Януари 2023. Най-накрая се разпадна квадратурата между Уран и Сатурн и сега настъпва значително по-благоприятна година от предходната. През последните две и половина години този аспект се задържа на небето, като създаваше енергийно напрегнат общ фон. Сега това приключи.

Цялата 2023 ще бъде по-лека от 2022, а януари – по-лек от декември – по-спокоен и по-весел.

Но януари започва с две ретроградни планети. Марс в Близнаци продължава своята ретроградност (от 30.10.22 до 12.01.2023), а Меркурий в Козирог наскоро също обърна (от 29.12.2022 до 18.01.2023). Затова

в началото на годината не трябва да се предприемат обичайните “новогодишни” активни начинания

Нищо качествено ново не трябва да се започва. Изчакайте. Ако имате идеи, планове и тем подобни, Марс ще стане директен на 12ти, а Меркурий на 18ти. Така че, след 18-ти януари – смело напред! Дотогава е най-добре активно да си почивате, да общувате повече. В покупките и новите начинания – по-сдържано, без да бързате.

Венера във Водолей: 02 – 27 януари 2023

В самото начало на годината Венера влиза във Водолей. Емоционалната атмосфера става по-ярка. Венера се отдалечава бавно от Плутон и с това интензивността на чувствата отслабва. След 3ти настъпва оживление в емоционален аспект, лекота в контактите и чувствата. Общуването с приятели и с близки върви значително по-лесно, без излишно напрежение. Ставаме по-дружелюбни, спокойни, енергични и весели.

Венера във Водолей в Наталната карта

Пълнолуние в Козирог на 7 януари 2023

Това пълнолуние прави благоприятни аспекти към Уран. Познатото ни противопоставяне (при всяко пълнолуние Луната застава срещу Слънцето) между желаното и традициите сега ще донесе силен импулс за промяна.

Въпросът, който това Пълнолуние поставя, е: Да направим ли промяна или не?
Отговорът е “Категорично ДА!”.

И колкото повече се дърпате от обновление, толкова по-зле за вас, тази лунация дава силен тласък за промяна. Не е задължително това да бъдат значими промени. Да, в социалната сфера се очаква те да бъдат по-осезателни (Уран е планетата на колективите и гражданските движения), но в личен план можете да промените нещо съвсем малко в живота си.

Проблемът при това пълнолуние е самолюбието. Юпитер е в Овен и прави аспект към Слънцето – може да измислите нещо ново и значимо, да го планирате, но прекомерната самоувереност ще доведе до напрежение заради принципа “който е първи, той побеждава”. Необходимо е умение за самоконтрол. При опозицията на Слънце в Козирог – Луна в Рак, ако се държите по детски, като се поддавате на емоциите и импулсите си – създавате конфликт. Ако се държите като възрастен, зряло – е обратното, очаква се позитивно развитие.

Лунен календар 2023: Януари – Пълнолуние в Рак, Новолуние във Водолей

Статичен Марс: 09 – 16.01.2023

Друга повратна точка този месец е периодът на статичен Марс. Когато една планета обръща движението си, тя преминава през статичен (неподвижен) период, Марс се обръща директно на 12ти. Затова и периодът на статичност в случая е между 9ти и 15ти януари.

Какво значи това? При статичност планетата е с повишена активност. Всички вътрешни напрежения, които са били трупани или потискани, започват да се изразяват и изострят. Увеличава се количеството на инциденти, на конфликти. Става по-лесно да се разкрещите, да се разгневите. Затова между 9ти и 16ти препоръчвам:

 • Бъдете по-сдържани
 • Не реагирайте първосигнално, дори на обидна дума или постъпка
 • Бройте до 10 и след това отговаряйте
 • Първо добре помислете

В този период може да избухнете от нищо – а не е нужно, нищо добро няма да донесе. Защото това всъщност не сте вие, а напрежението, което виси във въздуха поради статичността на Марс.

Статичен и Директен Меркурий – 17 – 19.01.2023

При Меркурий периодът на статичност е значително по-кратък – 17ти, 18ти и 19ти януари. Това навярно ще бъдат най-тревожните, но не бих го нарекъл напрегнати, а по-скоро хаотични и нервни дни. През тях много от нещата, които ще направим, ще бъдат напълно безполезни.

Когато насрочвате среща, имайте предвид, че тя или ще се провали, или ще закъснеете, или ще възникне някаква пречка. Ако пътувате за някъде, дайте си един час толеранс, за да не закъснеете за влака. В разговори и преговори очаквайте неразбиране, очаквайте да не се постигне споразумение по нищо или да бъде прекалено напрегнато.

Накратко – всякакви опити за преговори са безполезни през този период. И особено внимавайте в самия ден на обръщане на Меркурий – 18ти. След 19ти ситуацията (в общуването) ще се стабилизира.

Астрологична прогноза 18 – 28.01.2023: Статичен Уран

Но от 18ти започва периодът на статичен Уран. Той обръща движение на 23ти, като статичният му период е по-дълъг от този на Марс. Когато Уран е статичен, въздухът е като наелектризиран, наблюдаваме повишена възбудимост и тревожност.

На 18то число се нарупват няколко влияния: статичен Марс, статичен Меркурий и обръщането на Уран – всичко това означава свръх напрежение. Не трябва да се предприемат никакви ремонти и много да се внимава с електроуреди. Не се занимавайте и с изясняване на отношенията си. Най-доброто за подобни дни – като 18ти, 19ти януари – е:

 • Започнете ги с медитация и/или дихателни упражнения.
 • Не бързайте с нищо.
 • При каквото и да е раздразнение – измийте ръцете си с топла вода, за да свалите излишната енергия.
 • Едно просто движение – често докосвайте батерия (на компютър или телефон) – така ще свалите напрежението от себе си
 • По-често проветрявайте, за да влезе свеж въздух
 • Избягвайте всякакви екстремни занимания – спорт, работа с машини

Новолуние във Водолей – 21.01.2023. Китайска (Будистка) Нова година

Слънцето влиза във Водолей на 20ти и още на следващия ден следва Новолуние (съвпад с Луна). Това поставя началото на Будистката (китайска, източна, лунна) Нова година. Този път това е

Годината на Водния Черен Заек (или котка, в някои държави).

Водната стихия дава чувствителност, дълбочина и емоционална наситеност. Годината започва много добре – с фигурата бисекстил между Юпитер, Марс и Новолунието (съвпадът на Слънце и Луна). Това показва време за активно движение напред, за висока степен на динамика.

Китайската нова година 2023 е на Черния Воден Заек (Ин)

Новолунието е много интересно, дава възможност за значителни скокове в кариерата, за лична изява. За амбициозните хора годината ще бъде много добра. Това е според будистките понятия.

А по нашите – астрологическите – понятия дава възможност за реализиране на личните планове. Още повече, че е началото на Водолея и обещава обновление, особено след всички статични и ретроградни периоди.

Директен Уран след 23-ти

На 23-ти движението си обръща Уран. Тогава всички – Уран, Марс, Меркурий – ще се движат директно, което означава чудесно време за развиване на дейност, за интелектуална работа, за нововъведения и всичко, което желаете.

Новолунието е на 21-ви. Затова между 21-ви и 23-ти трябва още мъничко да почакате и чак след това – от 23-ти, 24-ти – да се втурнем смело напред. Особено ако пред вас стоят нови идеи, нови планове, нестандартни начинания. Смело реализарайте проектите си, бъдете активни, общувайте с партньори, приятели, близки хора.

Венера и емоционалната сфера 23 – 31.01.2023

Само чувствата остават по-сдържани. Не и вътрешно, вътрешно те остават интензивни. Но външната проява е по-обрана, защото Венера влиза в съвпад със Сатурн в последните дни на месеца. За по-ярка изява на емоциите си изчакайте съвсем малко, а именнно:

Венера в Риби след 27.02.2023

Чувствата стават по-дълбоки, по-деликатни, по-съдържателни. Много добър период в емоционално отношение до края на януари.

И така, да обобщим за януари:

 • Спокоен период до 23ти: с възможни опасности и необходимост от изчакване. Останете в своя близък кръг от приятели и близки, занимавайте се с това, което ни е интересно, а на работа – правете обичайните неща без да се впускате особено напред. Единствено може да планирате и обмисляте.
 • След 23ти – активен период, особено за деловите и активни хора, започва чудесен период за действие.

Пазаруване

При пазаруването всичко е по-просто от обичайното, защото и Марс, и Меркурий са ретроградни – до 19то число напълно забавете за важни покупки. Ако става дума за електроника, електрически уреди, автомобили (под Уран) – то най-добре ги отложете за след 20ти-23ти януари.

След 23ти за пазаруването настъпва много добър период – на практика можете да купувате всичко. Само ако става дума за недвижими имоти – изчакайте до 28ми.

Здраве

 • Месецът е значително по-лек от декември. Когато Уран стане статичен след 18ти, заедно с повишеното нервно напрежение, идват и обостряния на заболяванията на черния дроб, жлъчката, сърдечно-съдовата система.
 • Венера в края на месеца е в съвпад със Сатурн, което може да доведе до проблеми при заболявания на бъбреците и щитовидната жлеза, както и разширени вени.

Опасности от инциденти

Имаме два периода на повишени опасности през януари:

 1. Обръщането на Марс, Меркурий и началото на статичен Уран – от 15ти до 21ви; Между 21ви и 23ти е чувствително по-леко
 2. Вторият период с възможни по-сериозни аварии е в края на месеца, след 28ми. Тъй като Уран има отношение тук, опасностите са свързани с авиация, електрически уреди, с електричество като цяло, както и с автомобили.

Романтични срещи и запознанства

Първите дни от новата година (до 5ти) са много интензивни в емоционален план, наистина много. Срещите могат да протичат наситено, дълбоко, съдържателно. Но само ако са с хора, които добре познавате.

Дори новите запознанства и срещи да протекат интензивно и съдържателно, когато имаме две ретроградни планети, Меркурий и Марс, не очаквайте това да доведе до дълготрайни отношения. Ако вече се познавате и искате да задълбочите връзката си,

до края на ретрограден Меркурий – 18ти януари – не бързайте да правите решителни стъпки,

за да преминете към нов етап на сближаване. Иначе може да ускорите евентуалната раздяла. Разбира се, ако искате кратък романс, това е друга работа. Когато Венера се намира във Водолей (от 2ри до 27ми), всичко протича значително по-леко, ведро и спокойно, без нагнетяване на страстите, без особена дълбочина, но за сметка на това – с приятна лекота.

Между 10ти и 19ти – имаме напрегнат аспект между Венера и Уран, което се свърза с неочакван обрат във връзката. Възможен е дори разрив – да се случи така, че отношения, които не са били устойчиви и здрави, в този момент да се разрушат. Ако се страхувате от разпад, то в този период се оттеглете, направете пауза.

Венера след това – от 18ти до 27ми – прави съвпад със Сатурн. Тук всяко ново запознанство, всяка среща или следваща стъпка в отношенията могат да бъдат сериозни и дълготрайни, да сложат началото на стабилни и дълбоки отношения.

По-късно – след 27ми, когато Венера влезе в Руби – чувстата ще станат по-дълбоки, по деликатни, ще се повиши емоционалността и способността за дълбоко свързване и сближаване, за сърдечно и духовно единение.

Обучение и изпити

Скъпи студенти, искрено ви съветвам да приключите със сесията си до 17то число. Това е точката на обръщане на Меркурий и началото на статичен Уран, След това ще бъде трудно – мозъците работят не съвсем ясно, вниманието е разсеяно, повишена е тревожността, много лесно се бъркат дати, имена, времена и т.н.

На 18ти изобщо не се явявайте на никакви изпити! Ако все пак между 18ти и 27ми имате насрочени дати и сте уверени и знаете добре материала си – тогава смело напред!

При статичен Уран мозъкът е активен, но е непоскоен. Който си знае материала, Уран може да му помогне (с оригнален подход). А който не е учил добре, може да се провали. Ако не сте отлично подготвени, изтеглете изпитите към края на месеца (след 28ми).

Ако имате изпити по предмети като лидерство и бизнес (или спорт), постарайте се да ги отложите след ретрограден Марс (след 20ти). Там Уран няма да ви попречи.

Благодаря за вниманието!

Желая ви хубава и светла нова година! Нека да има много външна светлина, но и вътрешна! Да чувствате, че вашият живот тече пълноценно, че живеете наситен живот. Наситеният живот включва и радост, и страдание. И нека вашите страдания и радости да имат висш смисъл и резултатът от тях да е добър! Светла и радостна нова година на всички вас!

Михаил Левин.
Кой е Михаил Левин и защо AstroScript работи с неговите прогнози?

Още прогнози за Януари

Астрологична прогноза за 2023 година – Бавни, балансирани промени

Месечен хороскоп за януари 2023г. за всички знаци

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните