Новолунието през декември 2021 настъпва заедно със Слънчево затъмнение на 4 декември 2021 г., събота, в 09:43ч. в знака Стрелец. Това е последното затъмнение от серията по оста Близнаци-Стрелец, като първото беше през юни 2020 г. За някои от нас обстоятелствата са такива, че трябва да обърнем повече внимание на тази лунация – точните градуси са 12° 22’ в Стрелец.

Слънчевите затъмнения са по-интензивни новолуния, които имат силата да задават житейски теми за следващите шест месеца. Когато попадат в управлявания от Юпитер знак Стрелец, се актуализират въпросите, свързани с нашата вяра, оптимизъм, житейските ни възгледи и философия. Продължаване на обучението и споделяне на наученото, както и желанието за приключения излизат на дневен ред. Това затъмнение подкрепя всяко ново начало по отношение на тези теми.

Слънчево затъмнение
Изображение: UNSPLASH

Как да използваме оптимално енергията на затъмнението в Стрелец

Всички искаме да подобрим живота си – ето към какво ни призовава тази лунация:

 • Да разширим своето разбиране на света около нас като осъзнаем ролята си на посланици на Доброто;
 • Да съберем смелост да разширим хоризонтите си и да отворим съзнанието си за нови начини на мислене;
 • Да придобием повече увереност и оптимизъм, като се съсредоточим върху „голямата картина“;
 • Да погледнем отвъд дреболиите на ежедневието и потърсим смисъла на живота си;
 • Да работим върху позитивното си мислене като универсален подход към живота;
 • Да вземем отлаган изпит, да кандидатстваме или започнем нов курс на обучение, да предприемем желано пътуване;
 • Да намерим начини да подхранваме вярата си, надеждата и визията за бъдещето, като подходим със смирение и смекчим своите очаквания.

Знаем колко е лесно да се изгубим в дреболиите на ежедневието си или да се отчаяме от незначителните неудобства и предизвикателства на съществуването. Но с тази мощна енергия на Стрелец ни се

дава възможност да видим собствения си потенциал и по-мащабния смисъл на живота си,

отвъд суетата и познатото. Сега можем да открием начини да подхраним своята вяра, надежда и визия в служба на по-висши цели.

Това затъмнение ще засегне най-вече представителите на знака Стрелец: прочетете повече за мъжа Стрелец и жената Стрелец.

Правилно преценете силите си

Тъй като Стрелецът мисли на широко, може да имаме склонност да прекаляваме с очакванията си, с поставените цели или да се хвърлим сляпо в предизвикателствата без да оценим възможностите си. Време е да приемем авантюрите по-сериозно, да бъдем малко по-приключенски настроени и да се подготвим да извлечем максималното от своята смелост, независимо на какво решим да се отдадем.

Нашата самоувереност не трябва да е за сметка на другите

Стрелец не се отличава с особена емпатия. Като огнен и подвижен знак, е прекалено зает с мисията си, за да усеща емоционалната среда. Затова – състезавайте се най-вече със себе си – избягвайте да се утвърждавате за сметка на чувствата и загубите на околните. Има голяма разлика между това да се докажеш чрез полезно за всички дело и да се самоизтъкваш нахално и сляпо, като пренебрегваш или побеждаваш някого. Придобиването на здравословна увереност е свързано с победа над собствените ни слабости и ограничения, като правим това с уважение дори към опонентите си.

Шанс да направим важни и трайни промени в живота си

С тази мощна енергия на Стрелец благоприятните промени са много обещаващи. Това е време, когато можем да се съсредоточим върху някои от конструктивните черти на знака Стрелеца – оптимистичен, ентусиазиран, авантюристичен, честен, откровен, независим – и да помислим как положително да включим тези качества в живота си.

Нещо свършва, за да започне нещо друго отначало

Нужно е да се отпуснете, да простите, да се очистите и освободите. Направете място за новото – в дните преди и около самото затъмнение обмислете от какво искате да се освободите. Затъмнението ще освети недостатъците във важна част на живота ни, което ни подтиква да започнем отначало. Може да се наложи да се откажем от нещо като единствен начин да продължим напред към следващата глава в живота си. Въпреки, че „новото“ може да е напълно непознато, важно е да се доверим на импулса за промяна и да направим решителната стъпка към неизвестното.

Зодия Стрелец | Sagittarius 22.11. – 21.12. в Натална карта

Аспекти към Слънчевото  затъмнение

Затъмнението и новолунието представляват съвпад на Слънцето и Луната – те застават в едни и същи градуси всеки месец. Но конкретните аспекти от другите планети винаги са различни – те оцветяват общото значение на това явление. На 4 декември 2021 имаме:

 • Хармоничен аспект към Сатурн – новите проекти ще даде трайни и устойчиви резултати
 • Съвпад с Меркурий – рационален подход и желание да се поучим от опита
 • Кармичен аспект с Венера – разрешаване на кармични проблеми във връзките чрез прекратяването им, трудно е да се реформират
 • Творчески аспект към Юпитер – време за динамични промени в името на новите цели
 • Аспект на компромиса с Уран – промените ще са значими и дълготрайни, но ще се плати немалка цена за тях

Затъмнението няма аспекти към Марс, което може да затрудни бързото влизане в действие на новите планове, както и към Нептун – не се очакват обърквания, но също така липсва емпатия и духовна подкрепа. За съжаление, промените може би няма да повлияят на пандемичната обстановка.

Затъмнение се случва близо до до Южния лунен възел, което означава, че трябва да се работи върху минали теми задачи, но с променена гледна точка и подход. Опасността е да се свържем прекалено емоционално с всичко познато, което трябва да пуснем да си иде и това да възпрепятства промяната. Също, може дотолкова да се концентрираме върху идеята на думи, че да се блокира действието.

Проследете фазите на Луната в Лунния ни календар за месеца:

Лунен календар декември 2021 – Новолуние в Стрелец, Пълнолуние Близнаци

Кого ще засегне слънчевото затъмнение?

Не всеки ще усети ефекта от затъмнението със същата интензивност. Тези, чиито лични планети и домове се активират, ще усетят най-много ефектите му на лично ниво. Затъмнението се случва на 12 градуса в Стрелец – проверете в наталната си карта дали имате планети или върхове на домове в тези градуси.

Хората, родени около датата на затъмнението (02 – 06.12) ще бъдат най-силно повлияни през цялата следваща година. Също, родените около 4то число на месеците март (Риби), юни (Близнаци), септември (Дева). Тези от нас, които ще бъдат стимулирани от това затъмнение, могат да се почувстват особено изтощени и уморени, както физически, така и емоционално.

За най-точна лична прогноза, която включва подробно тълкуване на затъмненията, препоръчваме ви да се възползвате от офертата ни за Годишна прогноза и соларен хороскоп.

Колко време продължава влиянието?

Основните промени в личния ни хороскоп, активирани от слънчевото затъмнение в Стрелец, вероятно ще се продължат да се случват през следващите 3-6 месеца, до следващото затъмнение.

Затъмненията се повтарят в точните градуси на всеки 19 години

Затъмнения има всяка година – по 4 или 6. Но цикълът на повторение на затъмненията в точните градуси е 19 години. Затова Слънчевите затъмнения, кото са се случили на 12 градуса в Стрелец са били на:

 • 4 декември 1964 г.
 • 4 декември 1983 г.
 • 4 декември 2002 г.

Ще ви помогне да разберете какво може да означава текущата серия от затъмнения лично за вас, ако си спомните за тези минали периоди и обмислите темите, които са се активирали в живота ви по това време.

Астро прогноза за декември 2021 – Осем звездни събития

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните