Това слънчево затъмнение ще бъде пълно и ще настъпи в 21:20 ч. (лятно часово време) на 08 април 2024 на 19° 24’ в знака Овен. Ефектите от слънчевите затъмнения могат да се усещат до шест месеца след тяхната дата. Това е 4-то затъмнение от серията, случваща се по оста на знаците Овен-Везни между 20 април 2023 г. и 29 март 2025 г.

Всяко слънчево затъмнение представлява Новолуние, което обаче е наситено с по-мощна енергия. Затъмненията имат същия характер като ежемесечните новолуния, но повече сила да влияят на личния ни живот от обикновено.

Всяка година Новолунието в знака Овен традиционно започва пролетния цикъл на обновление и промени, в който трябва да се ангажираме с положителните енергии на Овена. Талантът на Овена е в способността да се намират нови, творчески решения на старите проблеми, да се пробиват пътища дори в стените, да се водят хора, да се проявява смелост и самоувереност.

Внимание! При Слънчево затъмнение в съвпад с ретрограден Меркурий е време не за действие и реализация, а за разработване на дългосрочни стратегии!

Това е мощен момент да преоценим отношенията ни със самите себе си. Поради ретроградния Меркурий може да е по-трудно да видим своя път. Но този дискомфорт от миналото, който може да бъде много реален сега, ни мотивира за истинско ново начало. Важно е да направим равносметката си, за да видим къде е силата ни и да се съсредоточим в използването ѝ.

Ретрограден Меркурий в Овен 02 – 25 април 2024

Един от „уроците“ на Овена е да покажем най-чистата и автентична част от себе си на света. Трябва да действаме според собствените си вътрешни, конструктивни импулси, без страх от провал. Успехът се основава на самостоятелността ни – изоставяме необходимостта да се съобразяваме вечно с основа на това, което другите биха искали да правим или с какво се смята, че трябва да се занимаваме.

Учим се да разчитаме на най-много на себе си, благодарение на което излъчваме изцяло нова аура от сила, интегритет и почтеност. Понбеждаваме с проява на увереност, чист и невинен чар.

Какво представлява всяко слънчево затъмнение

При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и Слънцето и така блокира слънчевите лъчи. Символично, лунните енергии затъмняват тези на Слънцето, така че

чувствата, интуицията и емоциите доминират над егото, разума и волята.

Като всяко новолуние, слънчевото затъмнение внася свежа и творческа енергия в живота ни според знака, в който се случва. При цикъла в Овен, това са всички смели и самостоятелни нашия изяви, умението ни да се справям сами, да проявяваме кураж и самостоятелност, да се отличим като лидери в нещо.

При слънчево затъмнение, може да се почувстваме изтощени, игнорирани или отхвърлени, преди да се мотивираме да поставим ново начало. В дните около затъмнението е най-добре да си почиваме, да наблюдаваме от дистанция и да оставим интуицията ни да работи за нас. Не е моментът за активно действие.

Слънчево затъмнение
Изображение: UNSPLASH

Затъмненията по оста Овен – Везни

Първото затъмнение в тази двойка знаци беше в последния градус на Овен. Настоящ цикъл от затъмнения в знаците Овен – Везни:

 • Пълно Слънчево затъмнение 20 април 2023 на 29°50’ Овен
 • Пръстовидно Слънчево затъмнение 14 октомври 2023 на 21°08’ Везни
 • Лунно затъмнение в полусянка 25 март 2024 на 05°07’ Везни
 • Пълно Слънчево затъмнение 8 април 2024 на 19° 24’ Овен
 • Пръстовидно Слънчево затъмнение 2 октомври 2024 на 10°04’ Везни
 • Частично Слънчево затъмнение 29 март 2025 на 09°00’ Овен

При този цикъл по Овена трябва да се фокусираме върху изграждането на своята независимост и да работим върху самоувереността си. Този набор от затъмнения предизвиква необходимостта да балансираме живота си между задоволяването на личните ни нужди и зачитането на желанията на значим партньор, между независимостта и автономността ни и нужната свързаност и възможност за общуване.

По време на този цикъл от затъмнения между 2023 г. до 2025 г. вероятно повече хора, които са се чувствали зависими от връзка, ще започнат да говорят открито и да отстояват своите позиции. И обратно, онези, които са приоритезирали само своите нужди и са пренебрегнали тези на партньора си, ще осъзнаят, че това не е устойчиво.

Възможни са повече раздели, но и начало на значими партньорства. Работата върху себе си и върху ключовите партньорства представлява силен фокус и област на интензивно обновяване и промяна.

Слънчевото затъмнение в Овен ни дава възможност:

 • да работим за своята самостоятелност и утвърждаване като личности;
 • да развиваме смелостта си и умението да водим останалите;
 • да развиваме успешни стратегии в бизнеса и връзките си.

Овенът ни напомня за вътрешното щастие от осъзнаването, че можем да бъдем пълноценни и самодостатъчни, без да обвинявате другите, че не поемат отговорност за нас. Възможно е постигането на вътрешно щастие след постигане на лични победи и доказване на качества като смелост, стратегическо мислене, умерен риск и пионерски подход.

Минали затъмнения в същите градуси

Полезно е да знаете, че затъмненията се повтарят почти на същите градуси на всеки 19 години, т.е. действат на едни и същи части от всеки хороскоп.  В случая повтаряме затъмненията от 2004-2006 г.

Тези цикли означават, че периодично ни се дава възможност да работим върху темите на дадената двойка знаци с по-голяма сила и проникновение.

Минали, настоящ и бъдещ цикъл на затъмнения в знаците Овен – Везни

Предстоящ – Октомври 2032 г. – септември 2034 г
Настоящ – Април 2023 г. – Март 2025 г
Минали – Октомври 2013 г. – Март 2016 г

Април 2004 г. – Март 2006 г
Април 1995 – Март 1997 г
Април 1986 г. – Октомври 1987 г
Октомври 1976 г. – Октомври 1978 г

Предходното Слънчево затъмнение на приблизително същия градус на Овена (19-ти) се е случило на 08 април 2005 г. 

Полезно е да си припомним тези периоди от живота си и да разгледаме как темите на затъмнението са проработили лично за нас.

При всеки следващ цикъл се очаква да преживеем подобни уроци или по-нататъшно развитие в същата посока. Подобни събития в личните области, управлявани от Овен в нашите натални карти, вероятно ще се появят до шест месеца след затъмненията.

Например, ако сме започнали някакъв вид частен бизнес или друг личен проект през 2004-2006 г. и след това през 2013-2016 г. сме достигнали до някакъв обрат в неговото развитие, то през 2023 г.-2025 г. може отново да се сблъскаме с познатата ни предизвикателства от началото, свързани с утвърждаването на идеята ни и чувството ни за независимост. Ако този проект продължава, то познатите проблеми при започването му ще ескалират на по-високо ниво или – ако сме работили упорито години наред – ще постигнем успех без да преживяваме криза, на база опита си.

Как да използваме енергията на това слънчево затъмнение

Очакват ни значителни развития в личните области, управлявани от Овен в наталните ни карти, които е вероятно да настъпят през следващите 3-6 месеца. Проверете коя област на живота ви се намира под 19 градуса Овен във вашата натална карта.

Това слънчево затъмнение може да подчертае и предизвика нашите проблеми, свързани с независимостта и проявата ни на смелост. Можем да предприемем стъпки към придобиване на повече контрол е и власт над самите себе си, като се заемем с неща, които подкопават нашата самоувереност или автономия.

Обстоятелствата ни подтикват или насърчават да видим къде не сме били верни на своята истинска същност. В крайна сметка ние се позиционираме по-добре, за да разберем, че промените или края на дадени процеси са необходими за нашия собствен растеж и че можем да се справим с тези неща, като поемем умерен риск и е доверим на неизвестнотта и новото.

Това затъмнение може да се счита за пореден мощен тласък за създаване на по-добър баланс по темата „аз и ние“ (Овен – Везни). Фокусът сега е върху новите начала, свързани с отстояването на нашата независимост и автономност.

Време е за дългосрочни промени! В управлявания от Марс знак Овен, сега нашият фокус е върху въпросите, свързани с:

 • Физически активности и действия, в които сме се чувствали силни и са ни носили победи;
 • Възможностите за нещо ново, смело и иновативно, за което отдавна мечтаем;
 • Умението да разчитаме най-вече на себе си и да преоткриваме смелостта си;
 • Поемането на добре преценени рискове;
 • Преживяванията извън рутината, които ни карат да се чувстваме живи;

Това затъмнение може да ни предостави възможности за чисто ново начало. Под знака Овен е подходящо да работим върху:

 • Подробна стратегия за следващия ни чисто нов проект с начална дата през май 2024
 • Умението да поемаме контрол и да бъдем настоятелни, без да сме агресивни в исканията си към околните;
 • Щастието да сме самодостатъчни, без да обвиняваме другите са за своите грешки;
 • Автентичното изразяване на себе си и разкриването на същността ни;
 • Самочувствието на победител в дадена област на живота.

Затъмненията имат силата да задават теми за следващите шест месеца. Може да имаме нужда – или желание – да започнем на чисто в изброените области под Овен. Събитията, обстоятелствата или силните ни желания сега могат да ни тласнат напред, подтиквайки ни към нова мисия.

 

Кого затъмнението ще засегне най-силно

Както при всяко друго астро явление, не всеки ще усети ефекта от затъмнението с еднаква интензивност. Но преди да навлезем в общата картина, да отбележим най-важното:

Това слънчево затъмнение няма да се наблюдава от територията на България (защото ще бъде през нощта), следователно няма да има дългосрочно влияние за държавата и българския народ като цяло

Тези от нас, чиито лични планети Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс са разположени около 19-ия градус на знаците Овен, Везни, Козирог и Рак, ще почувстват ефектите му по-силно на лично ниво. Също така, ако рожденият ви ден (т.е. Слънцето ви е около 21 градуса Овен), това е мощен момент за ново начало.

Не сте зодия Овен? Това затъмнение ще засегне вашето Слънце, ако сте родени около 08-мо число на месеците януари, юли и октомври. Тогава темите на затъмнението ще ви засегнат лично и вероятно ще предизвикат събития в живота ви.

Всички имаме знака Овен в картите си, като за някои хора затъмнението ще се случи във важна натална точка, а за други – не толкова. затова е най-добре да се поръча лична прогноза по транзити, която включва тълкуване на затъмненията, които ни засягат.

Слънчево затъмнение в Овен на 8 април 2024

Карта на слънчевото затъмнение

Слънчевото затъмнение представлява съвпад на Слънцето, Луната и Южния лунен възел. Това се случва при всяко слънчево затъмнение. Но със сигурност има разлика между сериите затъмнения в един и същи знак, защото в цялата картина се включват и всички останали планети.

Откакто Северният възел навлезе в Овен през юли 2023 г., ние се стремим към развитие на нашите енергии по Овен – самостоятелност, пробивност, ново начало. Това слънчево затъмнение във Везни ни дава противостоящата перспектива и ни подтиква да създадем баланс, като се погледнем в огледалото на близките си връзки.

Марс в Риби, управителят на Овен, се намира в съвпад със Сатурн в Риби, което предполага ярка решимост за преодоляване на препятствията и постигане на трайни резултати.

С Южен възел във Везни получаваме посланието, че двама относително независими хора, всеки от които притежава силно чувство за индивидуалност, са способни да направят своята връзка успешна. Старата поговорка, че трябва първо да обичаш себе си, преди да се влюбиш в друг, сега се актуализира. Прекаленото идентифициране с партньора или зависимостта от него са неща, които могат да подкопаят връзката.

Други уроци на Везни включват да се научим да постигаме мир с хората около нас и хармония в нашата среда; да се учим да зачитаме чувствата и нуждите на другите и да стойността на партньорствата. Сега е идеално време за развитите на тези умения и преоценка на нашите връзки.

Северен Лунен Възел в Овен от 17 юли 2023 до 11 януари 2025

Затъмнението прави съвпад с ретрограден Меркурий в Овен, което засилва вниманието, разумния подход и комуникацията. Въпреки, че затъмнението първоначално затъмнява съзнанието (Слънцето), така че да не виждаме ясно някои области от живота си, в крайна сметка интуитивно ще открием факти и по-ясни резултати. Това е идеален аспект за стратегии за развитие на частен бизнес, за проекти в областта на спорта, физическата подготовка, отбраната.

Аспектът децил (36 градуса) към Юпитер в Телец предполага успешен резултат от начинанията, постигане на стабилност и отлични финансови показатели.

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните