Астролозите-фаталисти определят периодите на ретрограден Меркурий като подвластни на „Малкия Дявол”. Класическите препоръка са да не се вземат важни решения, да не се стартира нищо, да не се купуват скъпи вещи, да не се подписват документи… и какво ли още не. Но Меркурий отговаря за твърде много важни неща в живота ни и забраната „не го правете” просто не работи. Затова възниква въпросът: Какво да правим и какво да избягваме в периодите на ретрограден Меркурий?

Периоди на ретрограден Меркурий през 2023г

През 2023 година Меркурий ще обърне движението си ретроградно 4 пъти, всеки път за около 20 дни:

 • 29.12.2022 – 18.01.2023 – в Козирог
 • 21.04. – 14.05.2023 – в Телец
 • 23.08. – 15.09. 2023 – в Дева
 • 13.12.2023 – 01.01.2024 – в Козирог и в Стрелец

Когато ретроградният Меркурий е в Дева

Силните качества на знака Дева са прецизност, аналитичност, усърдност, изпълнителност, подвижност. През този период можем да погледнем назад към минали решения и идеи от нова, вероятно просветена перспектива. Сега сме особено аналитични и логични, но също така много по-критични, дори до крайност.

Подходящо време да се върнем към минали проекти, за да ги прецизираме или променяме в детайл. Можем да намерим полезност в стари или минали начинания и да ги рециклираме по нови начини.

Това е добър момент за преглед на скорошната ни работа, стига да не се хванем в примката на перфекционизма. Опасността е, че може да зациклим и да се почувстваме заседнали в миналото, ако непрекъснато преработваме и не се чувстваме удовлетворени от резултатите.

При ретрограден Меркурий в прецизния знак Дева може да открием нови начини за извършване на рутинната си работа или да обмислим подновяване на стари програми за грижа за себе си, профилактика на здравето и фитнес.

С новите планове е по-трудно, те не се получават от първия път и ще се налага да бъдат преразгледани в бъдеще, имайте го предвид! Ретроградността в Дева се счита за добра позиция да преоценка на дневен режим и навици. Бихме могли да обмислим по-задълбочено смисъла  и ползите на своята работа и занимания.

Най-важното за ретроградния Меркурий

Меркурий преди всичко е планета на общуването и комуникацията и нейното забавено движение може да доведе до обърквания и недоразумения. Той отговаря за начина ни на мислене, как възприемаме и интерпретираме информацията, как я обработваме и предаваме на другите. Като „меркуриански” дейности се дефинират:

 • речта и слушането
 • общуването в писмена форма
 • преговорите и формалните съглашения
 • документите и договорите
 • покупко-продажбите
 • кратките пътувания
 • бързите обучения и т.н.

 

Всички тези области се повлияват, когато Меркурий стане ретрограден.

Имайте предвид, че през тези периоди хората не мислят това, което казват и не казват това, което мислят. Или просто не са разбрани, дори да няма противоречение в тях самите.

Шест правила при ретрограден Меркурий

Необходимо е да се настроите към това енергийно влияние, за да бъдете подготвени за пречките и забавянията и отворени за възможностите. Както всяко друго астрологическо влияние, транзитният ретрограден Меркурий не е нито лошо, нито добро явление, важно е само как го използваме. Да, във всеки един момент ни се дават различни възможности, не всичко е черно и бяло.

1. Три пъти мери, един път режи

Необходимо е да не се действа веднага, да търсите по-голяма обективност във мненията и ако нещата не провървят, търпеливо и спокойно да изчакате.

2. Направете първо стъпка назад, за да осигурите пробива напред

Първият принцип за използване на тази енергия е да направите стъпка назад, да се върнете към нещо от миналото – за ревизия, реорганизация и преосмисляне. Особено относно описаните по-горе „меркуриански” теми в живота си. Планирайте, но може да изчакате с хода напред за след края на периода.

3. Пробвайте нещо различно, но за кратко време

Друг принцип е, че казаното, договореното, подписаното през тези периоди няма траен ефект и в бъдеще ще изисква преосмисляне и корекция. Всичко започнато сега няма да се развие по план, ще изисква многократни доработки.

4. Време за мозъчни бури за гениални идеи

Друга много положителна възможност е да погледнете на нещата под необичаен ъгъл. Много полезно упражнение е “да се нулирате” – когато една ситуация се е усложнила, да я обърнете с краката нагоре, да се върнете в нейното изначално положение и да потърсите необичаен и оригинален подход за справяне.

Ретроградността представлява рядко, неообичайно явление, при което се дава не само объркване на масовите модели, но и … гениалност! Както се казва, между лудостта и гениалността разликата е нищожна.

5. Разпознавайте и грабвайте уникалните възможности

Ако занете, че нещо се случва много рядко и няма да се повтори отново, не се колебайте да го изберете. Този период се отличава от останалите точно с появата на необичайни възможности, недостъпни през останалото време.

6. Когато не сте сигурни, придържайте се към познатите решения

Периодите на ретрограден Меркурий са добро време да излезем от рутината си и да предизвикаме зоната си на комфорт. По една причина – преживяването ще бъде различно. Но това далеч не е най-добрият начин да се справяме с ежедневието и по-важните параметри на живота си. Консервативните решения сега са начинът да се играе на сигурно. Когато не сте сигурни как да експериментирате, изберете познатото. Не пътувайте към непознати дестинации, не започвайте нова дейност, не купувайте мечтаните придобивки – те няма да се окажат на желаното ниво.

Избирайте познатото и изчакайте.

Какво да правите при ретрограден Меркурий

Това са някои тематично подредени идеи според домовата система в астрологията. Бихте могли да проверите в кой дом на вашата рождена карта ще премине Меркурий, за да се ориентирате в коя сфера на живота си можете активно да предприемете нещо.

За себе си и имиджа си – 1ви дом

 • Припомнете си свой позабравен стил на обличане. Извадете дрехите от дъното на гардероба и ги префасонирайте, за да изглеждат актуално.
 • Подреждането на гардероба само по себе си ще ви даде неочаквани идеи.
 • Ако променяте външния си вид, залагайте на стайлинг, който вече сте имали и харесвате. Или ако искате да опитате нещо ново само за 2-3 седмици.

За финансите си – 2ри и 8ми дом

 • Там, откъдето е текло, пак ще тече – това е най-правилната стратегия за периода. Не разчитайте финансовите въпроси да се решат в последния момент с нещо ново и изненадващо, а прегледайте старите тефтери.
 • Ако гоните дивото, може да изпуснете питомното – още една подходяща поговорка. Източник на приходи сега могат да станат позабравени и неизпълнени договори. Подходящо е да ги продължите, вместо да търсите нови.
 • Не вземайте нови заеми и кредити, но може да предоговорите настоящите, за да ви устройват по-добре.
 • Направете ревизия и на разходите си. Може би ще си спомните за някои разумни ограничения, които не сте спазвали напоследък.

Пътувания и обучение – 3ти дом

 • Осъществете пътувания само ако предварително добре сте ги планирали.
 • Не разчитайте на импровизации. Изненади така или иначе ще има, така, че се придържайте към началните си маршрути и резервации.
 • Обърнете специално внимание на лични документи, билети, пътни карти и телефони. Ако всичко е на мястото си, няма как да изгубите връзка със света или да объркате пътя.
 • Ако имате нужда от придобиване на знания, започнете с преговор на вече наученото или се върнете там, кдето вече сте учили.

Елективна астрология или Кога е най-подходящото време

В дома си – 4ти дом

 • Подредете си библиотеката, архива с документи или старите албуми.
 • Разчистете ненужните файлове от компютъра си, но много внимавайте ако ще преинсталирате нещо! По-добре отложете пълните обновления.
 • Посетете родителите си и/или баби и дядовци, те може би ще ви разкажат интересни семейни истории.

В любовта и забавленията – 5ти дом

 • Може да се обадите на своя стара любов, но все пак, избягвайте вратите, които отдавна са затворени.
 • Меркурий отговаря за интелектуалното общуване, без емоции – наблегнете на разговорите, внимавайте да не засегнете любим човек.
 • В забавленията може да правите точно обратното на всички съвети дотук – не планирайте, носете се по течението, загърбете познатото, дори всичко да се обърка – така всъщност ще получите уникално преживяване.

На работното място – 6ти дом

 • Ревизирайте плана си за действие по работните си задачи. Преместете крайните срокове, наблегнете на недовършените неща.
 • Коригирайте дневната си програма и режима на труд и почивка. Ако пропуснете момента, ангажиментите ви може да излязат от контрол.
 • Довършете всичко, което сте отлагали във времето.
 • Ако отдавна вече вършите някаква работа, сега може официално да поискате тя да влезе в описанието на позицията ви.

В партньорствата си – 7ми дом

 • Ако във връзката ви има стар проблем, който се е капсулирал във времето, сега може да обмислите оригинален подход да го решите. Върнете се назад, изберете по-нестандартен и различен подход. Не е нужно да действате веднага, само помислете по-креативно.
 • Имайте предвид, че сериозните разговори с партньора сега трябва да са изключение, защото недоразуменията могат да разклатят сериозно лодката.
 • Направете мил жест за близкия си човек, особено в дух на носталгия за минало щастливо преживяване. Действайте в дух на благодарност за всичко добро във връзката си и за човека до себе си.

В кариерата и обществените изяви – 10ти дом

 • Извадете «старите лаври» и ги огледайте – доколко може да се лежи на тях, каква работа ви вършат, какви скрити възможности имат?
 • Преработете всички начини, по които се представяте публично – своето CV, профилите си в социалните мрежи, собствения си сайт.
 • Ако професионално се занимавате с писане, търговия, посредничество – довършете започнатите си идеи и проекти след като си устроите “мозъчна буря”.

С приятелите – 11ти дом

 • Ако ви е нужна приятелска подкрепа, обадете се на старите си приятели. Или го направете без повод, само за да се видите.
 • Споменете си всички добри жестове, които някой наскоро е правил за вас – ако не сте отговорили веднага със същото, направете го сега.
 • Подкрепете добра кауза, която винаги сте харесвали, но не сте имали време за реални действия.

В усамотение – 12ти дом

 • Време за тайните ви проекти и начинания, за които никой не знае. Обмислете защо не се получават и потърсете напълно различен подход.
 • Прочетете стара любима книга или завършете недовършената.

Как прогнозната астрология ни помага в подготовката за бъдещето?

Стационарен Меркурий

Преди Меркурий да поеме ретроградно и когато се връща към директно движение, казваме, че той е стационарен и сякаш стои на едно място. Трябва да се отбележи, че

най-изострени са ситуациите около обръщането на Меркурий – два-три дни около началото и края на посочените ретроградни периоди, когато той е стационарен.

Това е време на комуникационен хаос и почти пълно неразбиране, затова трябва да се избягват конфронтации и разправии. Ретроградното движение има своя смисъл, бързо се свиква и нещата се напасват, особено когато знаете как да използвате периода (четете по-надолу).

Ако сте родени под ретрограден Меркурий

След всичко написано, може би най-важните уточнения:

 • Тразнитите на ретрограден Меркурий влияят едновременно на всички хора по света. Въздействието  е подобно на метеорологично явление – засяга всички, но по различен начин. Отразява се най-вече като обща тенденция за колективните събития, а не в личния ви живот.
 • Много хора са родени по време на ретрограден Меркурий. За тях настоящият транзит е период, в който могат да постигнат пълния потенциал на тази планета. Те трябва да работят за бъдещето си и конкретно по меркурианските си задачи според личния си хороскоп, а не да преосмислят миналото.

Значение на Ретрограден Меркурий в Наталната карта

Ако искате да знаете повече за конкретната роля на Меркурий в своя живот, поръчайте Рожден хороскоп-портрет.

За рождениците с Ретрограден Меркурий

За Вас ще бъде особено важно, ако рожденият Ви ден попада в период на Ретрограден Меркурий. Това ще бележи цялата следваща година, до следващия Ви рожден ден. Можете да прочетете в тази статия точно как да използвате това влияние:

Ретрограден Меркурий на Рождения ден

Какво означава ретроградна планета

Сещате ли се как, когато вашият влак тръгне от гарата, ви се струва, че съседният влак върви в обратна посока? А той просто е спрял. Същата оптическа измама се случва и когато гледате от земята другите планети, обикалящи Слънцето – има периоди, в които те изглеждат спрели или движещи се в обратна орбита.

Астрономически, планетите никога не се движат обратно, променя се само скоростта им спрямо земната. Астрологически обаче, тази зрителна измама има своето символично значение. Нарича се «ретроградно движение» и се случва за различни периоди с всички планети в Слънчевата система.

Меркурий най-често от всички става ретрограден – два до четири пъти в годината, за по няколко седмици.

Периоди на ретрограден Меркурий от 2021 до 2024 г.

Меркурий е ретрограден три пъти в годината, за около 3 седмици всеки път. Затова явлението се счита за сравнително обикновено и регулярно (около 18% от времето)

Стихията през 2021-ва година е Въздух, което означава, че ще са засегнати най-вече общуването между хората, мисленето, идеите и тяхната обмяна и преразглеждане. Промените – и неприятностите – няма да имат особено траен характер. Всичко ще се случва бързо и леко, не-емоционално.

Ретрограден Меркурий в Телец

При Меркурий в Телец мисленето е земно, обосновано и реалистично. Здравият разум властва над фантазиите и илюзиите. Комуникираме по-категорично  и умовете ни са ориентирани към възприятията ни чрез петте сетива. Предпочитаме всичко, което е изпитано и достоверно, а не новите подходи и начини на мислене.

През този период насоченото внимание само към едно нещо в даден момент и след това преминаване към следващото, може да опрости живота ни. Но съществува и опасност от ограничено, прекалено консервативно или закостеняло отношение.

Време е за познати, интелигентни, проверени и удобни решения, приложени на практика.

Предпочитаме рутинната, предначертаната или монотонна работа и познатите методи на действие.

По време на този цикъл е добре мисълта да се обръща повече навътре, да направим ретроспексия, преглеждаме и преценяваме наново нещата. Ретроградните периоди на Меркурий могат да бъдат времена не само на объркване на текущите дела, но и на повишено вътрешно осъзнаване.

 • Актуализират се темите за нашите нужди от сигурност и комфорт.
 • Време е да се преразгледат бизнес и финансовите въпроси, да се предоговорят парични споразумения.
 • Имаме възможност да осмислим работата си по нов начин като направим преоценка на стойността им съгласно своите ценности.
 • Може да съживим недовършен проект, да преразгледаме как работим с парите си.
 • Чудесно време да оценим контактите си според актуалните си ценности.

За това помагат техники като медитация и водене на дневник, а преработката на стари планове и анализът на свършената работа са не само наложителни, но и много плодотворни. Незначителни прекъсвания в техническите аспекти на комуникацията и движението могат само да ни свържат отново с други, вероятно по-смислени средства за свързване.

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните