Ретроградната планета показва, че енергиите на планетата са забавени и/ или обърнати навътре. Те често се усещат по-силно, но има и нещо, което човекът държи скрито или в тайна. По темите, свързани с планетата, може да се проявява срамежливост, дискомфорт или неловкост, да има прикрити действия.

Марс се движи ретроградно през 8% от времето, затова приблизително 8% от всички хора в света са родени с ретрограден Марс в своята натална карта. Това е приблизително равно на родените с ретроградна Венера (7-8%), но двойно по-малко – с ретрограден Меркурий (18%).

ПОРЪЧАЙТЕ ПЪЛЕН НАТАЛЕН ХОРОСКОП С ЕДНОГОДИШНА ПРОГНОЗА

Какво е ретроградна планета?

Първо, какво представлява ретроградна планета? Думата “ретрограден” в астрологията означава движещ се назад. За определени периоди, погледнато от Земята, другите планети изглежда, че забавят ход и дори започват да се движат обратно. Земята и другите планети са като влакове, които се движат заедно около Слънцето и понякога – когато някоя планета забави ход – тя изглежда сякаш е тръгнала наобратно. Позната ви е тази оптическа измама. тя обаче има своето сиволично значение за всички астролози.

Астрологията традиционно наследява геоцентричния модел, в който наблюдаваме планените спрямо позицията си на земята. Тя работи с колективното съзнание и психологическо възприемане на планетното движение спрямо точки по земята, затова и ретроградността е особено важен феномен.

Как действа ретрограден Марс в рождената карта

В рождения хороскоп ретроградната лична планета – каквато е Марс – показва не само затруднения в дадена сфера, но и нестандартен подход към нея. Когато има подобно препятствие, човек влага повече усилия, за да се научи да се справя с него, което може да отключи талант.

Понякога обяснението е някаква липса в ранна детска възраст и е имало забавяния, свързани с темите на ретроградната планета.

Характеристики на хората с ретрограден Марс

 Ретрограден Марс в Наталната картаРетрограден Марс се свързва с блокирането на самостоятелността и инициативата на човека, на силата и волята му, на желанието за лидерство и за физическа изява. Темата за желанията на “аз-а”и тяхната реализация става по-важна или се проявява необичайно.

С ретрограден Марс в наталната карта, за човека може да бъде предизвикателство да отстоява себе си и да се самоутвърждава, тъй като изпитва страх от слабост и неефективност. Често той/тя може да търси заобиколни и манипуативни начини да преследване на желанията си и налагане на волята.

Природата на желанието е дълбока, но често е неразбрана или невидима за другите. Понякога изразяването на волята е прекалено силно и категорично, а друг път недостатъчно.

Липсва усещане за точния момент – желанията и гневът се изразяват на изблици, а не умерено и навреме. Човек ги запазва в себе си и ги оставя да се натрупват, докато не избухне. Едва по-късно, когато вече не е под натиск, човек се сеща за най-адекватния начин на реакция и действие, което е могъл да предприеме.

Поради свръх-внимание и компенсация в посока самоизява, човек може да стане супер активен и изявен лидер. Той/тя може да измисли креативни начини да изрази себе си физически или да насочи енергията си в необичайни, но ефективни области.

Но е възможна и другата крайност – пасивност, летаргия, слабост и отбягване, невъзможна мобилизация. И в двата случая темите на Марс стават по-важни от обичайното, а събитията протичат по нехарактерен начин.

Такива хора са свръхчувствителни към конкуренция и е по-добре сами да определят собственото си темпо, отколкото да работят по график или с други.

Кармично значение на ретрограден Марс

Според кармичната астрология, ретроградният Марс в рождената карта се свърза с негативен опит от предишни животи. Вашето умение да се утвърждаване, вашите борбеност и физическа изява се затрудняват, защото в предишен живот е имало злоупотреба с физическата енергия. Това може да е било агресия от вас или спрямо вас и/ или всяка лична инициатива и проява на волята са срещали съпротива.

Това, което пренасяте в сегашния си живот, е инстинкта, че налагането със сила и принудителни действия е грешно или опасно. По тази причина сега, когато отстоявате себе си, ще бъдете склонни да се колебаете, да отстъпвате или дори да бъдете измъчвани от страхове от отмъщение.

Силен синхрон с транзитен ретрограден Марс

Периодите на транзитен ретрограден Марс са много силни за всички хора, които го имат в наталната си карта. Марс е ретрограден за около два месеца на всеки две години. Това е период на повишени възможности, на успешно справяне с конкуренти и реализиране на забавени проекти. Тогава е най-вероятно да се отключат и личните таланти, свързани с наталния ретрограден Марс според неговоото разположение и аспекти в картата.

Прочетете повече за актуалния период на ретрограден Марс:

Ретрограден Марс в Близнаци oт 10.10.2022 до 12.01.2023

В заключение

При ретрограден Марс ответната реакция на външен стимул е забавена, възможно е да е неадекватна и ненавременна. Енергията, която не намира изход навън, може да стане разрушителна за човека под формата на автоагресия.

Един от начините за реализация на потиснатата енергия е сублимацията – превключване на енергията към социално – културни и духовни цели. Това може да бъде стимул към самоусъвършенстване и фино управление на волята на Аз-а. Ярък пример в това отношение е Зигмунд Фройд – в неговата карта ретроградният Марс е в силна позиция и защото се намира в дръжката на конфигурацията “прашка”.

Други ретроградни планети в наталната карта

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните