Много хора усещат труден период всяка година в дните преди рождения си ден. Той може да продължи няколко седмици, както и да се усети чак през последната седмица преди празника. Но почти всички сме чували, че това е “сатурнова дупка”.

Какво представлява Сатурновата дупка?

Периодът от 40 дни преди рождения ден се нарича популярно Сатурнова дупка. Характеризира се с по-ниски нива на енергия, силно раздразнение, по-често се чувстваме извън контрол и не на себе си. Обикновено изпитваме физическа и психическа слабост, необяснима тъга, изтощение, липса на интерес, нямаме никакво настроение, както и късмет. Понякога ни се случват неприятни неща.

Краят на Сатурновата дупка идва със самия рожден ден, когато сякаш омагьосването се разваля и с прилив на свежа енергия започваме новата си лична година.

Какъв е смисълът на Сатурновата дупка?

Реално ежегодните “дупки” преди рождения ден имат много повече връзка със Слънцето, отколкото с цикъла на Сатурн. Цикълът на Слънцето е точно една година, докато цикълът на Сатурн е 28-29 години и се проявява по много различен начин.

Преди да се върне на позицията си от рождения ден, Слънцето е най-слабо. То се подготвя да “изгрее” специално за вас, а както знаем,

“Тъмнината е най-дълбока точно преди изгрева.”

Това е период на пречистване и дори частично разрушение, на раздяла с нещо от живота ни. Нужно е да се освободим от ненужното и нефункциониращото, за да направим място за новото и непреживяното. След “дупката” и рождения ден идват обновлението и градежа.

Този процес на раздяла, загуба и чистене наистина може да внесе хаос в живота ни и да обърка емоционалните ни чувства, дори да ги замести с безчувственост и черногледство.

През целият период, в който се намираме в тази дупка, ние всъщност се презареждаме физически, психически и емоционално за момента на символичното си “раждане” и обновяваме своите сили и енергия. Заедно с рождения ден, силите и желанията ни започват да се възстановяват и отново се чувстваме заредени със свежа и чиста енергия.

Препоръчваме ви да си поръчате Соларен хороскоп “Настоящата ми година” в дните около рождения си ден, за да получите прогноза, базирана на картата на рождения ви ден.

Символична връзка със Сатурн

Сатурн подрязва крилете на Купидон

Планетата Сатурн е символ на задълженията и отговорностите и на нещата, които трябва да направим, колкото и да не ни се иска. Това е планетата на изпитанията в земен план и трудните периоди, през които трябва да преминем, за да достигнем до светлината.

В този смисъл, Сатурн има значение за ежегодните “дупки” само като Бог на времето, на зрелостта, на остаряването и помъдряването. Съгласете се, че самата мисъл “Остарявам с още една година” може да ни донесе меланхолия. Най-малкото, правим равносметка и си сверяваме часовника със собствените си очаквания.

Сатурновата дупка е често по-мрачен период в календара ни, когато трябва да приемем, че порастваме и дори остаряваме, да се замислим за реализацията на плановете си.

За да имаме възможността да се заредим отново емоционално и енергийно, трябва да поемем отговорност за живота си и да се помирим със своята нова възраст.

Илюстрация: “Сатурн/ Времето подрязва крилете на Купидон” (1694) от Pierre Mignard

Сатурновите кризи са нещо различно

Цикълът на Сатурн е 28-29 години. Когато Сатурн е нехармонично разположение в картата ви, ще преживявате “Сатурнови кризи” на всеки 7 години. И обратното – когато е благоприятно аспектиран, на всеки 7 години ще бележите растеж и успехи в обществото.

Освен това, когато Сатурн попадне върху вашето Слънце, можем също да говорим за реална сатурнова криза.

През 2023-та година Сатурн ще премине от 22 градуса Водлей до 7 градуса Риби, което означава, че ще засегне най-много Водолеи и Риби, родени между 10-ти и 28-ми  февруари.

Поръчайте своя Хороскоп “Годишна прогноза”, за да разберете подробности за това влиянието на Сатурн върху вас през годината.

Кармичното значение на числото 40

В Библейската нумерология и народните вярвания най-често повтарящите се числа са 7, 12 и 40. Когато говорим за рождени дни, в България битува суеверие, че 40-я рожден ден не се празнува. Вероятната причина, в допълнение на другите вярвания, описани долу, е че някога се е считало, че 40 е пределната човешка възраст. След Потопа средната възраст вече нараства на 120, което е 3х40 години.

Днес често говорим за “криза на средната възраст”. 40 години се смятат за край на безотговорната младост и започване на зрелия период при човека. Осъзнаването на новата реалност често е придружено с някакво лично кризисно събитие, което води до осъзнаване и започване на живота по нов начин.

Защо е толкова “страшно” и “кармично” числото 40 и откъде идва фатализма?

Числото 40 не е свързано само с християнството, юдаизма и мюсюлманството. То присъства и в много други културни традиции по света. Това съвсем не е случайно, защото за всички хора бременността трае 40 лунни седмици.

Общото между всички религиозни традиции и обредност – колкото и да са различни – е негативното значение – 40 се счита за кармично и опасно число, символ е на мъченичество, изпитание и дори смърт. Да припомним няколко факта:

 • Още в древния Вавилон 40-дневният срок на изчезването на Плеядите от небосклона било време на дъждове, бури и наводнения и се смятало за опасно.
 • В Египет 40 дни след смъртта на човек отсъства бог Озирис и е време на пост.
 • Великият Потоп е продължил 40 дни и нощи
 • В Стария завет Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, за да се подготви да получи десетте Божи заповеди.
 • В продължение на 40 дни Христос живял в пустинята на пост и молитва, за да не се поддаде на изкушенията на Сатаната.
 • 40 дни са минали между Възкресението и Възнесението на Исус
 • В исляма 40 е числото на измяна и смърт, но също на примирение и връщане към началото.

В народните обичаи и вярвания имаме подобни значения:

40 дена е срокът при раждане и при смърт, през които се смята, че Душата на човека е между този и онзи свят. Затова до 40-я ден след раждането на дете то не бива да се извежда от дома и показва на чужди хора.

40 дни след смъртта на човек се прави помен, чете се заупокойна молитва, тъй като се смята, че тогава душата на починалия се отделя от земята, скъсва връзките си със земното и преходното, за да отиде при Бог. Периодът изразява откъсването от тленното и света

Великият пост, с който се подготвяме за Възкресение Христово, е най-строгият и най-продължителен пост и се нарича Четиридесетница, понеже трае 40 дни.

Затова можем да заключим, че сакралната символика на числото 40 се свързва не само със загуба и раздяла, но и със съзидание и подготовка за новият живот. Всички тези примери за периоди от 40 дни, седмици, години реално са подготовка за нещо ново.

Какво да правим през периода на Сатурновата дупка?

След като обяснихме, че дори да е неприятен, този 40-дневен период преди всеки ваш рожден ден е абсолютно необходим, ви предлагаме няколко начина да се справите с леката криза:

 1. Почистете дома си и се освободете се от всичко ненужно – най-вече материални неща като стари вещи, дрехи, мебели. Така ще освободите пространство за новото, което чака да влезе в живота ви.
 2. Почистете и тялото си с разтоварителен режим – диета с упражнения. Така ще се освободите от излишните килограми и ще влезете във форма за празника си. А и обновеното ви тяло ще изглежда по-добре в празничния тоалет.
 3. Избягвайте да вземате важни решения. Ако отдавна не се чувствате щастливи в дадена връзка или на работа не сте оценени, изчакайте да мине рождения ви ден. Възможно е всичко да е наред и само вашето възприятие да е било по-мрачно и замъглено.
 4. Бъдете смирени, усърдни в работата си и търпеливи. Когато говорим за Сатурнова криза, нищо не помага така, както да си вършим работата отговорно и в срок.
 5. Разделете се с миналото с благодарност, без терзания и въпроси, като приемете, че е станало точно каквото е трябвало да стане. Изобилието идва при онези, които го ценят.
 6. Не предприемайте нови начинания. Оставете новата работа или любов за след рождения си ден. Планирайте за бъдещето, но активните действия оставете за след празника си. Ако изпитвате напрежение, разходете се на чист въздух.

“Моята баба приемаше само някои от рождените си дни драматично – кръглите годишнини 50, 60, 70, 80. Тя беше снажна и младолика жена и винаги си закръгляше годините надолу: когато беше на 69, казваше, че е на 60. Затова само когато първата цифра на годините ѝ се променяше, се разстройваше. С такава позитивна нагласа тя живя почти 90 години и на 80+ имаше предложения за брак!”

И най-важното – Рожденият ви ден е празник на Слънцето – то се връща на позицията, в която е било при вашето раждане. Слънцето ще изгрее отново за вас, ще ви донесе светлина и яснота на мислите, както и радост в ежедневието и всяко ново начинание.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните