Според китайската традиция, предстоящата 2024 година е Годината на Дървения / Зеления Дракон. Това ще бъде 4,721-вата китайска година. Годината започва на 10 февруари 2024 г. и продължава до 28 януари 2025 г.

Китайският календар се базира на цикъла на Луната, затова китайската нова година през 2024-та съвпада с Новолунието на 10-ти февруари. А при следващото Пълнолуние на 24 февруари 2024 г. се празнува Празникът на китайските фенери.

Ключовите думи за Дракона са: растеж, успех, позитивност, изобилно богатство, просперитет, мъдрост, скромност и удовлетворение.

Принципите на Китайския хороскоп

Китайският зодиак е съществена част от китайската култура. Според него, всяка година се свързва с едно от 12 животни: плъх, вол, заек, тигър, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. В календара се редуват и пет елемента – дърво, огън, земя, метал и вода. По този начин се получават

60 комбинации от 12 животни (китайските зодии) и 5 елемента или 60-годишен цикъл, който се повтаря.

За разлика от западната астрология, китайският зодиак няма директна връзка в движението на планетите в момента. Наблюдават се фазите на Луната спрямо Слънцето, но не и останалите планети. Прочете повече за китайския хороскоп тук:

Как се прави китайски хороскоп и каква е вашата източна зодия

Символиката на Дракона

За разлика от нашата култура, в която Змеят е коварно и зло същество, Драконът в източната митология се свързва с мистични и положителни качества. По характер Драконът е стабилен, честен, щедър и прощаващ.

Китайският Дракон е уважаван символ на власт, благоденствие, богатство и успех. Той е отличителен знак за лидерство и произход – само на китайските императори е било позволено да носят одежди с дракони. Драконът дава физическа сила, влияние, амбиция, самоувереност и решителност.

Легендите разказват, че драконите са “трифибни” създания и са се явявали навсякъде – на сушата, в дълбините на морето и в небето. Според случая, можели да бълват и огън, и вода.

Драконите са мистични създания, които обичат да се крият и хората никога не могат да ги видят целите, не виждат едновременно главите и опашките им. Всичко това ги прави не само мощни, но и тайнствени, непредсказуеми и недостижими.

Полярност: Ян / мъжка енергия

Полярността – или “полът” – на животните не се променя според цикъла на китайския календар. Драконът е Ян символ – това е мъжката / активната полярност. По тази причина

това е зодията на победителите, на хората, които имат най-силно желание да спечелят всяко състезание.

Освен това, неговата енергичност, инициатива и позитивност носят веселие и отварят вратите за възможности за всички.

Силата на Елемента Дърво

В китайската традиция елементът дърво символизира растежа, успеха, младостта и процеса на развитие. Дървото кореспондира с посоката Изток, сезона пролет и планетата Юпитер.

Дървеният Дракон е скрит в гората или се катери на високо дърво. Символизира време за нови стартове, големи нови начинания с упорит труд и воля за растеж и просперитет.

Драконът е дървен само веднъж на 60 години, защото сменя своя елемент на всеки 12 години.

Елементът Дърво е “майка” на елемента Огън, затова умее да разпалва страстите, да стимулира творчеството, за изобретява и да обновява. Тази мощна връзка между дърво и огън символизира ефекта на искрата – малко събитие, което има силата да се превърне във важно и пълноценно явление. ще донесе ново вълнение,

Допълнителните значения на Зеления цвят

Елементът и цветът в китайската астрология винаги вървят заедно: Дървото винаги е Зелено, нямаме вариации в календара, затова зеленото е допълнителна интерпретация на елемента Дърво.

Зеленият цвят действа като емблема за пълноценен живот и жизненост. Зелените растения се нуждаят от вода, слънчева светлина и богата почва, за да процъфтяват. По същия начин ние трябва да подхранваме телата, умовете и душите си, за да поддържаме пълната си сила и да постигнем просперитет и мъдрост.

Родените в годините на Дракона

Децата, които ще се родят през годината на Зеления Дракон, имат превъзходни шансове да израснат като изключителни личности, но ще се нуждаят от здравословна храна, любящи грижи и внимание. Те трябва да останат скромни и да използват предоставените им възможности – а те ще са изобилни – за да постигнат публичен успех, щастие и дълготраен просперитет.

Те също така трябва да се научат да помагат на другите, за да ги издигнат от трудностите. Китайската традиция отрежда на Дракона да подкрепя принципите на единство и решителност.

Ето какви качества проявяват хората от зодия Дракон според елемента на своята рождена година:

 • Метален Дракон – 1940, 2000 – Откровен, либерален и обича да е в светлината на прожекторите
 • Воден Дракон – 1952, 2012 – Активен, позитивен, упорит, популярен
 • Дървен Дракон – 1964, 2024 – Опитен, стабилен, интроверт, силна способност за разсъждение
 • Огнен Дракон – 1976 – Приятелски настроен, сговорчив, прогресивен, отдаден
 • Земен Дракон – 1988 – Щедър, амбициозен и емоционален

Какво да очакваме от годината на Зеления Дървен Дракон?

Китайската нова година 2024 Драконът се счита за благодетел, който дарява със своята сила, мъдрост, спокойствие и доброта. Зеленият Дракон дава силна енергия за живот, нов плам, страст и храна, за да подхранваме своя личен, професионален и духовен растеж.

Затова надеждите за предстоящата 2024 година са да донесе растеж, просперитет, щастие и изобилие за всички хора. 2024-та година е време, което ще ни предостави куп непознати и неподозирани възможности. Но хората трябва да останат скромни, да покажат смирение пред силите, които са по-висши от тях.

Любовен хороскоп за годината на Дракона

Драконът носи късмет и изобилие, внася позитивизъм и подкрепа за развитието на любовта. Настъпва благоприятно време за започване на нова връзка или семейство, за зачеване и раждане на дете.

Драконът е известен със своята лоялност и близост с любимите хора. Тази година създава изобилни възможности за укрепване на съществуващите взаимоотношения.

Tрябва да се положат усилия за безупречна комуникация, за сътрудничество и смирение, за да се развият връзките.

Необходимо е да бъдем честни, лоялни и сърдечни и да се справяме с предизвикателствата с оптимистична нагласа.

Необвързаните хора ще се радват на късмет в намирането на партньор и могат да срещнат любовта дори случайно. Годината предлага изобилие от възможности за любов и романтика. Високата енергия на Дракона може да разпали бурни страсти, но и ревност, така че използвайте възможностите по най-добрия начин.

Кариерен хороскоп за 2024 г.

Драконът символизира мощна енергия за растеж и промяна. В кариерата предлага възможности за обновление, изобретателни решения, поемане на пресметнати рискове за постигане на нови висоти. Времето е подходящо да се отличим и да откриваме нови сектори на инвестиции и посоки за развитие.

Тази година представлява най-доброто време да излезем от зоната си на комфорт и да опитаме нови неща, като следваме страстта си –

например, да превърнем хобито си в професия. Подобна промяна може да създаде чудеса в живота ни, тъй като късметът, оптимизмът, енергията и изобилието на Дракона ще подхранват усилията ни.

Време е да приемем нови предизвикателства, да изследваме нови области за развитие. Приемането на нови роли или по-високи отговорности ще бъде плодотворно и благоприятно. Използвайте оптимално своите знания, компетенции и упоритост.

Финансите през годината на Зеления Дракон

Годината на Дървения дракон носи множество възможности за инвестиции в нови сектори, отваря нови пазари и източници на доходи. Ако успеете да превърнете страстта си в своя професия, най-вероятно ще просперирате.

Обмислете възможностите си за инвестиции и търговия.

Инвестициите, направени в стабилни сектори, ще донесат висока възвръщаемост. Но задължително се посъветвайте и проучете внимателно пазара, преди да инвестирате. Дървеният зелен Дракон подкрепя технологичните сектори, възобновяемата енергия, изкуствения интелект, електроника и застрахователно дело.

Очаква се медиите и индустриите за развлечения също да просперират и да привлекат голям поток от финанси. Нашето въображение и творчески способности синхронизират със страстната драконова енергия.

Здравен хороскоп за годината на Дървения Дракон

Годината на Дървения Дракон ще бъде пълна с финансови и романтични възможности, така че е жизненоважно да поддържате физическото и психическото си здраве, за да грабнете и използвате всички шансове.

Мощната енергия и амбициозният характер на Дракона ще ви карат да работите упорито дълги часове, но за да запазите здравето си, правете почивки и спете под режим – по 7-8 часа сън дневно. Времето е твърде наситено с енергия, за да се отдавате на дълга почивка.

Спортувайте редовно – енергично ходене, гимнастика, плуване, упражнения за дълбоко дишане.

Доброто здраве, съчетано с находчивост, увереност и упорита работа ще създаде чудеса в живота ви през годината.

Фън Шуи съвети за годината на Зеления Дървен Дракон

Фън Шуи е древно традиционно китайско изкуство за подреждане на жизнената ни среда с цел балансиране на енергийния поток и баланс между външния и вътрешния ни свят. Какво ще ни донесе късмет, просперитет и здраве през 2024?

 1. Изчистете бъркотията и изхвърлете ненужните неща, които ви блокират и създават отрицателни емоции. Премахнете неизползваните или ненужни предмети. Поддържайте средата си чиста, за да улесните потока на положителна енергия.
 2. Добавете елемента Дърво: дървени мебели и предмети. Можете да поставите неголямо бамбуково дърво в дома си, за да привлечете позитивност, богатство и успех.
 3. Намерете си изображение на Дракон – малка статуя и картинка ще привлече позитивност, успех и благополучие.
 4. Изберете вариациите на зеления цвят – зелено оцветеният интериор ще насърчи растежа, креативността и новото начало.
 5. Носете щастливите цветове на 2024 г. – зелено, синьо или черно облекло и аксесоари, за да имате късмет, богатство и успех. Можете да добавите златно, сребристо и сиво-бяло.

Коя е вашата зодия според Китайския календар?

Вижте в следния списък какво животно сте според китайския календар. Имайте предвид, че ако сте родени през януари, вероятно принадлежите към предходната “зодия”, а за февруари – трябва да проверите конкретно за вашата рождена година кога се е сменил знакът – вижте в публикацията отдолу.

 • Плъх – 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020
 • Вол – 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021
 • Тигър – 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022
 • Заек / Котка – 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2001, 2011, 2023
 • Дракон – 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012
 • Змия – 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013
 • Кон – 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014
 • Коза / Овца – 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015
 • Маймуна – 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016
 • Петел – 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017
 • Куче – 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018
 • Прасе – 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019

Ако се интересувате и от елемента на своята година, вижте “Как се прави китайски хороскоп и каква е вашата източна зодия”

 

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните