Соларът е един от най-популярните методи за прогноза в астрологията. Този хороскоп се нарича също “Соларен хороскоп”, “Слънчево възвръщане”, “Слънчева революция” или просто Солар.

Какво представлява хороскопът Солар?

Рожденият ден е специален ден за всеки човек. Не е случайно, че тогава всички изпращат пожеланията си на рожденика, правят му се дарове и се наричат хубави неща. Прави се, защото това е денят, когато небето сякаш се отваря и “чува” неговите желания по-ясно.

Има магия в рождения ден. Но какво представлява той, от гледна точка на астрологията? – Връщане на Слънцето на позицията, на която се е намирало при раждането на човека.

Да, всяка година Слънцето се връща на точните градуси в зодиакалния кръг, на които стои в рождената ви карта. Това е неговата натална позиция. Но за да сме по-прецизни, това не винаги се случва точно на рождения ден. Слънцето се връща на същите си градуси в рамките на два дни, преди или след точния ден.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ СОЛАРЕН ХОРОСКОП СЕГА

 

Изчисляване на Солара

За да се построи всяка астрологична карта, са нужни три компонента:

 1. Дата
 2. Точен момент – час, минути
 3. Точно място

При метода Солар се работи с астрологична карта, която се съставя за момента на връщането на Слънцето на наталната му позиция, в точните градуси. По този начин датата (1) и точният момент (2) се определят от минутите, в които Слънцето е на наталните си градуси.

Валидност на прогнозата по Солар

Соларът е едногодишен хороскоп.

Счита се, че всеки солар започва да “работи” малко преди точния рожден ден и е валиден съответно малко след следващия. Но за по-лесно, приемаме, че най-силно влияние има от избрания рожден ден до следващия, когато се построява нов годишен Солар.

Избор на местоположение (локация) за Солара

Всяка астрологична карта трябва да има точна локация, за да бъде построена. Астрологията е земецентрична наука – т.е. положението на планетите на небето се изчислява според избрана точка на земята. Затова и изборът на локация за солара драматично може да промени построената карта и съответно, прогнозата за годината.

Съществуват три възможни локации/ местоположения, които могат да бъдат избрани за соларната карта:

 • Настоящото постоянно мястоживеене на човека
 • Родното му място
 • Мястото, на което той се намира, на дадения рожден ден.

Според AstroScript, постоянното местоживеене е най-удачен избор, тъй като там е вероятно човек да прекара по-голямата част от годината. Втората много използвана опция е мястото на раждане.

солар две локации

Някои астролози обаче предпочитат да се използва действителното местоположение на човек по време на слънчевото възвръщане. Ако избраната локация е много далеч от постоянното местоживеене (или мястото на раждане), соларната карта ще се промени значително.

Избор на локация за солара (или къде да посрещнете рождения си ден) се използва като метод да се повлияе изкуствено над характера на годината. Идеята е човек сам да си избере къде да бъде в точните минути, когато Слънцето е нанаталната си позиция и според най-благоприятната соларна карта да промени следващата година. Това упражнение вероятно ще ви донесе приятни емоции от пътуването, но не е доказано, че ще проработи като промени годишната картина.

Хороскопът Солар и избор на място за рождения ден

 

Тълкуване на Соларния хороскоп

Соларът е програма за човека точно за една година. Тези хороскопи могат да се интерпретират по подобие на наталната карта, с ограничението за тяхната едногодишна валидност.

Соларният хороскоп може да бъде тълкуван с толкова подробности, колкото желаете – той съдържа наистина много информация! Съвсем логично обаче, соларът няма да замени или да бъде по-силен от всички останали прогнозни методи, а ще ги допълни.

Човек няма да се превърне в друга личност за една година. Следователно, фокусът следва да бъде върху събитията, не се интересуваме от психология (както е при натала). Соларът се разглежда спрямо наталната карта – какви теми повтаря, какво извежда на дневен ред по планети и домове, какви възможни събития активира в човека и неговия път.

Най-добрият подход към този прогнозен метод е:

 1. Да потвърдим прогнозите по Транзити и Прогресии – Соларът трябва да повтори и допълни това, което вече е известно чрез другите прогнозни методи
 2. Да изведем най-важните събития през годината – те ще бъдат не повече от 4-5
 3. Да съберем второстепенни събития и картина как индивидът ще се чувства и действа

ПРОЧЕТЕТЕ: Примерен Соларен Хороскоп “Настоящата ми година”

Някои ключови моменти, които трябва да се имат предвид, са следните:

Асцендентът на Солара
Знакът ще оцвети подхода на индивида към неговата / нейната среда през годината.

Например, при Асцендент Овен, човек може да подхожда към всичко с повишена физическа енергия, с предприемчивост и може би с известно нетърпение. Очакваме тази година да му донесе ново начало.

Планетата – управител на Асцендента
Тази планета, разгледана в картата по дом и аспекти, ще допълни информацията относно общия темперамент и фокус на индивида.

Ако Марс, като управител на Овена, е в слаб знак (Телец, Рак), то човек ще иска да поеме инициативата, но ще му пречат емоциите или зависимостта му от други хора, няма да успее да се прояви волево.

Активирани планети, домове и аспекти в наталната карта
Точно както се разглеждат Транзитите, вижте кои точки и планети в наталната карта на човека се активират от Солара.

Например, Асцендентът на Солара може да попада върху наталната Венера. Тогава може да се предположи, че всички теми и проблеми, свързани с положението на Венера в неговия хороскоп, ще бъдат подчертани и изведени за решаване през годината.

Повторение на аспекти от наталната карта
Когато в анатлната карта има важен аспект – особен ако е нехармоничен – и той се повтори в солара, то през годината на човека се дава възможност да поработи над темата на аспекта.

Например, при напрегнат аспект между Венера и Уран в натала, човек трудно се обвързва. Ако се повтори този аспект и в Солара, през годината човекът може да преживее раздяла, която не желае (да го напуснат). Или да има възможност да работи над връзката си, като изгради свободни отношения на базата на доверие и приятелство.

Положение на Слънцето по дом в Солара
Слънцето е най-важния елемент в соларния хороскоп, затова неговата позиция по дом ще покаже коя област е на фокус за предстоящата година. Това е сферата, където най-силно ще желаете да се изявите. (Знакът на Слънцето винаги е същия)

Положение на Луната по дом и знак в Солара
Луната ще покаже къде е сърцето ви през този период, така да се каже, и как ще се чувствате като цяло.

Ако например Луната е във Везни и в 5-ти дом, вероятно ще бъдете концентрирани върху любовните отношения, връзките с деца и творческата изява (5 дом). В тази сфера ще има повече промени и колебания, ще влагате най-много от себе си. Везните ще донесат баланс и стремеж към постигане на съвършенство.

Конкретни теми в Солара
Ако се интересувате от разглеждане на конкретна област, като например финанси, може да изучите втори и осми дом и положението на Венера в Солара (знак, дом, аспекти).

Например, ако Венера е в напрегнат аспект с Нептун, особено ако Венера управлява втори или осми дом в Солара, може да предположите, че или през годината човек по-малко ще набляга на материалните неща или че доходите му ще са несигурни и донякъде нестабилни.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ ЛИЧЕН ХОРОСКОП СОЛАР

 

Хороскопи възвръщане на други планети

Слънцето не е единствената „планета“, която се връща на натална позиция в дадена рождена карта. Всички планети преминават през зодиака и все някога се връщат на градусите си от наталния хороскоп на човека. И тъй като всяка планета се свърза с конкретна тема от човешкия живот, може да се правят тематични прогнози според картата на възвръщане. Тези прогнози ще са валидни за периода от една “революция” до следващата.

За прогнози се използват връщанията най-вече на Луната (всеки месец), Меркурий (всяка година), Венера ( отново около година) и Марс (на две години). Символиката на тези хороскопи са съответно:

 • Луната – промените, емоционалния свят, ежедневието, всички дейности, в които сме пасивни , връзка със семейството и децата, дома
 • Меркурий – работа, общуване, мислене
 • Венера – любовен живот и финанси, женската енергия
 • Марс – физическа активност, самостоятелен бизнес, мъжката енергия

При по-бавните планети цикълът е по-дълъг и това връщане става по-рядко (Юпитер на всеки 12 години, Сатурн на 29г.). За външните планети изобщо не е приложимо към наталния хороскоп тъй като техния цикъл надхвърля продължителността на човешкия живот.

Прочетете повече за цикъла на планетите тук:

Как прогнозната астрология ни помага в подготовката за бъдещето?

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните