Знаете ли, че цели 18% от хората по света са родени по време на Ретрограден Меркурий? Това означава, че планетата на комуникациите е ретроградна в техните Рождени хороскопи и това е част от техния характер за цял живот. Но как се интерпретира тази ретроградност в наталната астрология?

Ретрограден Меркурий в Наталната картаПърво, какво представлява ретроградна планета?

Думата “ретрограден” означава връщане назад. Ретроградната планета реално не се движи в обратна посока, само изглежда, че прави така. „Изглежда“ е ключовата дума тук, защото технически погледнато, никоя планета в слънчевата система никога не се движи назад по орбитите си.

Разминаването идва от гледната точка.

Астрономията се базира на хелиоцентричния модел (Слънцето е в центъра на движение) и указва, че обратно движение няма. Но астрологията традиционно наследява геоцентричния модел, в който наблюдаваме планените спрямо позицията си на земята. Нашата перспектива е относителна и земна, а самата земя се движи около Слънцето. Затова другите планети понякога изостават спрямо нашата земна скорост и изглеждат сякаш забавят или се движат наобратно.

Астрологията работи с колективното съзнание и психологическо възприемане на планетното движение спрямо точки по земята, затова и ретроградността е астрологически феномен, не реално астрономичен.

Ретроградност в рождената карта

Традиционната стара астрология разглежда ретроградните планети в хороскопа като недостатък, особено ако става дума за личните планети Меркурий, Венера и Марс. Ретроградността им се свързва със слабост, негативни събития, нещастна съдба, недостатъци в характера, които спъват развитието на човека.

Но съвременната астрология отрича това заклеймяване – точно както цялото ни общество проявява много по-голяма толерантност към интровертите, към различните хора във всеки аспект и вид на различие.

Все повече астролози смятат, че тя дава основа за гениалност, за пробив в човешката опитност, за разчупване на матрицата на обикновения житейски път. Редица индийски астролози издигат ретроградността на пиедестал и гледат на нея като възможност за корекция на кармичните модели.

18% от хората имат ретрограден Меркурий в своя рожден хороскоп, а едва между 7 и 10% – ретроградни Венера или Марс!

Затова – без да осъждаме дали е добро или лошо – ретроградността на лична планета е просто едно по-рядко явление, което отличава човека! Неличните планети – от Юпитер до Плутон – са ретроградни за много по-дълго време, затова за тях не важи качеството “уникалност”.

Периодите на Ретрограден Меркурий – какво да (не) правим?

Интерпретация на ретрограден Меркурий в натала

Меркурий е планетата на разума, интелекта и общуването. Когато той е ретрограден в наталната карта, неговото действие е насочено първо навътре – процесът на мислене изглежда по-задълбочен и проницателен. Тези хора приемат и обработват житейския си опит по различен начин.

Самият човек е склонен да действа по-осъзнато и задълбочено, да прави отличаващи го от околните умозаключения и избори. Мисълта му се отличава със субективност и ярко индивидуално преживяване, достига до с много различни от другите заключения. Понякога освен като необичайно, може да се прояви и като по-бавно и нетипично мислене, особен говор, нервни реакции.

Научете повече за себе си като поръчате Рожден хороскоп “Кой съм аз”

Както всяко друго житейско и астрологично явление, и това носи своите негативи и позитиви:

Таланти, благословии

Когато Меркурий е ретрограден в рождения хороскоп, мисловните процеси са изострени, а чувството за хумор доста екстравагантно или странно. Тези хора се отличават с остър и критичен ум, насочен към осмисляне на преживяването и много интересно могат да разказват за него. От тях можем да очакваме новаторски идеи, необикновени способности, свързани с речта или писането.

Много писатели имат ретрограден Меркурий, защото от една страна, виждат света различно, случват им се по-особени истории, срещат необикновени хора, а от друга – умеят по-лесно да се изразяват писмено, отколкото устно.

Предизвикателства, трудности

Обратната страна на монетата се свързва със затруднения в същите области. Може да се прояви като неудобство или дискомфорт при контакт с другите, срамежливост или желание всичко, което е в главата, да остане прикрито и лично.

Дори да има гениални идеи, такъв човек може по-трудно да ги изразява по логичен, ясен за околните хора, начин. Това понякога води до пълно отрицание или дефицит на нещо. Може да се прояви като някакво лишение в ранното детство, да има забавяне в развитието на речта и обучението и общуването.

Някои хора с тази позиция изпитват съмнения относно собствените си възприятия и способността си да учат. Това води до нервност, нестабилност и непрактичност, до компулсивна проверка на всяка подробност и прекалено мислене преди да я споделят публично.

Вашата натална карта

Връзка с кармата

Ретроградността се свързва и с кармата поради общата тема за миналото.

Кармата е принципът на причинно-следствена връзка между всичко, което сме правили в минали прераждания и настоящите ни задачи. При кармичните връзки и преживявания се компенсират или отработват като уроци грешките, които сме трупали през времето.

От кармична гледна точка, ретроградният Меркурий показва, че човек трябва да се занимава с негативните последици от думите и мислите си в минали животи, от грешки по отношение на учение и ученици, от тежки връзки с братя и сестри..

Сега може да открие, че привлича повече от нормалното критика или опозиция спрямо своите идеи. Но не трябва да позволява това да му пречи да изказва мнението си, защото така ще се блокира напълно от нормално общуване.

Ретрограден Меркурий на Рождения ден

Уроците на ретроградния Меркурий

Ако трябва да обобщим, това разположение може да бъде едновременно и благословия и проклятие, и талант, и недостатък. Най-вече, то представлява различен от масата човек. А различните хора винаги са били или обявявани за лидери, или са отлъчвани от мнозинството.

Хората с този аспект могат да се научат да преодоляват страховете и притесненията си – околните не се интересуват толкова от тях! Трябва да използват своето любопитство и гъвкавост на ума, за да ги насочат в полза на благосъстоянието и интересите на хората около себе си. Така напрежението им ще спадне,

Ако изпитват затруднения да разговарят, то могат да се превърнат в отлични слушатели! Слушането представлява половината от добрата комуникация. Също, могат да оставят мислите си да се излеят сами във външния свят чрез писане.

Препоръчват се повече слушане, писане, говорене, Стига да е по теми, които ги интересуват. Това ще повиши самочувствието им и ще добият увереност да излагат публично личните си възгледи.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните