Пълнолунието през март 2024 г е съпроводено от частично Лунно затъмнение, което ще се случи на 25-ти март 2024 точно в 10 часа на 5 градуса и 7 минути по оста Везни (Луна) и Овен (Слънце).

Това лунно затъмнение няма да се наблюдават от територията на България, затова то няма да има дълготраен ефект над съдбата на българите.

Лунното затъмнение носи внезапно и емоционално осъзнаване за живота ни и неговите области, в които липсва баланс. Част от нас е изложена, увеличена или осветена, което ни подтиква да се докоснем до неща, които сме пренебрегвали или отлагали.

Това е 3-то затъмнение в поредица от шест, случващи се по оста Овен – Везни от 20 април 2023 г. до 29 март 2025 г.

Препоръчваме ви да поръчате личен хороскоп, в който са включени интерпретации на затъмненията според това коя точка в хороскопа ви активират.

Лунното затъмнение е емоционална криза, откриваща възможности

Като явления, Лунните затъмнения представляват по-интензивни Пълнолуния, при които Луната попада частично или напълно под сянката на Земята. Имаме Пълнолуния всеки месец, докато Лунните затъмнения се случват два или три пъти в годината.

Главната астрологична характеристика на пълнолуния и на лунни затъмнения е, че те представляват опозиция на светилата и протичат в два противостоящи зодиакални знака. Темата е взаимоотношения, баланс и полярности. Слънцето се намира в противостоящия знак на Луната – в случая, Слънцето е в Овен, а Луната във Везни. Получаваме силен акцент върху една област от живота, но затъмнение в друга област и има смисъл да изчакаме да вземем важни решения, когато можем да видим цялата картина.

Пълнолунията винаги са полезни за подчертаване и ескалиране на вече съществуващи проблеми, така че да можем да потърсим начини как да си върнем баланса, да съсредоточим работата си върху решаването на проблемите. Всяко Пълнолуние е момент на кулминация и обещание за изпълнение на това, което е започнало при съответното Новолуние. Това е по-емоционално време, което се свързва с кратка криза, ярка романтика, получаване на първите резултати и създаване на връзки.

Затъмненията са не само по-редки и по-впечатляващи за наблюдение явления. Те са по-интензивни емоционално, с по-дългосрочен ефект над хората.

Лунните затъмнения са още по-мощни – те привличат вниманието ни към цели области от живота ни, които са трайно проблемни или неработещи. Емоциите и осъзнаването се чувстват по-силно, но заедно с тях, решенията как да се справим са по-категорични и ефективни.

По време на лунното затъмнение не се действа по важни дела, не се вземат окончателни решения –

защото временно ще виждаме нещата по изкривен начин или няма да ги виждаме изобщо. Но е важно в дните около всяко затъмнение да изследваме търпеливо, да се самонаблюдаваме и осъзнаем нуждите си, да влезем във връзка с чувствата си.

Просветлението идва след затъмнението, когато ни се предоставя златна възможност да удовлетворим своите емоционални нужди и да предприемем успешни действия. В крайна сметка, явлението води до положителни действия и решения.

лунно затъмнение
Изображение: UNSPLASH

Теми и ефекти на лунно затъмнение във Везни

Лунното затъмнение на 25-ти март 2024 е по оста Овен – Везни. То ни предизвиква да погледнем отблизо своите нужди, дефицити и желания по отношение на баланса между управляваните от Овен и управляваните от Везни области на живот. Предоставя ни се златна възможност да изследваме своите емоционални нужди чрез полярността на домовете в нашите натални карти, в които се случва затъмнението.

С цената на криза идва внезапното осъзнаване за липса в живота ни.  Погледнете наталната си карта, за да установите кои са тези домове (търсете оста Овен – Везни). Ако не успявате сами, поръчайте личен хороскоп, в който тази информация е подробно включена:

ПОРЪЧАЙТЕ СВОЯ РОЖДЕН И ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП

Контрастът между пламенния, директен, готов за конфронтация Овен и разумните, тактични, ориентирани към баланса Везни сега се вижда с пълна сила. Пълнолунието осветява следните конфликти:

Характеристики на двата знака

Енергията на Луната във Везни носи осъзнаване на необходимостта от равностойни взаимоотношения и цената за поддържането им – компромиси, преговори, любезност и балансиране. Тя е дипломатична, ориентирана към равенопоставеност и справедливост.

Слънцето Овен, от друга страна, е самоутвърждаващо се, водещо и  дръзко. То предпочита непосредствената, искрена изява пред проявата на тактичност и се зарежда с енергия от независими усилия.

Баланс / конфликт между личност и връзки 

Лунното затъмнение Овен – Везни подчертава конфликта между „аз“ и „ти“, между автономността и споделянето. То пробужда необходимостта ни да се радваме и ценим своите партньори и засилва желанието ни за споделяне.

Връзките ни могат да са подложени на предизвикателства, прекъснати или укрепени в този период. Осъзнаваме къде сме прекалявали с независимостта си или съсредоточаването върху „мен“, къде това е за сметка на нашата перспектива за приятелство и взаимоотношения.

Разкриване на дефицити и дисфункции

Лунното затъмнение обичайно привлича вниманието ни към не-функциониращи области от живота ни. Откритията ни са емоционално заредени и драматични. всичко изглежда по-мащабно и помитащо.

Емоциите, чувствата и откровенията в седмицата след това лунно затъмнение са ключови – те водят до решения.

Силата от осъзнаването на дефицитите се чувства ярко, но нека това разбиране да ни тласне към позитивни действия, въпреки известно първоначално усещане за хаос.

 

Лунно затъмнение във Везни на 25 март 2024

Карта на лунното затъмнение

Аспекти в картата на затъмнението на 25 март 2024

Това е благодатно затъмнение, пълно с възможности и нов опит. Но може да отнеме известно време, преди да получим цялата картина. Слънцето и Луната имат само хармонични аспекти с другите планети, което подсилва благоприятното му значение с цел постигане на баланс и добавя теми и нюанси:. Имаме:

  • Съвпад на Слънцето с Нептун – повишена чувствителност към настроенията на околните и подводните течения около нас. Правим по-добри преценки интуитивно и инстинктивно. Може да ни е трудно да дефинираме действията и целите си и да изгубим от поглед реалността и разума. Хлъзгав или двойствен морал. Повишено духовно съзнание, въображение и вдъхновение
  • Хармонични аспекти с Плутон – Задълбоченото изследване носи ползи и награди. Сега използваме стратегии за съхраняване на енергията за себе си. Предоставят се възможности да намерим или подновим нещо, което сме изгубили, да придобием повече сила.

Кого затъмнението ще засегне най-силно

Това явление се случва на 5 градуса и 7 минути в знака Везни (Луна) срещу Слънцето в същия градус на Овен. Това означава, че ще засегне най-много планетите и точките (асцендент, върхове на домове) между нулевия до десетия градус на кардиналните знаци Овен, Рак, Везни и Козирог, включително родените около 25-то число на месеците март, юни, октомври и декември.

Ефектът на затъмненията са строго индивидуални – някои от нас могат да станат по-раздразнителни без да знаят защо. Други може да реагират по-бурно, да изпаднат в заблуждение и да виждат само това, което искат да видят, докато техните емоции ескалират и връзката им с тях е „затъмнена“. Добри начални насоки можете да намерите в следната статия:

Вашата натална карта и лунното затъмнение

Как да използваме енергията на лунното затъмнение

Времето след лунацията ни предоставя златна възможност да изследваме своите емоционални нужди, което в крайна сметка води до положителни действия и решения.

Тест за отношенията

Близките ни връзки могат да бъдат подложени на изпитание, прекъснати или укрепени в този момент. Разкритията, които правим, са емоционално заредени и драматични. В този момент всичко изглежда по-голямо и по-значимо, обръща ни живота.

Изчистване на старите модели на връзки

Това е възможност да работим върху изчистването на минали модели, които са ни възпрепятствали осъществяването на пълноценни връзки. Откровенията сега, дори да са преувеличени и драматични, не са за пренебрегване, тъй като идват от истински чувства.

Приемане на свързаността ни

Никога не сме сами в своите кризи и блага. Чрез събития, обстоятелства и прозрения ние научаваме, че трябва да се свържем със своите емоционални нужди за по-силна връзка с другите. За да се чувстваме пълноценни, трябва да признаем и прегърнем необходимостта от другите, от баланс и от компромис.

Вслушайте се в чувствата си

Нещо се е натрупвало дълбоко вътре в нас и сега е моментът, когато енергията на космоса безусловно изисква да го изразим, да го извадим наяве. През следващите месеци ще разберем какво означава тази криза за нас. Засега е важно да не потискаме чувствата си, да им се поддадем.

Запитайте се къде са дефицитите ви

Лунните затъмнения представляват вид криза, идваща от подсъзнанието, придружена с внезапно осъзнаване на значима липса в живота ни. То ни предоставя златна възможност да изследваме своите емоционални нужди в контекста на полярността на домовете в нашите натални карти, където се случва.

Останете позитивни

Можем да достигнем до болезнени и мощни открития, с характер на божествени откровения, когато осъзнаем своите липси и грешки. Това разбиране би следвало да ни тласне към позитивни действия в дългосрочен аспект, въпреки, че може да има известно първоначално ниво на хаос или шок.

Северен Лунен Възел в Овен от 17 юли 2023 до 11 януари 2025

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните