Слънчевото затъмнение настъпва в 13:49ч. на 25 октомври 2022 и попада на 2 градуса и 0 минути в Скорпион. То ще бъде частично (сянката на Луната няма да закрие напълно Слънцето). Ще може да се наблюдава от България в рамките на 2 часа и 18 минути.

За последните няколко десетилетия в приблизително същата точка – втория градус в Скорпион – е имало две слънчеви затъмнения

  • на 23.10.2014 и
  • на 24.10.1995.

Тези затъмнения са били в тъмните часове на денонощието по българско време, не са наблюдавани от територията на България и затова са имали по-малко влияние над нашия живот. Да напомним правилото:

Когато затъмнението се наблюдава от дадена страна, то през следващите три години тази държава я очакват важни обществени, икономически и политически промени.

Затъмнението на 25 октомври 2022 ще се наблюдава от територията на България и респективно, ще има по-голямо влияние над българите.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ ГОДИШЕН ХОРОСКОП ПРОГНОЗА

слънчево затъмнение 01
Изображение: UNSPLASH

Какви са темите на затъмнението в Скорпион?

Скорпион поставя на фокус въпросите, свързани с: интимност, контрол, власт, споделяне на ресурси, начало и край на всичко, кризи и трансформации. Това затъмнение поставя ново, превратно начало по отношение на който и да е от тези въпроси.

Затъмнението може да освети нашите емоционални дълбини и финансови проблеми и вероятно ще ги предизвика. Можем да почувстваме екстремни емоции – особено ако нашите страхове от загуба, предателство или разкриване на нашите уязвимости са разкрити.

Възможност чрез криза

Ще имаме възможност да укрепим себе си отвътре навън. Можем да предприемем стъпки към овладяване на собствените демони и овластяване на себе си, като направим план как да се преборим с нещата, които ни подкопават и отнемат силата ни.

Можем да сме принудени да работим върху интимността във връзките си, да се справим с натрапчивото си поведение, пристрастявания или значителни дългове.

Необходими дълбоки промени и приключвания

Обстоятелствата може да ни подтикнат да прекратим интимно или финансово партньорство, да изгубим източник на подкрепа или средства. Може да се наложи да предприемем по-ефективно управление на споделените ни ресурси, да преразгледаме кредити и задължения.

От друга страна, ако сме се борили сами и сме пазили нещата в себе си, сега е моментът да протегнем ръка и да получим подкрепата, от която се нуждаем.

В крайна сметка сега ще разберем, че както промените, така и приключването са необходими за нашия собствен растеж и можем да се справим с тези неща.

  • Затъмнението се случва близо до южния Лунен възел (символ на кармичната връзка с миналото) – затова трябва да внимаваме да се вкопчваме в неща, които са действали като патерици в живота ни и да се освободим от тях, ако пречат на растежа ни.
  • То е в точен съвпад с Венера – това подчертава и засилва предизвикателствата към нашата ценностна система. Хората ще са по-склонни да си сътрудничат в своите стремежи, а личните отношения ще придобият по-голямо значение. Може да се чувстваме принудени да внесем повече хармония във взаимоотношенията си.

Лунен календар октомври 2022 – Пълнолуние в Овен, Новолуние в Скорпион

Ще ви засегне ли това затъмнение?

Не е задължително. Както с всеки друг транзит, влиянието му се определя спрямо рождената ви карта. Ако познавате рождената си карта, проверете какви елементи имате около 2те градуси на Скорпион и на противостоящия Телец.

Най-лесно е да си припомните какво сте преживели около предходните затъмнения – сега можете да очаквате активиране на същите теми и дори подобни събития. При настоящото затъмнение в определен смисъл може да се окажете на същото място както през октомври 2014-та и 1995-та, но на друго ниво на съзнание, според актуалния етап от своя живот.

Разгледайте и темите, които се отключват от Скорпиона, за да прецените какво свързвате със себе си.

Кой ще го усети най-силно според зодията си?

Най-силно и продължително ще се усети от Скорпионите, родени около 25 октомври и Телците, родени около 22 април.

  • За хората, родени в дните ПРЕДИ затъмнението – 22 – 24.10. – явлението ще повлияе върху следващите няколко месеца и големите промени предстоят.
  • За рождениците в дните СЛЕД затъмнението 26 – 28.10. – преломните събития остават в миналото и затъмнението ще отпуши нов, по-положителен период.

Бъдете внимателни със здравето си, с изразходването на енергията си. Отдайте се на практики и занимания, които ви зареждат емоционално и носят радост. Чрез изкуство или духовни практики се опитайте да внесете светлина в живота си – като противостояние на “затъмняването”.

Колко време продължава влиянието? – Когато засягат натални точки, затъмненията се усещат и се свързват със събития в период до три месеца преди и след точната дата.

Слънчевото затъмнение е по-интензивно Новолуние

Слънчевите затъмнения са новолуния. При новолуния Луната – чувствата, подсъзнателните инстинкти и способностите за адаптивност, са потиснати от ярката светлина на рационалното. Но, за разлика от обичайното новолуние, при слънчево затъмнение е точно обратното – съзнанието e „затъмнено“ и умът може да бъде лош съветник. Затова непосредствено около затъмнението не се вземат важни решения.

Земната сянка върху Слънцето прави Луната необичайно по-силна и скритите в дълбочината на подсъзнанието емоции, желания, инстинкти могат да вземат връх и да станат неконтролируеми. Енергията на Слънцето се проявява като изкарва на повърхността потиснати, забравени, неподозирани способности и страсти, припомнят се свързаните с реализацията и желанията на сърцето цели, раждат се необикновени идеи. Наблюдава се ефект като при „сляпа неделя“ – за момент затваряме очите на разума, за да се прояви всичко, което той потиска.

Астро прогноза за октомври 2022 – интензивен и наситен със събития

Накратко, как да посрешнем Слънчевото затъмнение

Ако при новолуние сте свикнали да започвате нови неща, то при слънчевите затъмнения бъдете по-скоро пасивни. Сега могат от нищото да се «родят» идеи и проекти, към които да сте необичайно привързвани.

Скорпионът дава силен подтик да се действа драматично, да се хвърляме във всичко “на живот и смърт”, като отприщва най-дълбоките, подмолни енергии. Но не се поддавайте на тези импулси.

Слънчевите затъмнения замъгляват съзнанието, затова наблюдавайте събитията от дистанция, изследвайте скритите си страсти и желанията си, не правете нищо драстично или необратимо. Рационалната преценка ще дойде най-рано след седмица.

Нагласата към затъмненията трябва да бъде като към катализатор (ускорител) на промените, които сами създаваме или подсъзнателно искаме. И тези промени могат да бъдат много положителни.

Всяко астрономично явление от една страна има своя цикъл – новолуния има всеки месец. Но планетите обикалят слънцето за различни периоди от време и когато се вземат предвид движенията на всички планети, абсолютното повторение е невъзможно. Символично тълкувано, и в човешкия живот има от една страна повтарящи се цикли, а от друга всеки момент е уникален за себе си.

Целта на тази статия е да напомни, че нищо извънредно не се случва – подобни слънчеви затъмнения сме преживявали, а новолуния има всеки месец.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните