Периодите на Луна без курс – нарични също “Луна на празен ход” –  се отнасят към месечния цикъл на Луната и нейните текущи аспекти към другите планети.  Влиянието на Луна без курс е описано от астролога Уилям Лили още през 17-ти век. В западната астрология той пръв забелязва, че тези периоди пречат на важните решения и дейности.

Като най-бързо движещото се небесно тяло, Луната служи като активатор на останалите планети и основен фактор на промяната. Но и Луната има своите период на почивка – когато е в последните градуси на всеки знак – т.е. неговата сила е най-слаба и съответно, когато не е свързана с никоя планета.

Символиката на движението на празен ход се свързва с приключване, приемане, притихване преди енергията на следващия знак да се включи с пълна сила.

Отчитането на Луна без курс се използва в елективната астрология – тогава, когато искаме да изберем най-подходящия момент за важно събитие.

На ежедневно ниво, периодите имат значение за нещата, с които избираме да се занимаваме, а не с личната ни съдба и какво се сучва с нас самите. Луна без курс не е личен феномен, няма връзка с вашата натална карта и затова не се интерпретира на индивидуално ниво от рождената или предсказателната астрология.

Влияние на Луната днес – фаза, знак, Луна без курс

Кога Луната е без курс / се движи на празен ход?

Както знаем, Луната преминава през всички дванадесет зодиакални знака в рамките на 28-29 дена или един лунарен месец. По време на своето движение тя прави аспекти към останалите планети и Слънцето. Всеки път преди да напусне даден знак и да навлезе в следващия, има един период, в който тя не прави никакви аспекти – тогава се казва, че Луната е “без курс”. Или:

 • Докато се движи в последните градуси на даден знак
 • След като е направила последния си аспект с друга планета – началото на периода е когато започне да се разпада аспектът
 • Преди да влезе в следващия знак – краят на периода е когато Луната е в нулевия градус на следващия знак

Това са периоди на “свободно” движение в последните градуси на настоящия знак без да има връзки (мажорни аспекти) с другите планети. Фазата завършва с влизането на Луната в следващия зодиакален знак. 

Периодите на Луна без курс

Честота: периодите на Луна без курс се случват на всеки два-три дена, когато Луната сменя знака, през който преминава.

Продължителността на фазите без курс може да варира значително. Тя понякога трае няколко минути, но може да продължи и два дни. Най-често периодите продължават по няколко часа на всеки два-три дни.

Последният аспект преди движението на празен ход: Често последният аспект на Луната преди той да се разпадне и тя да предмине на празен ход, се разглежда като определящ за крайния резултат и развитието на всички събития, започнати докато Луната е в дадения знак.

Например, докато Луната е в Близнаци, сте започнали кратък курс на обучение. Последният аспект обаче преди тя да премине на празен ход, е нехармоничен аспект към Сатурн. Това може да означава, че започнатият курс ще се проточи или ще има забавяне в изпитите, а може и да се окаже по-тежък от очакваното.

Какво да правите при Луна без курс?

Повечето астролози съветват периодите на Луна без курс да се използват за почивка, релаксация, медитация, обръщане навътре или просто време за себе си. Общоприето е, че това не е подходящо време за вземане на важни решения и за начало на действия и проекти, които изискват положителен и предвидим резултат. Не е подходящо, например, да насрочвате интервю за работа или да планирате първата си любовна среща – а още по-малко, сключване на брак!

Американската астроложка Донна Кънингам съветва да използваме това време за непретенциозна и рутинна работа. Тя дори насочва периодите да се използват за въпроси, които сами бихме предпочели да останат нерешени или отворени.

Според астролога на AstroScript, Луна без курс е като “сляпа неделя” – това е време, през което спокойно можете да се оставите на течението, да забравите напълно за контрола и да наблюдавате до къде “сляпата съдба” ще доведе нещата.

Подходящи дейности при Луна без курс

 • Завършване на проекти, които вече сте започнали
 • Правене на равносметка, съставяне на списъци със задачи
 • Търсене и намиране на изгубени предмети
 • Редактиране, прецизиране и преглед на свършената работа
 • Социални събития със стари приятели и със семейството
 • Почивката и сънят ще бъдат по-спокойни
 • Да се отървете от всеки излишък, да разчистите за новите неща.

Какви дейности трябва да се избягват?

 • Срещи с нови хора, с които бихте искали дългосрочна връзка
 • Интервюта за работа, презентации на нови идеи
 • Правене на важни, големи покупки (защото закупеното може да не оправдае очакванията ви)
 • Започване на нови проекти, стартиране на нов бизнес или постъпване на работа.

Да обобщим: това не са “лоши” или “нещастни” периоди, а по-скоро напомняне да не се опитваме винаги всичко да контролираме. Като при всяка активност, са необходими фази, в които да се почива и да сме пасивни. Избягвайте важни стъпки, но помнете:

спешните и наложителни действия не трябва да се отлагат!

Луна без курс е глобално явление, при това твърде често, за да му се вменява особено голяма сила върху личността. Мъдростта на тези периоди е да оставяте съдбата да ви изненадва.

Лунните календари на AstroScript

Всеки месец ние публикуваме Лунен календар, в който са отбелязани периодите на Луна без курс. В тази статия описахме как да ползвате периодите – календарите просто посочват кога 🙂

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните