Луната е най-бързо движещото се тяло (светило) и по тази причина в астрологията е най-общият символ на промените. Луната сменя зодиакалните знаци приблизително на всеки два дни и половина и завършва цикъла си приблизително на всеки 28 дни.

В различните дялове на астрологията Луната се използва широко според целите на практиката. Например, в прогнозната астрология – и по-точно в Прогресиите – Луната отключва всички останали планети и съответно, се използва за посочване на точния момент на предстоящите събития. В хорарната астрология чрез нея се построява картата на момента, в който е зададен въпросът, за да се търси неговия отговор.

От хилядолетия астрологията се използва за избиране на подходящите моменти за различните видове човешки дейности, а движението на Луната е най-видимото и лесно за наблюдение звездно явление.

Планиране според Луната в Елективната (избирателна) астрология

В елективната астрология, която служи за избор на най-доброто време да се направи нещо – като например да започнеш бизнес или да се ожениш – се наблюдават няколко фактора, които ще разгледаме в тази статия.

Целта е да се научите как най-добре да използвате Лунния календар в планирането на делата си.

Ако се интересувате да определите най-благоприятното време според положението на Луната за важни събития в живота си – като запознанство, започване на проект или нова дейност – трябва да вземете предвид следната информация:

 1. Фазата на Луната – за най-общ избор в рамките на целия месец
 2. Знакът на Луната – за по-конкретен избор в рамките на избраната фаза
 3. Периодите на Луна без курс (на празен ход) – прочетете повече в статията ни в линка
 4. Аспектите на Луната към момента на възможното събитие – за прогноза на неговия ход и евентуален успех

Влияние според Фазата на Луната

За да изберете подходящите дни в рамките на целия месец, погледнете фазата на Луната.

Като общ принцип, стартирането на дейности и започването на връзки е по-благоприятно през първата половина на лунарния месец, при Растяща Луната (от Новолуние до Пълнолуние). Изберете тези дни, когато искате да започнете нещо важно.

За втората половина, от Пълнолуние до следващото Новолуние, оставете същинската работа по започнатото и довършителните дейности както и подготвителната работа за по-нататък.

Всяка фаза на Луната носи своята определена сила и смисъл в лунния цикъл:

 1. Новолунието е най-доброто време да започнете нови неща и спонтанно да се отдавате на всичко, което привлече вниманието ви
 2. От Новолуние до Първа четвърт е фазата за събиране на информация и залагане на принципите и първоначалните планове. Благоприятна е за полагане на основите на всички начинания.
 3. Първа четвърт е леко напрегнат период с малка криза. Тогава се срещат първите трудности. Използвайте го за открито поставяне на масата на всички проблеми, защото тогава те могат да се разрешават най-бързо.
 4. Фазата от Първа четвърт до Пълнолуние е време за уроците от първата криза – извършване на корекции и усъвършенстване на началния замисъл.
 5. Пълнолунието е моментът на кулминацията и най-ярката възможност за реализация. Това е точката на най-пълно разгръщане и разкриване на потенциала.
 6. От Пълнолуние до Трета четвърт е социалният период или времето, когато постигнатото следва да се сподели, за да стане достояние на повече хора, подчертавата се колектинвите аспекти и разбирането на постигнатия опит.
 7. Луната в последната четвърт е време за намаляване на активността и отпускане.
 8. Денят непосредствено преди следващото Новолуние е време за почивка и размисъл – поне по отношение на започнаото преди месец.

влияние на луната днес

Изображение: UNSPLASH

Влияние според Знака на Луната

Луната преминава през всички 12 знака в рамките на своя цикъл от 28-29 дни. Всяко Новолуние – което всъщност е съвпад със Слънцето – е в различен знак всеки месец и съответно най-силно подпомага вида дейност по този знак. Знакът на Луната определя различния характер и интензитет на това, което е най-подходящо да се извършва.

Ето какви дейности благоприятства всеки от знаците:

Луна в Овен – бързи действия, които дават незабавни резултати. Начинания, които включват лично участие и изява, включително физическа сила. Самоутвърждаване, поемане на предизвикателства, преборване на конкуренция, започване на краткосрочни проекти.

Луна в Телец – упорита работа, свързана със значими усилия и материални ресурси, която ще даде солидни резултати. Финансови дейности и такива, включващи личните ви ценности и вещи, кандидатстване за заем. Започване на потенциално дългосрочна връзка. Изкуство, музика, декорация на дома.

Луна в Близнаци – умствена работа и комуникативни дейности, започване на повече от една дейност наведнъж. Четене, учене, писма и имейли, договори и поръчки. Кратки пътувания.

Луна в Рак – семейни ангажименти, домашни дейности. Осъзнаване и задоволяване на емоционалните ви нужди. Домашна работа, грижи за близките.

Луна в Лъв – творчески и артистични дейности. Самостоятелни изяви, в които се желае лично признание. Игри, забавление, работа с деца. Бизнес, в който има поемане на риск и/или проява на щедрост.

Луна в Дева – интелектуални и последователни занимания. Усърден труд, предоставяне на услуги, служба и прибиране на плодовете. Подобряване на навиците и рутината, грижа за здравето. Анализ, подреждане и дейности, в които има ползв стремежа към подробности.

Луна във Везни – всички теми, свързани с партньорски отношения и близко сътрудничество. Работа в малък екип и бизнеси, които включват арбитраж, отсъждане и правилна оценка. Дейности с предмети на изкуството и красотата.

Луна в Скорпион – дейности, свързани с чуждите средства и личните задължения, заеми и данъци. Сексуалност и интимност. Психоанализа и лечение на кризите, дълбоки и значими изследвания. Бременност. Избавяне от старите и отдавна безполезни неща.

Луна в Стрелец – дейности, в които има някаква авантюра и разширяване на граници, пътувания. Висше образование, менторство и преподаване, издателска дейност и реклама. Физическа активност и лидерство.

Луна в Козирог – дългосрочни дейности, които дават бавни, но стабилни резултати/ Практически начинания, свързани с кариерата, изготвяне на бизнес планове, работа с държавна администрация. Разработване на инвестиционни проекти, строителство и недвижими имоти.

Луна във Водолей – необичайни или иновативни начинания, опитване на нещо абсолютно ново. Групови проекти, свързани с кауза и колективни интереси, присъединяване към група.

Луна в Риби – начинания, свързани с фантазията, мистични или духовни занимания. Психическо и духовно развитие. Занимания с музика и дизайн. Дейности, при които се оттегляте от публичното пространство. Време за усамотяване и възстановяване, особено в условия като морски и балнео центрове.

Влияние на аспектите на Луната по време на събитието

Когато имате насрочен ден и час на дадено събитие, по аспектите на Луната можете да гадаете за това как то ще протече и какъв резултат ще даде. Ето как става това:

 1. Построявате картата на началото на дадения проект
 2. Първият сходящ аспект на Луната след започване на вашата дейност ще символизира начина, по който ще протече вашето начинание. Трябва да се стремите този аспект да бъде хармоничен – секстил или тригон, а в някои случаи (в зависимост от характера на другата планета), може и съвпад.
 3. Последният аспект на Луната, преди да премине на празен ход, ще символизира резултата от вашето начинание. Трябва също така да се стремите този аспект да бъде съвпад (с благоприятна планета като Слънце, Меркурий, Венера и Юпитер) и секстил или тригон с всички останали. Според естеството на планетата, която Луната аспектира, ще се определят обстоятелствата около вашето начинание.

Например: На 15.02.2021 в 12:30 започвате даден проект при Луна на 9 градуса в Овен. След няколко часа тя прави секстил към Меркурий. Това е признак за добра комуникация и леко протичане на целия процес. Преди да излезе от Овен, Луната прави секстил към Слънцето във Водолей. Резултатът от започнатото е реален и много благоприятен и се свърза с повишена жизненост и енергия, с даване на плод и творчески успех.

 

Прочетете още: Фази на Луната през 2023 и как да ги използваме

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните