Превод с допълнения на видео прогнозата на Михаил Левин, ректор на Московската академия по астрология.

“Без да чакаш, пиши, горчиво ридай с мастило ти”

Борис Пастернак, “Февруари”

Мисля, че тук се обърках и стихът беше за февруари. Но все пак, този декември напълно се слива с настроението на стиха, може да се пише с доза горчивина. И за ноември беше така, за щастие декември се очертава да бъде по-лек.

Най-важното астрологично събитие през декември е Слънчевото затъмнение на 4 декември.

(Видеото продължава с две покани: първата е за колективна молитва по време на Слънчевото затъмнение на 4 декември за по-доброто бъдеще на Русия. Втората е за традиционната новогодишна медитация. Връзките към двете събития са в описанието на видеото.)

01 – 04.12 Балсамична Луна

Месецът започва с т.н. “балсамична Луна”. Това са последните дни от всеки лунен цикъл, когато разстоянието между Луна и Слънце е по-малко от 40 градуса. Новите начинания при тази фаза нямат продължение или ако имат, то няма да дойде много скоро.

Вижте целия Лунен календар за декември 2021г.

Осем астрологични събития през декември 2021

През този месец откривам осем по-важни астрологични събития:

01 – 12.12. Статичен Нептун: Повишена чувствителност

Идва статичен Нептун (това продължава от края на ноември). Нептун се обръща от ретрограден към директен. Това създава т.нар. “нептунианско” състояние – размито съзнание при някои хора, при други сънливост, а при трети – тъга. Дава още повишена чувствителност и емоционалност. При по-емоционалните хора – сигурно имате такива близки – се усилва напрежението.

Засилват се и спомените, нещо старо изплува на повърхността. Ако при вас се появят негативни спомени, то сега имате прекрасната възможност да промените миналото като погледнете на него по нов начин. А това означава да подобрите настоящето си. Защото настоящето много силно се уповава на нашите подсъзнателни спомени.

Но най-неприятното нещо в този период, това разбира се са нарушенията на съня. По някакъв скрит начин Нептун създава серия от причини, поради които не можем да се наспиваме както трябва.

На 04.12. в 09:43: Новолуние в Стрелец и Слънчево затъмнение

Следващото особено важно събитие това е затъмнението в Стрелец. Това затъмнение като цяло е доста “меко”, без напрежение. То ще окаже натиск в полза на сериозни промени. Затъмнението прави аспект куинконс (най дългият в астрологията) с Уран (планетата на обновлението и бъдещето), който по правило започва трудно, но дава дълготрайни, позитивни резултати. Също, имаме зелен аспект към (социалната планета ) Юпитер (също означава благоприятни промени в обществото).

След затъмнението ни очаква благоприятно и значимо обновление в обществен план.

Явлението ще помогне на хората, които търсят реализация в обществото и се стремят към успех. Възможно е тръгване в съвсем ново направление, при това, с дългосрочни последствия. Реално това ще бъде възстановяване или довършване на нещо, което е започнато в миналото, ще има успешно продължение, по нов начин.

Като цяло, затъмнението дава много благоприятен период за действие през следващите го две седмици (05 – 18.12). За всичко, свързано с изкуство, творческа дейност възникват изумителни възможности – за навсякъде, където се работи с въображение. Дори и в науката!

Слънчево затъмнение на 4 декември 2021 в Стрелец – Мощна, трайна промяна

След 03.12. – съвпад на Венера с Плутон – Интензивни емоции

Времето от затъмнението до края на месеца, е много интересно по отношение на емоционалното ни състояние. Венера се движи много близко до Плутон. Това дава особена сила на чувствата, засилва емоциите и желанията. Но всичко това се случва в Козирог, където Венера външно е срамежлива, обрана, докато в дълбочина гори огън. Тя е като спящ вулкан.

Венера в Козирог – Стабилност, резервираност, традиции

В същото време Марс е в секстил (подкрепящ аспект) към Плутон – това дава воля за действие, Марс е активен.

Затова – за сърдечните дела, за творчеството, за всички сфери на действие на Венера – това е много благоприятен период. Мода, красота, но най-важната сфера е Любовта. Това е интензивен аспект, който ще засили чувствата, ще даде тласък към новото, към силно сближаване, което е също и дълбоко – Венера не е повърхностна в Козирог.

Бъдете много внимателни, защото травмите, които могат да се нанесат и получат при този аспект, ще имат дълготраен ефект върху вашия емоционален свят. Бъдете особено деликатни с близките си, особено през първите 12 дни на месеца, когато чувствителността под Нептун е повишена, а Венера е болезнено обидчива, ранима и помни всичко.

След 19.12. – Ретроградна Венера: Възобновяване на стари връзки

Възстановяването на стари любовни връзки е често проявление. Но това може да продължи само за краткото време на ретроградно движение и когато Венера се обърне директно (на 30.01. 2022), всичко да приключи.

Това е много добър период, през който да направите регресия (лечебно връщане) към своите емоционални отношения от миналото, за да ги подобрите – с помощта на психолог, чрез регресия (сеанси) или сами. Преразгледайте връзките си, погледнете на тях по нов начин – това много силно ще подобри емоционалното ви състояние занапред. Това е възможност да свалите старите модели и програми, заложени през минали периоди на емоционални кризи и травми.

Ретроградна Венера през 2021 – 2022 в Козирог: как да използваме енергията ѝ?

Възстановяване на нарушени връзки с деца

Този период под Стрелец има отношение и към връзките с децата. Има такива моменти в живота, когато децата се отделят от родителите и престават да ги слушат. Но след затъмнението на 04.12 е подходящо време меко и внимателно да възстановите нарушените си отношения с вашите деца. Но не трябва да прилагате принуда и натиск!

До 13.12. – Меркурий в Стрелец, Марс в Скорпион – Активно изпълнение на целите

Меркурий в Стрелец дава целеустременост на ума. Особено ако на Меркурий му се покаже един “морков”, ако го залъжете с нещо и той се убеди, че успехът е пред него.

Меркурий в Стрелец – Оптимистичен поглед върху цялата картина

Марс в Скорпион също е устремен, волеви, напорист. Волята и ума работят за постигането на успех, Но трябва да имате поставени ясни цели, да сте се посветили на някаква работа – тогава периодът е просто прекрасен за работа.

Марс в Скорпион – Овладей себе си и ще завладеш света

След 13.12. – Ингресия на Марс в Стрелец и на Меркурий в Козирог

В Скорпион Марс е по-напорист и директен (много е мощен и властен, но не винаги деен), а в Стрелец действията могат да приемат по-активен и външно изразен характер.

(До 18.12) Единствено трябва да се помни, че Марс е в напрегнат аспект (квадрат) с Юпитер (амбициите и възгледите). Затова докато активно разработвате своите проекти, постарайте се да не засегнете самолюбието на своите колеги.

Меркурий в Козирог също работи стабилно – той е деен, доста педантичен. Затова този период до края на месеца е добър коректно да приведете в ред работните си дела, контакти и т.н. Козирогът за Меркурий е добро поле за дейност – не бърза, съвестен е, и добре организиран.

19.12 – Пълнолуние в Близнаци (Слънце в Стрелец) – Време на драматични промени

Всички вие, които вземате решения, касаещи много хора, бъдете разумни и внимателни. Периодът е с особено висок емоционален заряд и няма да получите резултат веднага. (При грешки) Неприятните обиди и възмущението ще се помнят дълго време, а вие ще заложите голяма мина под основите на своята бъдеща дейност.

Емоционални изблици и загуба на ясна посока

Това Пълнолуние е напрегнато. Напрежението на опозицията между Слънце и Луна се освобождава и канализира чрез Нептун (фигурата е Тао квадрат). А това означава свръх емоционалност, засягат се религиозни чувства, има обостряне през този период.

Марс също продължава квадратурата си с Юпитер (конфликтен аспект) . От паметта се надига нещо старо и дава неочакван резултат, заради което след 19ти настъпват усложнения.

Драматизъм с ретроградна Венера в съвпад с Плутон

Освен това, точно на 19ти и Венера обръща движението в ретроградно, докато се намира в съвпад с Плутон (увеличение на драматизма и липса на разбирателство и мир).

Така настъпва кризисен период във всичко, което е свързано с красота (връзки, любов, финанси). Отложете козметичните процедури следващите 40 дни. Стандартните процедури могат да се провеждат, но по-сериозните операции по-добре да не се правят. Ако искате все пак да рискувате, съществува вероятност направената операцията да не е успеша веднага, а на втория път

Пълнолунието дава многобройни възможности. Стрелецът е целеустремен знак – притежава чувството, че “Аз зная точно каква е моята цел”. Всичко, което е ненужно, се отхвърля със “Нямам време да се занимавам с нищо излишно и ще вървя напред”. Но в този период сляпата самоувереност може да е грешка. Както ви казах – вслушайте се в новото. Новите контакти, новите идеи, новите предложения могат да бъдат много перспективни.

Нелеки промени с квинтил на Юпитер и Уран, Квадратура на Сатурн и Уран

През това време имаме и творчески аспект Юпитер – Уран, при който продължават промените в обществото и като цяло очертават успешни реформи. Но социалните промени не са непременно лесни и удачни, защото Уран (принципът на обновление и озарение) се движи ретроградно и в конфликтен аспект със Сатурн (спирачките и ограниченията). Предстоят много промени.

29.12 – Ингресия на Юпитер от Водолей в Риби

В самия край на месеца Юпитер влиза в Риби (където е много силен като втори управител на знака). Юпитер е свързан с вярата ни и с целите. В Риби той е по-мек, не е толкова идеалист. За хората със силен Юпитер, които се стремят към успех, към реализация и постигане на амбициите си – това е време на най-добри възможности. А за всички, които се занимат с духовни практики, краят на годината е момент за активна вътрешна работа.

С това достигаме до края на месеца и до Новата година.

Тематична астрологична прогноза за декември 2021

Покупките през декември 2021

По Меркурий – за обичайните покупки целият месец е достатъчно благоприятен, но преди затъмнението е по-добре да се въздържате. Съзнанието е заето и може да направите напълно ненужни покупки, изчакайте поне един ден след затъмнението.

След 13.12 – спокойно можете да пазарувате стоки с перспектива или за инвестиция. Но ако става дума за недвижими имоти, при сходящата квадратура на Уран и Сатурн (през целия месец!), бъдете по-внимателни при влагането на пари в дългосрочни имотни проекти, дори да изглеждат обещаващо.

Избягвайте крупните покупките в самите дни около Новолунието (01 – 05.12) и Пълнолунието (18 – 20.12).

След 17.12 – всичко, което се управлява от Венера (предмети на красотата и изкуството, луксозни стоки, финансови продукти) оставете настрани. Иначе всичко е наред.

Преди 18.12 – докато Марс е в квадратура с Юпитер, бъдете внимателни при покупката на всякакво оборудване, машини, предмети от метал, леки коли. Не търсете да закупите най-скътото или най-престижното. (Аспект на по-силни желания отколкото са реалните възможности)

Здравето през декември 2021

Този месец ще говорим основно за (статичния) Нептун – всички епидемии, инфекции и зарази се управляват от него. Пазете се от зарази и бъдете внимателни. Освен за заразните болести, Нептун засяга също психиката, черния дроб, заболяванията на кръвта.

01 – 12.12 и след 16.12 – увеличаване на инфекциозните болести, засилване на епидемиите

17 – 31.12 – През този период съвпадът на Венера с Плутон може да доведе до обостряне на кожните заболявания, на бъбречните кризи, на състоянията, свързани с щитовидната жлеза. Имаме активирани силни емоции, които също потискат щитовдиката и бъбреците. Хората с кожни заболявания може да имат влошаване през целия месец.

Бих препоръчал в течение на целия месец активно да работите за да свалите напрежението. Смятам, че кинезитерапията (двигателна терапия) много добре помага в случая.

След 16.12 – Под напрежение е опорно-двигателната система – костите, сухожилията и особено гръбнака. Всички, които имат хронични здравни проблеми, може да почувстват влошаване. Не отлагайте мерките, защото това е дълъг аспект (квадратура Уран Сатурн) и последствията ще продължат много време. Обърнете се към специалист, особено ако чувствате, че имате проблеми с гръбнака, защото това може да ви провали целия месец..

Планиране на операции през декември

И най-важното – помолиха ме да посоча как да се планират хирургичните операции през месеца. Нека не ми се обиждат хирурзите, но в астрологията има златно правило:

Никога не се правят операции по време на Пълнолуние, както и един ден преди и след Новолуние.

През този месец това са периодите: 03 – 05.12 (Новолуние) и 17 – 20.12 (Пълнолуние). Става дума, разбира се за плановите операции. Това не важи за спешните, при които трябва да се спаси нечий живот. Ако имате възможност, планирайте операциите след 21.12. или преди 17.12.

Романтични срещи през декември 2021

Срещите са и хубави, но и опасни през целия месец. Венера е в съвпад с Плутон, а това усилва страстта и обсесиите. Това, което заложите сега, може да се прояви много ярко през пролетта. Ако чувствате, че даден човек е подходящ за вас, смело се сближавайте, срещайте се с него. Това, което се започне при Венера в Козирог, продължава дълго време. А Плутон дава допълнителна дълбочина и подсъзнателна сила. Не се бойте да разкриете сърцето си.

Колкото и да е удивително, 03.12 и самият ден на Слънчевото затъмнение 04.12, са много добри за сърдечните дела. Само помнете, че периодът е много интензивен. може да се разкриете (или пред вас да се разкрият) много мощни и дълбоки чувства. Но може и да бъдете въвлечени в драматична, дори в трагична ситуация.

07.12 – Седми декември е много интересен ден – Луната се слива с Плутон и Венера, а това е много силно емоционално влияние. Имаме подкрепящ промените аспект от Уран, затова може да се очаква положителен, макар и неочакван обрат в отношенията и развитие на отношенията за добро.

19.12 – В самия ден на Пълнолунието работи същата формула – ако отношенията са сериозни и стабилни, можете да продължавате да се виждате. Но ако има някакво скрито напрежение, пазете се.

31.12 – Навръх Нова година ни се предоставя прекрасна възможност да се разреди всяко напрежение и да бъдем заедно с близкия си човек, чувствителността е много висока.

  • Неблагорпиятни: 1, 2, 8, 29
  • Благорпиятни: 3, 4, 7, 17 – 20, 31

Опасни периоди през декември 2021

Най-опасните дни относно възможни злополуки са тези преди затъмнението. Напрежението се повишава и след 05.12, а на 15.12 квадратурата на Уран и Сатурн е най-точна, като този аспект (импулсът за бързо действие и промяна срещу спирачката и ограниченията) дава фон за целия месец. Традиционно неблагоприятни са дните около Пълнолунието – 21. – 22.12, както и 28.12.

  • Опасни: 2, 4, 5, 15, 19, 21, 22, 28
  • Благорпиятни: 16 – 18, 20, 23 – 27

Обучение и изпити през декември 2021

Декември не започва зле (за обучение). Меркурий е много добре разположен и като цяло, обстановката за учебна подготовка е прекрасна. Можете да вземете изпитите си преди крайния срок (преди 08.12), ако знаете материала си, разбира се.

По-трудно ще бъде за художниците, биолозите, психолозите, фармацевтите и въобще, всяка дисциплина, която е под управлението на Нептун (поради статичността му). Първите 12 дни също няма да достига сънят и почивката. А то и подготовката за изпити също ще бъде причина за недоспиване. Внимавайте, защото са възможни препятствия и обърквания при провеждането на изпитите.

Периодът на повишена разсеяност и трудна концентрация продължава до Пълнолунието (19.12) . А всички, които се учат в дисциплина под Венера (финанси, изкуство), бъдете по-внимателни при обръщането ѝ в ретроградно движение 17 – 21.12. и ако е възможно, отложете изпитите. След 22.12 до края на месеца всичко е наред.

  • Неблагорпиятни: 4, 5, 11 – 14
  • Много благоприятни: 8 – 10, 15, 26, след 22
  • С малко напрежение: 17 – 21

 

 

 

 

AstroScript: Това е месечната астрологична прогноза на  Михаил Левин за декемврмври 2021, преведена и допълнена за вас. Тази прогноза дава най-обща насоки за Елективната астрология при избор и планиране на дейността ви през месеца.  Най-точната прогноза лично за Вас е Вашият Пълен прогнозен хороскоп “Всичко за следващите 12 месеца”.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните