Вестникарският хороскоп е форма на популистка астрология, която се среща във вестниците и списанията (бел прев.: и във уебсайтовете), която задоволява масовото търсене на развлечение и прогнози за бъдещи събития. Вестникарските хороскопи дават пределно общи прогнози и мъгляви поведенчески съвети, които се приемат за валидни за всички, които са от една и съща зодия.

Именно общият, неконкретен и пожелателен характер на направените „прогнози“ доказва, че те по същество са без значение. Независимо от това, рубриките с тези хороскопи често са най-широко четената част от медиите.

Противниците на астрологията често потвърждават своето невежеството по темата, като използват вестникарските хороскопи, за да дискредитират астрологията.

ЛИЧЕН РОЖДЕН И ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП”

Техника за съставяне на хороскоп по зодия

Зодията се приема за Асцендент

Обикновено тези хороскопи се съставят като се постави съответния слънчев знак (зодия) в първи дом, а останалите знаци се разпределят на върховете на останалите 11 дома.

Например, ако имаме знака Риби в първи дом (т.е. вие сте Асцендент Риби), а планетата-управител на Рибите Юпитер попада в Седми дом (на партньорствата и брака), това може да се интерпретира като възможен успешен брак за Рибите през разглеждания прогнозен период.

Също, астрологът-популист адаптира прогнозата си за всяка зодия според наложените общи черти на тази зодия, които допълнително внушава.

Например, идеята за промяна, свързвана с транзит на Уран, ще се опише като предстоящо тревожно събитие за Телците, които обичат стабилността, но като вълнуващо ново преживяване за по-авантюристичните Овни.

Асцендент или Изгряващ знак. Разлика със Зодиакален знак

horoscope in newspaper

Зодията се разделя на три декади

Като реакция на нарастващия интерес към сериозната астрология, някои медии разделят зодиите на три декана (десетдневни периоди), за да бъдат малко по-конкретни в своите прогнози и включват допълнителна обща информация – за цикъла на Луната, ретроградното движение на планетите и преминаването им през знаците.

Например: Новолуние във Везни, ретрограден Меркурий, Марс в Скорпион представляват обща за всички хора информация.

Това обаче не променя основния проблем – пълната липса на връзка на тези „прогнози“ с рождената карта на читателя.

Хороскопи на държави

Друга форма на вестникарски хороскоп, който често се появява около настъпването на Нова година, са хороскопите на държави. При тях, за разлика от обичайните мъгляви предсказания и съвети по зодии, се включват конкретни прогнози за следващата година.

В тези случаи обаче сме свидетели как с лекота се прогнозират и „анализират“ политически, обществени и международни събития от хора, които нямат никакви познания и грамотност на коментатори по толкова сериозни теми. Отделен проблем е липсата на точни астрологически карти на държавите.

Да вярваме ли на хороскопа във вестника?

Хороскопите на вестника нямат нищо общо с истинския хороскоп, основаващ се на датата, точния час и месторождението на индивида, който е и основата за всяко сериозно астрологично изследване.

Като цяло тези „хороскопи“ предизвикват сериозна заблуда, защото много хора ги приравняват със сериозната астрология и приемат, че астрологията не означава нищо повече от вярване на вестникарски хороскопи.

Превод на статията “Newspaper Horoscope” от AstroWiki

Астро Хороскопи – Кой хороскоп да избера?

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните