Северният и Южният лунен възел не са планети и космически тела, те са точки. Това са пресечните точки на слънчевата и лунната орбити, наблюдавани от земята. Още от най-древни времена хората са наблюдавали и изчислили, че именно в тези пресечни точки се наблюдават слънчевите и лунните затъмнения.

Северен и Южен Лунен ВъзелМитология на лунните възли

Интересно е, че в много култури – при това, напълно различни и отдалечени както във времето, така и географски – Лунните възли се свързват с образа на дракона.

Главата на дракона представлява Възходящия или Северен лунен възел, а опашката – Низходящия или Южния лунен възел. При затъмненията – когато Слънцето или Луната попадат в тези пресечни точки – драконът “поглъща” (скрива от погледа ни от земята) съответното светило.

Приложение на Лунните възли в астрологията

Лунните възли се разглеждат във всяка една астрологична карта, независимо от нейния вид – рождена, транзитна, прогнозна или синастрия. Те са един от начините за смислово свързване между светилата Слънце и Луна, но с акцент върху кармичните задачи. Ето най-важни неща, които трябва да се знаят за тези лунни възли:

 • Лунните възли винаги се разглеждат по двойки и се движат в еднакви градуси на два противостоящи знака.
 • Лунните възли преминават през всички 12 знака на зодиака за период около 19 години (цикъл н лунните възли).
 • Те обаче се движат ретроградно през знаците – обратно на планетите. Например, след като година и половина бяха в Телец и Скорпион, на 17 юли 2023 влизат в Овен и Везни (а не в Близнаци – Стрелец).
 • Лунните възли са основен показател за връзка между прераждания на душата и кармата (наследство от минали животи). Северният възел посочва задачите на настоящия живот, а Южният – наследството от минали прераждания.
 • Затъмненията представляват съвпадането на Новолуние или Пълнолуние с точките на лунните възли.

Лунните възли и кармата

Лунните възли символизират причинно-следствените връзки, посредством които водим живота си.

Правилото е, че човек трябва да работи усилено по своя Северен възел –

според характера на неговия зодиакален знак, сферата на дома, в който попада и аспектите с другите елементи на наталната му карта. По този начин ще изпълни целта на своето поредно прераждане и душата му ще научи нови уроци.

Но т.к. Южният възел е сферата на познатото, да се работи по него е по-лесно и естествено, хората много често се увличат и се носят по течението. Това обаче в зрелостта на ивота носи страдания, загуби и разочарования.

Цикълът на лунните възли е 19-годишен и предписанията как да ги следваме са особено ясни:

 • До 19 години е нормално да се живее по старата карма (програма), защото човек израства и се учи на нови умения, търси нови посоки и връзки
 • Между 19 и 38 годишна възраст обаче трябва решително да поеме по пътя на Северния възел
 • След 38-та си година – ако няма напредък по Северния възел, се случват събития с характер на кармични наказания. Човек е принуден да се откаже от лекотата на познатото и да се развива. Често това “познато” и получено без усилие му е принудително отнето.

Затова лунните възли носят урока, че

всеки човек трябва да избира по-трудния и неутъпкан път, за да има прогрес и израстване на душата.

Лунните възли в хороскопите на AstroScript

Във всички наши лични хороскопи са включени интерпретации на северния и южния лунен възел:

 • в наталния хороскоп се отбелязва положението им по знак и дом и са посочени кармичните задачи на човека през целия му живот
 • хороскопа синастрия – аспектите между възлите на двамата партньори се тълкуват като кармичните причини тези двойки да се срещнат и да градят връзка
 • в соларния хорскоп – посочват се главната задача през година, тълкувани също споед знака и дома в солара
 • в прогнозния хорoскоп се разглеждат транзити към наталние северен и южен възел.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните