Преди да се впуснем в анализ на дадена романтична връзка или партньорство, винаги е наложително да разгледаме наталната карта на човека и да проучим потенциала му за връзки. Всяка синастрия започва именно с това – анализ на двете карти на партньорите самостоятелно, за да види точно какви очаквания и желания възлагат на своите близки взаимоотношения по принцип. Наталната карта показва и какви потенциални проблеми е вероятно човек да внесе във всяка своя връзка с другите.

Тълкуването на знака на Десцендента, положението на Управителя му и планетите, които са в дома на партньорствата, са включени в хороскопа Синастрия, който AstroScript предлага.

ПОРЪЧАЙТЕ ХОРОСКОП СИНАСТРИЯ ЗА СВОЯТА ВРЪЗКА

Десцендент (7ми дом) и планетата, която го управлява

Всички знаят какво е Асцендент – неговият знак показва как се държим, каква маска носвим, как се проявяваме пред другите. Десцендентът е неговата противостояща точка. Нарича се още 7-ми или партньорски дом.

Знакът на Десцендента или Седми дом представлява прототип на „Другия“ и стои точно срещу първия дом, който представя нас. Седми дом прилича на огледало или обърната наша идентичност, образ на допълващата ни “половинка”. Символично, чрез седми дом се показва как опитваме да постигнем баланс в отношенията си – чрез сътрудничество и хармония или чрез борба и конкуренция.

Астрология на сродните души

Планетата-управител на седми дом (всеки знак си има управител) и неговата позиция в наталната карта най-често показва къде и как човекът ще среща своите партньори. Например, когато управителят на седми дом се намира в шести дом, това показва, че индивидът ще среща важните си партньори на служебното място. Ако е в девети дом – в университета или друга учебна институция, в чужбина (възможен е брак с чужденец) и т.н.

От друга страна, тази позиция по дом разкрива и важна информация относно естеството на връзките, качествата на партньора и собствените потребности в личните отношения. Според примера горе, човек с управител на седми дом в шести може да привлече партньорство, което е неравностойно, тъй като шести дом е сферата на подчинението и службата в полза на другите. Или може да има привличане към партньори, които са социално онеправдани или в неравностойно положение.

Планетата -управител на седми дом също показа качествата на самия човек, които ще се проявяват в неговите отношения. Ако имаме Десцендент Козирог и съответно Сатурн е управител, този човек ще иска да контролира близките си хора, да се спазват ясни граници в отношенията, ще бъде строг, взискателен и консервативен във връзките си.

Значение на Асцендентите при Синастрия

Потенциал за връзки според планетите в партньорския (7-ми) дом

Венера и АдонисИлюстрация: Венера и Адонис – Hendrick De Clerck 

В този дом може да няма планети – тогава остава водещо значението на знака му и положението на управителя. Но когато има и планета вътре в дома, ситуацията се променя и усложнява допълнително.

Хората с планета в седми дом са привлечени от партньорства, чрез които да задоволят нуждите, свързани с тази планета. Много често самият човек се чувства непълноценен или недоразвит в собствения си живот по отношение темите на тази планета и има стремеж да изживеете по-пълно нейната енергия чрез близките си взаимоотношения.

Ето защо при една или повече планети в седми дом често имаме човек, който е силно ангажиран в своите връзки и възлага по-големи очаквания на партньорите си.

С лични планети в седми дом на наталната карта – Меркурий, Венера и Марс – човек може да чувства силна нужда от партньор, за да изпълни своите базисни нужди и роли. Това обаче може да доведе до зависимости и да застраши връзките му, ако не осъзнае с какви очаквания товари другите и не поеме отговорност за самостоятелното функциониране на собствената си личност.

Но да разгледам как се проявява всяка планета, когато попадне в седми дом и с какви лични качества, социални роли, дефицити и потребности се свързва.

Потенциал при Слънце в седми дом предполага човек, който е искрено посветен на партньорите си, готов е да преговаря това, което иска и да прави компромиси. Принципът на партниране и равнопоставеност е важен за него и личността му е публично изявена чрез връзките му.

Но и егото му ще се проявява ярко на арената на личните отношения. В опитите си да балансира, може да се увлече в съревнование, в броенето и отбелязването на точки. Най-важното тук е човекът да избегне загубата на своята идентичност в партньорствата си, защото това ще го измори, а и ще доведе до недоволство от страна на партньорите му.

С Луна в седми дом, човек изпитва силна нужда от внимание, сигурност и закрила в отношенията си. Емоционалната връзка с партньорствата е силна. Стремежът да се грижиш и да бъдеш обгрижван в партньорствата си е силен и връзка, която не отговаря на емоционалните нужди на човека, в крайна сметка ще бъде незадоволителна.

Потенциалът с Меркурий в седми дом, желанието да се изразява вербално личната позиция и способността да се общува оживяват всяко партньорство. Този човек трябва да бъде изслушван и с партньора да се говори регулярно, за да функционира връзката удовлетворяващо.

Венера в седми дом предполага силна нужда от хармония и баланс в партньорството. Човек трудно се справя с отношения, в които липсва чувствителност, естетика и стабилност и се стреми към мирно съжителство със своя партньор. Хората с тази позиция избягват всяко „разклащане на лодката“, което в крайна сметка може да отслаби връзката и да я лиши от страст и динамика.

С Марс в седми дом, човек се чувства активен и с повишен тонус чрез своите връзки. Понякога може да изпадне в зависимост от партньорите си, за да подхранва своята воля, стремеж за успехи и запас от физическа енергия. Всяка връзка, която е твърде умерена или спокойна, може да накара човека да се почувства неудовлетворен и апатичен. Той или тя ще търси активно партньорство и може да зависи твърде много от партньора си за лична мотивация, отричайки се от собствените си стремежи. Това води до твърде голяма отговорност за партньора, която в дългосрочен план ще му натежи.

Външните планети в седми дом показват по-малко отказ от част/и от себе си и опасност от изгубване в другия и повече качествата, които търсим в нашите близки хора.

С Юпитер в седми дом търсим партньор, който е щедър и извисен по дух. Човек с това разположение има нужда да чувства, че израства чрез своите връзки и му е трудно да намери (само един) партньор, който да задоволява всичките му амбиции и претенции. Това разположение се свързва с повече на брой партньори и търсене на социален статус чрез връзките.

Сатурн в седми дом има лоша репутация – може да направи брака невъзможен, труден и изтощителен или много да го забави. Позицията показва страх от обвързване и/ или партньор с тираничен характер и прекомерни изисквания, което поставя голям натиск върху човека. Най-малкото Сатурн тук предполага търсене на отговорен и зрял партньор, както и по-сериозно отношение към брака и обвързването от обичайното. Човек приема връзката си отговорно и можем да сме сигурни, че ще извърви пътя докрай, за да изпълни дадените клетви.

Но ако доверието в партньора е компрометирано, може да има изстиване на чувствата и отчуждаване като се запази формално връзката. Човек може да си изпълнява рутинните задължения. но да се оттегли емоционално, след като е бил наранен или пренебрегнат. Все пак, има достатъчно хора с това разположение, които са се оженили навреме, имат стабилен брак и партньорите им не са значително по-възрастни. Необходимо е Сатурн да е добре поставен и хармоничен, за да носи стабилност.

Съвместимост на зодиите или синастрия в астрологията

Човек с Уран в седми дом често е привлечен към партньорства, които нарушават някои от традиционните правила. Той/ тя има нужда от пространство и свобода, основани на безусловно доверие и приятелство. Хората с това разположение трябва да внимават нуждата им от по-различно и нетрадиционно партньорство да не бъде за сметка на постигането на интимност и истинската близост с партньора.

Нептун е планетата на милосърдието, затова появата му в седми дом предполага или привличане към партньор, който се нуждае от помощ или който влиза в ролята на спасителя. Желанието за духовна връзка и сливане с партньора отвъд физическия свят е силно. Но може да има реален проблем да се виждат отношенията ясно и когато това е така, лесно се стига до използвачество, лъжи и невярност.

Плутон в седми дом не е лека позиция и предполага влечение към драматични партньорства, които обръщат живота отвътре навън. Възможно е човек не просто да се страхува от загубата на партньора си, но и да изпада в истинска паника и ужас да остане сам.

Човек може да привлича властни и ревниви партньори, които се държат обсебващо. Ако това е така, то често се свързва с проектиране на собствената паника и ужас от самота, изоставяне и загуба. По ирония, това обсебване от идеята за връзка води точно до раздяла или отношения, изградени върху зависимости.

 

Южният лунен възел в седми дом показва обвързването като убежище от страха да останеш сам. Води до формиране на задължаващи и компромисни връзки, изградени върху взаимна зависимост ииудобство. Човек се страхува да утвърди себе си, но задължително ще трябва да се изправи пред реалността да остане сам в някакъв момент от живота. Фокусирането върху самостоятелност и постигане на вътрешен мир вместо хвърляне на всички усилия в постигането на баланс в отношенията, ще подобри живота и самочувствието на човека. Но като цяло, нещата ще се случват с упорита работа.

Обратното важи за потенциала при Северен лунен възел в седми дом. Човек има склонност да разчита само на себе си дотолкова, че се отчуждава от важните партньори в живота си. Не трябва да бъде прекомерно конкурентен до точката да поставя себе си винаги на първо място, да приема нещата лично и да бъде нетърпелив и импулсивен за сметка на близките си хора. С това разположение трябва да се работи за чувствителност към нуждите на другите и да не се страхува от изискванията, които партньорът може да постави. Чрез партниране и сътрудничество човек ще постигне своя вътрешен баланс, но ще трябва да се потруди за това.

Още материали на тема Синастрия:

Съвместимост на зодиите или синастрия в астрологията

Астрология на сродните души

Сексуалното привличане в хороскопа Синастрия

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните