Вече от доста години живеем с Нептун в знака Риби. Но именно защото предстои преминаването му в следващия знак Овен, нека да обобщим какво очаквахме и какво може още да донесе при настоящия цикъл.

Преди всичко, да напомним, че цикълът на Нептун на преминаване през целия зодиак е 165 години, като знакът се сменя на всеки около 13 – 15 години. Това означава, че резки революционни събития не можем да очакваме, а по-скоро бавни и дълбоки, еволюционни промени, които започват на психологическо ниво.

Дати на транзита на Нептун в Риби 2011 – 2026

От 4 април 2011 г. до 4 август 2011 г
От 3 февруари 2012 г. до 30 март 2025 г
От 22 октомври 2025 г. до 26 януари 2026 г

Значение на Нептун в астрологията

Нептун 1Нептун в митологията е богът на морето, затова неговият символът е стилизирано изображение на тризъбец (♆).

В астрологията Нептун е символ на мечтите и изкуството – музика, кино, на емпатията и психическата възприемчивост, на връзката в Бог и безусловната любов, на хуманната медицина и заразите, на илюзията и объркването.

И още от темите на Нептун: интуиция и духовно просветление, милост, благотворителност и състрадание. Това е планетата на всички фини, незрими, дълбоки неща като деликатните емоции, съня и свързването между хората без думи.

Небрежният, отнесен и понякога наивен дух характеризира хората със силно разположение на Нептун в техните натални карти. Често те притежават силна харизма и са енигматични като филмови звезди.

Негативните прояви на Нептун включват измама, злоупотреба с наркотици и алкохол, изпитване на вина, носене по течението и липса на воля, която обрича на пристрастяване. Нептун управлява и вирусите и инфекциите.

Позицията на Нептун по дом във всеки личен хороскоп показва къде влизат в игра интуицията, споосбностите да мечтаем и психическата чувствителност. Обичайно в тези области не се изисква активно усилие, а по-скоро носене по течението и търсене на духовни пътища.

Когато Нептун е в Риби

Нептун е планетата-управител на Риби. Това означава, че при този цикъл ще се проявява по най-типичния си и пълноценен начин, както с хубаво, така и с лошо.

Една видима част от промяната е в достъпността на изкуството – като започнем от визуалното изразяване – фотография и видео заснемане – вече много по-масови заради “умните” ни устройства и социалните мрежи, както и музиката – която с лекота побираме в гигабайти и носим в джоба си и достигнем до производството на филми и сериали, което отдавна не носи ограничението “на кино в неделя”, а ни заливат чрез многообразни стрийминг платформи, когато пожелаем. Всичко това вече заема много по-голяма част в живота ни.

След започването на този нов цикъл психическите аспекти на нещата заемат водещо място в нашето въображение. Интуицията се приема по-сериозно. Всякакъв вид фантазии придобиват по-голямо значение, няма ограничения за полета на ума. А приложната психология присъства във всяка библиотека.

Може да се каже, че Нептун в Риби подпомага търсенето на духовност, на върховен смисъл, който е на много по-високо ниво от официалната религия (управлявана от Сатурн). Хората с по-голяма лекота приемат идеята за съдба и кармата и търсят за себе си висшите силите, които са по-големи от тях и от простосмъртните.

Това може да се разглежда като най-висшето проявление на нептуновата енергия – да се търси “Бог” в света, дори това да не е думата, която се използва. Свързването с другите по интуитивен начин, надрастване на различията и приемане на идеята за колективна душа, приемането на всички хора чрез емпатия, съпричастност и състрадание – всичко това принадлежи към същата тенденция.

Хората, родени с Нептун в Риби

В наталната карта позицията на Нептун в знака Риби, поради бавното му движение, е споделена с всички хора родени между 4 април 2011 г. и 26 януари 2026 г. Ето защо наричаме този аспект “характеристика на поколението”..

Това поколение още е в невръстна възраст, а и цикълът не е завършил. Но ето какви черти добавя Нептун в Риби към характера им:

Тяхното виждане за идеален свят може да се обобщи с думите състрадание, милост, съпричастност, служене и саможертва, интуиция, артистичност или духовност. Тази позиция повишава чувствителността, интуицията и въображението. Те са способни да се издигнат над изискванията на егото в областите на влияние на Нептун (според конкретните карти).

Негативите се свързват с бягство от реалността. Добре е децата да растат като се следи за избягващо поведение, което им създава комфорт чрез илюзии във въображаем свят. Това поколение са способни на голяма преданост, когато вярват в нещо, а мечтите им не познават граници.

Транзити на Нептун към наталната карта

Транзити към Натална / Рождена карта

Интересен факт: тъй като са му необходими 165 години, за да извърши едно пълно завъртане около Слънцето, през 2011 г. Нептун се върнал в позицията, на която е бил при откриването си от хората през 1846 г. Тогава се е намирал в последните градуси на предходния знак Водолей.

При транзита на Нептун през Риби най-силно ще бъдат засегнати хората, които имат лични планети или са с асцендент в знаците: Риби, Дева, Близнаци и Стрелец, защото Нептун ще направи нехармонични аспекти с тези точки и планети.

Планетите, с които Нептун прави аспект, често са оцветени от фантазия и мечтателност и уязвима природа, която може да бъде податлива на разочарование. От друга страна, подхранва се и надежда, която понякога е нереалистична, поетична и се базира на интуитивен поглед или състрадание.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните