрежението във втората половина. Спокойно се подготвяйте за новата година, не се претоварвайте през този месец. Най-големите промени вече са в ход.

Занапред – вече стартирахме колелото и то ще се завърти само. Само трябва да го следваме без да изоставаме, като съобразяваме действията си.

Декември 2022-ра година. С вас преживяхме ноември, значи и декември ще преживеем – защото той е значително по-лек.

В началото на месеца още продължава квадратурата на Сатурн с Уран, затова и тези генерални прекъсвания, усложнения и напрежение, които се случиха последните две години, продължават. Но вече е по-меко, с последни сили.

Месецът започва и с бавен (статичен) Нептун. Той обръща движението си директно на 4ти декември, затова и неговото действие е най-силно в този момент. След това, на 20ти, Юпитер преминава в Овен, което е знаково събитие за цялата следваща година.

Юпитер в Овен до 16 май – смелост, лидерство и оптимизъм

Ретрограден Марс – какво да не правим?

Но да започнем подред – през целия месец Марс е ретрограден. Какво значи това? – Никакви “марсови” дела не трябва да се започват или активно да се занимавате с тях. За целият декември – пауза, а и част от януари ще засегне. Той става директрен на 13ти януари. Така, че планирате месеца си без да забравяйте, че е под ретрограден Марс. Всякакви ремонти, големи покупки на машини и тежко оборудване – бъдете внимателни или най-добре ги отложете.

В тази ситуация са засегнати и бизнес начинанията, личната инциатива. Крупни финансови операции също не трябва да се правят. Частният бизнес е възпрепятстван; плащанията се забавят, сделките преминават бавно и много се провалят.

Ретрограден Марс в Близнаци oт 10.10.2022 до 12.01.2023

Мудно начало на месеца със статичен Нептун

Едновременно с това – период на зацикляне, защото Нептун е статичен. Не можем а се наспиваме – вечер не можеш да заспиш, а през деня си сънлив. Надделява мудната атмосфера, наоколо всички са недоспали.

И така – в началото на декември и Марс, и Нептун не предразполагат към някаква висока активност. Най-добре се освободете от личното натоварване и отговорности – щом Марс забавя, и вие забавете. Устройвайте си сиеста – зимна сиеста (почивка в средата на деня).

Разпада се квадратурата на Сатурн с Уран – подгответе се за действие

През този месец промените, които отдавна е трябвало да настъпят, ще продължат да се случват и дори рязко ще се ускорят. Това е така, защото преди да се е разпаднал напълно квадрата на Сатурн и Уран (борбата между старото и новото), който спъваше глобалните промени в промишлеността, в икономиката и във всички социални сфери – имаме подкрепящ (творчески) аспект на Плутон към Уран (за дълбоко обновление). Той няма да трае дълго, но ще помогне всички започнати промени да продължат, да преминат много по-меко, но мощно и повсеместно. И най-важното – вече са отпушени реални действия.

Възникват благоприятни условия за провеждане на дълбоки реформи – възползвайте се от тях!

Засега е по-добре най-вече да планирате и да не променяте все още нищо в пространството си (заради ретроградните Марс и Меркурий до средата на януари).

Време за действие: след 13 януари 2023

Големите промени ще са възможни след 13 януари. Но се подготвяйте за тях! Бъдете готови активно да пристъпите към действия през втората половина на януари.

  • Изгответе си планове, измислете как да действате и осъществете контакти. Но направете това до 27ми декември. След това Меркурий става ретрограден, а той прави новите контакти неустойчиви и ненадеждни, договореностите се провалят.
  • Ако Марс е действието, Меркурий са преговори, довори, търговия и т.н. (И двете планети ще бъдат ретроградни след 27ми декември).

Накратко, краят на годината ще премине напълно безцелно в делово отношение.

Но нека това да не ви плаши – трябва да се направи пауза.

Стабилизиращо Пълнолуние на 8ми декември

Показва продължение на процесите (от Новолунието на 24 ноември), при това, активно и оживено. Няма особени трудности, а канализира енергията в Сатурн, което е показател за стабилизация. Както знаете, Новолунията и Пълнолунията предоставят възможност нещо да се промени. Според някои астролози, лунните цикли показват пълна предопределеност (т.е. всичко е предначертано и нищо не може да се направи). Но от друга, според нашата гледна точка, това са моменти на максинална свобода. В тези дни е възможно чувствително да промените нещо, да наложите нова посока на действие.

Засега това могат да бъдат по-скоро разговори, планове, намерения – не е време още за действие заради ретроградния Марс. Но може да заложите – в ума си, в намеренията – принципно нови посоки. Нека те да касят бъдещите ви действия – защото Марс, Юпитер и Слънцето са свързани помежду си. Темата тук е социалната реализация, обществената деятелност – служба, учение, социален живот – в много по-малка степен се отнася към личния живот.

Бъдете готови в този период – от Пълнолуние до следващото Новолуние в Козирог – да помислите много добре за своето бъдеще, да анализирате миналото и да начертаете плановете си.

Следващата година ще се отворят много възможности за действие, затова обмислете и заложете нови посоки. Ще има пренастойване в работата, в професионалните отношения, в учението, не толкова в личния живот. Но тези промени трябда да бъдат подготвени – сега е моментът за това.

10 декември: Венера в Козирог

На 10ти Венера влиза в земния знак Козирог. Чувствата стават по-малко изразени, успокояват се, ако има някакви болки – те се преживяват вътрешно, биват леко подтиснати. Агресията отслабва и съще става вътрешна. Видимо най-напрегнатият период – в обществения, международния и личния живот – сега затихва. Венера в Козирог е показател за стабилни и спокойни отношения.

Тя тук не е достатъчно ярка и активна, за да започнете нови отношения. Но ако това се случи в периода на Козирога (т.е. до края на месеца) – тези отношения ще бъдат сериозни и дълготрайни, разчитайте на това!

Венера в Козирог в Наталната карта

20 декември: Юпитер в Овен

Юпитер се връща отново в Овен (беше тук за кратко време, сега ще остане до 17 май 2023). От една страна Меркурий в Козирог (чак до 12.02.2023 поради ретроградната си фаза) позволява да се говори спокойно. А от друга – Юпитер в огнения Овен е напорист, амбициите излизат наяве. Може да имаме по-малко обидчивост, но по-голяма самоувереност, натиск да се изявиш и наложиш. В такива периоди трудно се преговаря, трудно се постига съгласие. Почти през цялата следваща година ще бъде трудно да се намери общ език и да се постигне компромис, защото Юпитер е в Овен до ХХ.

Препоръчвам да се заредите с максимално търпение. Преди да седнете да преговаряте, осъществете контакт първо с хората, с които по начало се разбирате по-добре.

При Юпитер в Овен, личното мнение става изключително важно и е много трудно да се промени позицията на опонента.

Слънце в Козирог, Новолуние в Козирог

За знака Козирог ще кажа, че техният месец настъпва на 21-ви, последвано от Новолунието в Козирог на 23-ти. То ще бъде сравнително спокойно. Темата за амбициите звучи много остро, но останалите сфери са спокойни. Да, настъпва период на големи промени – но те ще бъдат по-меки и постепенни.

Ретрограден Меркурий

След 27мо число вече имайте предвид, че Меркурий става стацинарен и ретрограден (от 29ти за следващите 21-22 дни) . Не планирайте никакви принципно нови начинания. Когато пазарувате своите новогодишни и/или по-значими покупки, направете го преди 26-ти. Не отлагайте за последната седмица, защото ще се натъкнете на огромни опашки или ще ви продадат не това, което очаквате. Накратко – пазарувайте преди 27ми.

Здравето през декември

Периодът на статичен Нептун в края на ноември и първата половина на декември показва увеличение на всякакви инфекциозни и заразни заболявания, имайте го предвид. Освен това – хората с проблеми с черния дроб и кръвта – за тях е трудно преди 16ти, най-вече през първата седмица на месеца.

За по-емоционалните хора – особено ако имат проблеми с щитовидната жлеза – първата десетдневка е по-тежка, след това ще бъде значително по-леко.

На ретрограден Марс обичайно се “обаждат” старите болежки, свързани с Марс – стари рани от операции, травми, навяхвания и разкъсани мускулни връзки. В началото на месеца е период с повишен риск от травми, с особено внимание около Пълнолунието (от 5ти до 10ти).

Опасност от инциденти

Най-опасният период на декември е около Пълнолунието (на 8ми). Поради статичния Нептун след 4ти, недостига внимание, по-разсеяни сме. Затова и се увеличават грешките и разбира се, инцидентните. Важи до 10ти число, с пик между 5ти и 9ти. Чувствително ще намалеят неприятните случаи през втората половина на месеца.

Пазаруването през декември 2022

С покупките всичко е просто и ясно: нищо “марсово” през целия месец – не пазарувайте оръжие, автомобили също – стига да можете да го отложите. Също, никакви метални и металообработващи машини и въобще всичко, кото реже, стреля, забива, заковава, пробива. Отложете покупките на такова оборудване за края на януари. Ремонт също не трябва да правите – това е ясно. (Бихме добавили спортни съоръжения и екипировка)

Останалите групи стоки, които не са под управлението на Марс, можете да пазарувате до 26ти. Сериозни покупки в края на месеца точно преди Нова година не трябва да се правят. Още веднъж повтарям: направете пазаруването на подаръци за празниците преди 25ти.

Романтични срещи и отношения

Началото на месеца е белязано от повишена емоционалност. Венера в Стрелец прави квадрат с Нетпун: голямо количество преживявания, при това, с повишена чувствителност.

Имаме интересна и динамична фигура (Тао квадрат) – Венера в началото на месеца е в опозиция на ретроградния Марс и в квадрат с Нептун – показател за ярки, силни емоции, с голяма реактивност да се обидиш от най-малкия неумел или тромав ход на партньора. Намесен е и Юпитер – самолюбието може да бъде засегнато, затова препоръчвам максимална деликатност, въпреки желанието да изразите ярко чувствата си.

  • Запознавайте се, но към сближаването подходете бавно и внимателно, без натиск.
  • Ако вече се познавате и поддържате близки отношения – също трябва деликатност, но може малко по-смело.

При такава външна интензивност на чувствата, срещите ще бъдат ярки и оживени. Юпитер добавя престиж към обстановката.

След 10ти с Венера в Козирог става по-спокойно. Тук тя не е по-малко интензивна, вътрешно е дълбока, но външно не е толкова изразителна.

В този период може да поставите основите на сериозни и дълбоки отношения.

Само бъдете по-внимателни с мимолетните връзки – самите вие може да получите емоционални травми или да нанесете такива на партньора си. При Венера в Козирог тези травми остават задълго.

Когато Венера се доближи до Плутон – от 20то число до края на месеца – чувствата стават много интензивни, срещите са емоционални и ярки, но и ревността нараства. Така, че ако имате проблеми в това отношение – ревнив, обсебващ или властен партньор – бъдете особено внимателни.

Запознанствата, които ще се осъществят в седмицата преди Нова година, не се очаква да бъдат продължителни, не разчитайте много на тях.

Вероятно ще се появят стари приятели. На ретрограден Марс могат да се появят стари (интимни) партньори, с които отдавна не сте се виждали или сте разделени отдавна. Но не бързайте да възобновите отношенията си. Изчакайте – те отново могат да се окажат нетрайни.

Обучение и изпити през декември 2022

Първото, което мога да кажа, е: не ходете на изпити около Новолунието. Юпитер е в квадрат към Слънцето – явяването на изпити ще развали настроението на много хора: или напълно – ако ви скъсат, или частично – ако получите по-ниска от желаната оценка. Юпитер е нехармоничен – той иска да има висока оценка, но при Новолуние е в квадрат към Слънце и Луна: може би ще минете, но няма да се представите много добре. Накратко – не ходете на изпити между 21ви и 24ти.

Мекурий от 6ти е в Козирог. Това е добре за обучение – много добре се организира работата и по-добре се запаметява. Трябва някакво усилие, но периодът е добър.

Меркурий в Козирог в Наталната карта

Обърнете внимание, че в самото начало на месеца ще бъде много трудно заради статичен Нептун (разсеяност, сънливост). След 8ми вече чувствително по-леко ще можете да се обучавате.

След декември настъпва Новата година – а как да я посрещнем, ще дадем препоръките си в следващо видео.

Превод на месечната видео астро прогноза на Михаил Левин, ректор на Московската академия по астрология.

Още прогнози за декември 2022:

 

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните