Всяка лична планета (Меркурий, Венера, Марс), когато стане ретроградна придобива силна и доминираща енергия. През този период тя се намира най-близо до земята и нейната сила е по-трудна за овладяване по контролиран и съзнателен начин. Това може да доведе до ирационално поведение и реакции, особено след като Марс управлява активността, волята и инициативата.

Ретроградните планети са популярна тема в астрологията – най-често говорим за ретрограден Меркурий, който обръща ход 2-3 пъти годишно. Ретроградният цикъл на Марс е по-малко известен, той се случва и по-рядко, но точно затова е по-значим.

Марс е ретрограден за около два месеца на всеки две години.

Настоящият му ретрограден период ще бъде между 8-я и 25-я градус на въздушния знак Близнаци. Последният път, когато Марс е бил ретрограден в знака Близнаци e през 2007 г., преди това – през 1990 г.

Пълният цикъл на ретрограден Марс в Близнаци

Когато една планета е ретроградна, тя преминава през дадена част от зодиака три пъти: един път директно, после ретроградно (обратно) и отново директно. Смисълът на този цикъл е:

  • Първото преминаване активира процесите, отключва теми и събития
  • Ретроградното движение ги коригира, отменя или допълва
  • Второто директно преминаване се нарича “сянка” и финализира резултата

Настоящият пълен цикъл на ретрограден Марс започва от 3 септември 2022 и завършва на 15 март 2023 и включва ретроградно движение между 10 октомври 2022 и 12 януари 2023г. Марс ще се движи между 8-я и 25-я градус на Близнаците. Ето как отговарят трите периода с дати:

  1. Първо директно преминаване: от 3 септември до 30 октомври 2022
  2. Ретроградното движение: от 30 октомври 2022 г. до 12 януари 2023
  3. Второто преминаване е от 12 януари до 15 март 2023

Обърнете специално внимание на датите на обръщане на движение. Винаги се наблюдава някаква криза точно преди и след ретроградния период.

Влиянието на ретрограден Марс

Марс отговаря за много важни теми в нашия живот: физическата енергия, изразяване на гняв, сексуално желание, оценка на риска, търсене на приключения, отстояване на волята ни.

Свръх сила или неочаквана слабост

Енергията на Марс се свързва със следните качества: смел, състезателен, напорист, отбранителен, динамичен, териториален, сексуален, страстен и егоцентричен. Докато Марс е ретрограден, тези качества може да не се проявяат толкова силно или по типичния начин, да не постигаме нормалните резултати

По-разумен подход

Когато Марс е в своя ретрограден период, ние сме принудени да преценяваме по-добре действията си и подходите за получаване на това, което искаме, да внимаваме как налагаме волята си. Вместо директно да отстояваме желанията си, ние сме склонни към самоанализ и тактически стъпки.

Забавяме темпото

Сега не е толкова лошо време да се заемем с нови проекти, освен ако те не са под директното управление на Марс (частен бизнес, спорт, закупуване на автомобил, подлагане на хирургическа операция). По-скоро е време, когато не ни достига смелост да правим нови неща, а изчакването придобива смисъл.

Потискане на енергията

Марс в директното си движение е бърз, прям, напорист и агресивен, но в ретроградност енергията му е обърната навътре – тя се усилва, става лична и се увеличава напрежението “под похлупак”. Когато гневът се интернализира, може да има някои доста предизвикателни странични ефекти като напрежение, негодувание, депресия, апатия и дори параноя.

Не инстинкти, а вътрешни устои

Дори енергията на Марс може да бъде преживяна по-интимно. Сега не вярваме много на инстинктите си и подлагаме на съмнение своите естествени импулси, вместо да действаме според тях.

Мотивацията на околните

Сега има повече въпросителни за хората в живота ни. Мотивите на другите са по-трудни за разгадаване.Сексуалните чувства може да са по-силни и по-интензивни, но външният израз на сексуалността може да не е толкова спонтанен.

Нетипично рисково поведение

Марс управлява способността ни да забелязваме опасните ситуации и решението как да реагираме – с борба или бягство. Но тъй като Марс не работи типично, може да пренебрегнем правилата за безопасност и да поемем излишни рискове или да изберем да не се борим за нещо, което искаме. Сега ще бъдем по-малко спонтанни и по-колебливи.

Ограниченията на Аз-а

Марс е първичната енергия, символизираща Аза на всеки човек. Когато е ретрограден, можем да по-често да ни се напомня какво не можем да правим, да чувстваме, че обстоятелствата подлагат на изпитание нашата воля и решителност.

Как да се възползваме от енергията на ретрограден Марс?

Нашата цел по време на ретрограден Марс не трябва да бъде просто да притъпяваме импулсите си или да потискаме ентусиазма си. По-скоро трябва да опитаме по-добре да разберем какво ни води, как работят инстинктите ни за борба. Време е да работим с гнева си, сексуалността си, вътрешната си смелост и начините, по които постигаме това, което искаме от живота.

Космосът ни моли да погледнем, преди да скочим, вместо да се хвърляме в действие, за момента.

Забавяне на темпото е правилният ход

Не трябва да изпадаме в паника, ако имаме забавяне с нова работа, проект, интервю или връзка. Трябва да приемем изчаквателна позиция и да действаме бавно. Помнете -вашата перспектива може да се промени след края на цикъла и нуждите ви могат да се окажат напълно различни.

Фокус върху минали постижения

Това е период на преглед на постигнатото. Сега определено ще има по-силен фокус върху миналото и ако си вземем поука от минали преживявания, това ще бъде добре. Въпреки това, не забравяйте златното правило: “Не го поправяй, ако работи” и влагайте прекалено много енергия в неща, които не могат или не трябва да бъдат променяни.

Актуализиране на стари вражди

Може да се появи по-силно желание да „поправите“ стари междуличностни проблеми и разногласия. Сега някои проблеми може да изглеждат по-лесни за разрешаване или несъществуващи, но помнете, че връщането към стари връзки, които не са завършили добре като цяло не е най-добрата идея дори да ви изглежда изкушаващо. При обръщането в директно движение на Марс разочарованията могат да се появят отново.

В положителен смисъл, здравословно е да погледнем назад към дадена връзка или начинание от нова гледна точка – по-малко замъглена от гняв и обида. Но не непременно, за да я възобновим въз основа на помъдрелия си поглед.

Помирение и нов подход

Агресията и конкуренцията са по-малко явни по време на ретрограден Марс. Това ни дава спокойствие да преосмислим стари връзки или работни отношения, които са приключили поради несъгласие или конфликт.

Въпреки, че можем да постигнем известен мир през този период, по-добре е да подхождаме към нещата бавно, защото старите проблеми и условия могат да се възобновят. Ако искаме различни резултати, трябва да изберем и напълно различен подход..

Старото, но в нова светлина

Време е за преработка и предефиниране на текущи проекти, което може да бъде особено удовлетворяващо и в крайна сметка много полезно. Нужно е просто да погледнем старите проблеми в нова светлина.

Въпреки, че е подходящо време за идентифициране на проблемни области и разрешаване на споровете, внимавайте да не зациклите в тях, вместо да ги поправите

Дългосрочни и по-стари проекти

Работата по дългосрочни / по-стари проекти може да има по-добри резултати от започването на изцяло нови проекти. Всъщност това може да е много добър момент за извършване на важни редакции на съществуващи проекти.

Работа с гнева и агресията

Пасивната агресивност е типична за ретроградните цикли на Марс. Понякога може да се задушаваме в гнева си, без да намираме директен или ясен канал за освобождаването му. Но сега е време за вътрешна работа – наистина да се докоснем до това, което сме приемали повърхностно, а то се е натрупвало в нас като емоционална буря.

Пренастройване на сексуалността

Енергийният поток изглежда прекъснат или неестествен и спира и върви. Сексуалните чувства могат да бъдат по-силни и по-интензивни, но външното изразяване на сексуалността по-малко спонтанно от обикновено.

Сега може да сме по-малко директни, когато става въпрос за задоволяване на сексуалните ни нужди. А когато не можем да намерим начин за изразяване на нашите желания и страсти, да изпитваме силно негодувание или срам.

Бавно и славно

Няма абсолютно никаква причина да спрете всяка активна работа Но избягвайте да пришпорвате нещата и да се хвърляте в нещо съвсем ново и непознато. Ако все пак се наложи да предприемете нещо подобно, може да сте по-малко смели и по-притеснени, но по-добре да не бързате.

Също така, докато наистина не се чувстваме във връзка със своите желания и цели, е по-добре да не се ангажираме с нещо важно. Главно защото след това ще открием, че насоките, които сме ползвали, постоянно се променят.

Транзити към Натална / Рождена карта

Ограничения в действието на Транзитите

Преди да навлезем в конкретиката на влияние на транзитиращия ретрограден Марс, нека уточним нвговия “обсег на действие” в контекста на глобалните транзити.

Първо, става въпрос за Транзити – т.е. за движението на планетите в момента на небето. Те са подобни на метеоролгична прогноза и по тази аналогия, не могат да променят нито характера ви, нито вашата съдбата. Но все пак, съгласно принципите на астрологията, има синхрон между движението на звездите и случващото се на земята.

За някои хора този транзит ще отключи събития, които са свързани с темата на Марс или мястото в личната карта. Но това не са съществено нови събития, а се прогнозират според хода на живота на дадения човек.

Второ, това са глобални транзити – т.е. те се отнасят за цялото човечество. Във всяка една точка на земята Марс ще влияе като ретрограден. Затова е по-правилно да говорим за “качеството на енергията в момента”, отколкото да предричаме конкретни събития, още по-малко лични.

Можем да обобщим, че транзитите на планетите имат влияние над:

1. Колективната енергия – отношенията между хората, тяхната настройка като цяло и всички събития, които касаят големи групи, колективи, народи.

2. Всички събития, които започват в дадения период – защото всяко явление носи белега на своето време чрез разположението на планетите в момента на своето начало

3. Всички хора, които се раждат през периода – ретроградните планети на рождения ден имат значение за характера и съдбата на дадения човек.

Елективна астрология или Кога е най-подходящото време

Индивидуално влияние на транзита

Транзитите на личните планети – Меркурий, Венера и Марс – са толкова бързи, че тяхното влияние на индивидуално/ лично ниво почти не се усеща. Меркурий и Венера обикалят целия зодиак за около година – т.е. подобно Слънцето имаме повторяемост всяка година, а на Марс – за около две.

  • Вижте дома на транзита в рождената си карта

Както при всеки транзит, нужно е да проверите в кой дом на вашата рождена карта преминава Марс през ретроградния период.

  • Проверете в кой дом попадат Близнаците от 8-я до 25-я градус.

Ако има индивидуални събития, които той ще провокира, те ще бъдат по този дом и по аспектите, които ще направи през периода. Възможно е да изпитвате намаляване на интереса, инициативността и ентусиазма в тези области на живота си, които се означават от въпросния дом. В тези области може да има някакво отстъпление, дори загуби. Най-силно се усеща в началото и в края на ретроградността.

Какво представлява Ретрограден Марс?

Както всички ретроградни планети, и Марс понякога изглежда сякаш се движи назад. „Изглежда“ е ключовата дума тук, защото, технически погледнато, никоя планета никога не обръща посоката на движението си около Слънцето. Всъщност дори не го забавя.

Циклите на ретроградно движение са по същество визуални илюзии, които произтичат от нашата гледна точка от Земята, защото Земята също обикаля около Слънцето. Нейната/ нашата скорост е различна от останалите планети и това създава илюзията за периодично обратно/ забавено движение.

Прочетете повече за Геоцентричния модел в астрологията.

 

 

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните