Астрологията е повече изкуство, отколкото наука или система от вярвания.

Но какво представлява изкуството? Артистът е медиатор между различните измерения на живота. Изображенията, звуците, думите и формите, които артистът използва, са езици, които могат да предават реалността на смислени нива, които иначе биха били неразбираеми или нищо незначещи за рационалния човек. Когато изкуството ни докосва, то ни говори на много нива: интелектуално, интуитивно, емоционално, дълбоко изначално.

Символите на астрологията докосват в нас струни на толкова много различни нива, че не е възможно напълно да се изчерпи нейното тайнство. Такава е природата на символите, а астрологията е символичен език.

И астрологът може, когато гледа хороскопа на даден човек, да види Марс като символ на неизразена и подсъзнателна агресия и ярост; в хороскопа на друг – като мотивираща сила, смелост и инициативност; в хороскопа на трети – проявен чрез главоболия, кожни обриви и други соматични сигнали за вътрешно напрежение, гняв и стрес, с които човекът не е успял да се справи; и в хороскопа на четвърти – като отношения или събитие, дошли от външния свят. Всички тези интерпретации са верни и

Способността да се определи как е най-вероятно символиката на Марс да прояви при даден човек в различните моменти от живота, му се основава на способности, които са по-висши от емпиричните наблюдения.

В момент на криза: Три прости истини за Душата

Изкуството на астрологията наистина изисква интелектуална яснота, но също така съпричастност, интуиция, въображение, общ поглед и опитност. Дори и тогава, тълкуването може да не е сполучливо, защото изкуството никога не е гарантирало прецизност. В най-добрия случай, то обещава смисленост и прозрение.

Много хора се захващат с астрология с надеждата, че ще получат прости отговори на сложни въпроси по най-важните житейски теми. Но когато човек навлезе в дълбочина, му става ясно, че астрологията не се занимава с прости отговори.

В крайна сметка онези, които се посвещават на изучаването на астрология, не го правят, защото получават научни доказателства, а защото я обикват.

И тази любов в голямата си част се поражда, защото астрологията постоянно предлага нови загадки за изследване, и още въпроси за отговаряне, и всичко това разширява съзнанието ни и трансформира представата ни за реалността.

Може би това е едно добро определение за изкуство.

 

;iz green_love astro

Източник: http://www.astro.com/astrology/in_art_e.htm

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните