Mай e интересен месец. В небето все още остава общата конфигурация на планетите “Възел”, която обхваща 110°. Това носи висока концентрацията на енергия в тясна област, фокусиране върху няколко определени теми и желание за избягване на други.

ПОРЪЧАЙ СВОЯ ЛИЧЕН ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП

Заетото пространство попада върху различна област от живота на всеки човек, но като цяло картината изглежда така: 4-те знака от Водолей до Телец са гъсто заети, а останалите 8 знака са свободни. (Центърът на фигурата или източникът на най-мощна енергия съвпада първо с Марс. след това остава в Овен). А това означава, че актуалните теми сега са свързани с активността – и индивидуална, и колективна.

Стелиум в Телец около Уран, аспект на промяната

Със Слънце в Телец, Уран и Юпитер също в Телец акцентът е върху практичната и конкретна дейност. Съвпадът на Юпитер, Уран и Слънцето в последната декада на април, подкрепен от хармоничен аспект с Плутон във Водолей – всичко това дава създава условия за грандиозни, необратими промени.

Тази пролет настъпва ерата на промените.

Промяната – но не в смисъла на това какво се случва в рамките на един месец, нито за една година. В продължение на много, много години ще наблюдаваме променящата се, преустройваща се Русия (и България, и целия свят). Но и най-дългият процес започва някъде. Сега, през тази година навлизаме в ерата на фундаменталните промени. Промените вече са започнали – през последните 2 години те вървят интензивно, като имам предвид вътрешни промени.

Точно тази пролет ще има голям пробив, който се случва в момента и ще продължава занапред. През май месец очаквам голям скок. През април имаше ретрограден Меркурий, който затормозяваше и забавяше процесите. Но сега, веднага след ретроградността, е най-доброто време да се влезе в битка.

Директен Меркурий в Овен и Телец

На първо място е подчертан интелектуалният компонент. Меркурий в Овен (25 април – 15 май) е логичен, концентриран и след съвпад с Възходящия лунен възел в Овен. Това означава, че работи не само според способностите си, но и по (съдбовна) необходимост.

Началото на май е време за определяне на посоката на действие, за разработване на проекти. А след 15-ти идва ред на изпълнението. Докато Меркурий е в Овен до 15-ти, още можете да обмисляте, да сменяте посоката, да анализиране стратегията си и т.н. Длъжен съм да отбележа, че

никой не ви пречи да пристъпите към реализация и преди 15-ти май, ако проектите ви вече са подготвени.

Но когато Меркурий влезе в Телец (15-ти май – 03-ти юни), дори вашият проект все още да е в процес на разработка, трябва да експериментирате на практика. Независимо дали проектирането е приключило напълно, необходимо е да се стратира реализацията.

Това се отнася не само за работата ви. Отнася се и за семейството, и за домакинството. В случай, че планирате ремонт, строителство, някакво преустройство в дома или друга подобна, практическа и полезна дейност, май ще бъде много благоприятен.

Месец на обновление, когато се препоръчва да се съсредоточите върху всичко ново. Добре е да внесете някакъв нов елемент в живота си и в своята непосредствена среда.

Статичен Плутон: 16-ти април – 17-ти май

Висока концентрация на енергията през май е подкрепена и от статичността на Плутон. Плутон притежава мощна енергия. Той обръща движението си на 2-ри май, с което и става ретрограден. Но защото се движи много бавно, зоната на статичност отнема до 17-ти май. Какво означава това?

Целият период на обръщане на Плутон е белязан с повишена интензивност и напрежение. Затова е особено важно тази енергия обезателно да бъде насочена и използвана ползотворно.

Венера квадратура с Плутон 27 април – 5 май

Слънцето вече премина своята квадратура към Плутон – това съвпадна с Пълнолунието на 24 април – затова и сега този период ще се преживее по-лесно.

Но дойде ред на квадратурата с Венера. Това предполага, че напрежението ще падне най-много върху емоционалната сфера и личните отношения, любовта и сърдечните връзки.

Венера в Телец (29 април – 23 май) външно е сдържана, но вътрешно е гореща, много темпераментна и подчертано ревнива. Следователно е необходимо да бъдем много внимателни с емоциите.

По-лесно става да се прекъсват връзки и неразбирателствата да се превръщат в конфликт.

Периодът е дълъг, а и Слънцето в Телец е много неотстъпчиво, често злопаметно и влачи обидата си с години. Следователно, ако изразите неконтролирано своите негативни емоции, това може да доведе до дългосрочни и трайни последици.

Препоръки как да трансформираме енергията на Плутон

На първо място, редовно физическо натоварване. От сутринта, всеки ден, трябва да правите някакви физически упражнения, без значение на каква възраст сте.

Освен това: активната интелектуална работа – решаване на кръстословици и задачи, интензивно четене на литература, на всичко, което ви харесва. Накарайте да работят най-усилено и умът, и тялото.

Съзнателност и контрол. Започнете деня си с медитация, с размишление, с настройка за деня, с молитва, с дихателни упражнения. Ако имате възможност, и с кратка разходка.

Особено сега, през май, свържете се със земята и природата. Когато е топло, ходете бос по тревата, по чиста земя, в гората, градината; почувствайте рохкава почва под краката си, помиришете разораната земя.

Водни процедури. Когато усетите излишна енергия или превъзбуда, измийте излишъка от ръцете и краката си с топла вода. В противен случай, емоциите ще ви дойдат в повече.

Новолуние в Телец – 8 май – Промени по върховете

Новолунието като цяло е меко и хармонично. В картата нямаме друг труден аспект освен Сатурн полуквадрат Плутон. Това може да доведе до трудности за здравето и за всички, които работят на сатурнови (държавни, управленски, политически) длъжности.

Когато Сатурн се движи в нехармоничен аспект с Плутон, се наблюдават значими промени в ръководните органи и управлението на организации и държави. Символично казано, чупят се столове, затова се подсигурете с издръжлив офис стол.

Това е единственият конфликтен аспект, който говори за големи (обществени) промени.

Да се посветите на работата си е просто задължително, защото сега Възходящият лунен възел е в Овен и цялата група планетите е концентрирана около него. Всичко, което направите сега, през месец май, ще има много дългосрочни последствия. Затова трябва да обмислите много внимателно и да действате прецизно.

Меркурий в Телец 15-ти май – 03-ти юни

Навлизаме в още по-конкретен етап. Меркурий в Телец е майстор на точната и конкретна работа, мисли много добре – практично, по същество. Ако всичко вече е обмислено, трябва просто да се работи и да се свърши.

Време е да устроите дома си, семейството, взаимоотношенията. А в работата е още по-ясно: наблягаме на практика. Преговорите трябва вече да са финализирани;

по-малкото говорене и фокус над изпълнението.

При Новолунието Слънцето и Луната са в съвпад с Уран в Телец – изисква се промяна, без страх от новите, смелите идеи. Сега е моментът за пълно, глобално обновление. Хрумва ви идея, която изглежда твърде нестандартна. Не се страхувайте! Тя може да се окаже много перспективна и благонадеждна.

Времето на Близнаците: силата на разума и думите

На 20-ти май Слънцето преминава в Близнаци (до 20-ти юни) и с това настъпва времето на Близнаците. След него, на 24-ти, и Венера влиза в Близнаци (до 17-ти юни).

Това е период на малко облекчение в емоциите. С Венера тук те са по-леки, по-живи. Въздушната Венера не обича драмата, не харесва ненужното драматизиране на ситуациите и любовното напрежение, лесно взаимодейства и предпочита общуване в по-светли тонове.

Тригон с Плутон 21 – 29 май: мощ за реализация

Още на 20-ти атмосферата става забележително по-лека, осезаемо по-забавна. Но и по-активна, защото в началото на Близнаци Слънце и Венера правят тригон (хармоничен аспект) с Плутон в началото на Водолея.

Плутон ще даде много положителна сила, която по-лесно ще се реализира. Това е време на оживена комуникация, общуване, взаимодействие, дискусии, преговори

Юпитер в Близнаци 26 май 2024 – 10 юни 2025

А на 26-ти и Юпитер влиза във въздушните Близнаци. Той сменя знака си веднъж годишно. Практическият пробив (Юпитер в Телец) вече е направен и идва времето за взаимодействието и комуникацията, за усвояване на пазарите, за развитие на най-близкото пространство.

Юпитер в Близнаци 2024 – 2025 – Не губете вярата си

Пълнолуние в Стрелец – 23 май: Грабвайте възможностите

Заедно с преминаването на Венера в Близнаци настъпва Пълнолунието с Луна в Стрелец и Слънце в Близнаци. То ще засегне на първо място, тези два знака. А около Слънцето ще се съберат Юпитер, Уран, Венера като

животворен сноп от енергия, насочен напред към бъдещето, с желание за обновление.

Присъствието на Венера в първия градус на Близнаци в съвпад със Слънцето носи обновление в личните отношения. А за всички, които се занимават с изкуство, това е изключителен момент. Настъпва време за нови възможности.

При това Пълнолуние Слънцето, Венера и Луната образуват красива фигура с Нептун и Плутон – трапец. Трапецът е много практична фигура, която придава форма на намеренията и носи реализация.

Какво е значението на опозицията (Пълнолунието) с Луна в Стрелец – Слънце в Близнаци и Юпитер почти влязъл в Близнаци?

Време за експанзия, за публични и обществени изяви

Юпитер съвпада с Венера, а в края на месеца, когато и Меркурий в Телец направи съвпад с тях, е най-подходящото време за рекламни кампании, за публикации, за лични изяви и показване на творбите и резултатите от своя труд, за светски събития. Всякаква обществена дейност ще бъде като цяло успешна.

В същото време трябва да внимавате с новите възможности. Когато всички тези планети транзитират през Близнаци, се разкриват много нови опции.

Грабвайте възможностите в движение, не се разсейвате и не ги отхвърляйте!

Настъпва много ясен сблъсък, Луната в Стрелец при Пълнолунието и стелиум (скупчване на много планети) между Телеца и Близнаците. Стрелецът е избирателен, претенциозен и целенасочен знак, който знае предварително какво му трябва и отхвърля всичко, което му се струва, че няма да отговаря на целта му.

Стрелецът изхвърля излишното, целенасочено гледа напред и се движи в избраната посока. Близнаците напротив – стремят се да заграбят всяка възможност, да не пропуснат нищо, да гранаъ всичко, което се появява, и да го използват. При това Пълнолуние

опозицията накланя повече в полза на Близнаците, отколкото на Стрелеца.

Интерпретация: чувството за цел е свързано с обичайното, с навиците, с вече формулираните цели и планове. Знаете по стария начин (Меркурий във фиксирания Телец) точно от какво имате нужда и какво не ви трябва.

Но времето се е променило! Настъпили са нови времена! Идва нов етап, не само в живота на страната ни като цяло, но и в живота на всички, които живеят в нея. Настъпва период на обновление и промяна. Така че,

не отхвърляйте новите възможности, ослушвайте се, търсете по-широка перспектива.

Ако сега не сте доволни от положението си, то неочаквано може да преоткриете нещо познато, което сте изхвърлили като ненужно, но което сега може много да ви помогне.

Това важи и в ежедневието: например, идва някой при вас и ви предлага книга. Вие отговаряте, “Аз не чета такива книги, тази литература не ми е интересна”. А точно в тази книга/ литература се оказва, че има това, което е важно и нужно за вас в момента.

Добре е да общувате повече, да се запознаете и сближите с друг човек, да попътувате. Не става въпрос за далечни пътувания, по Близнаци обикновено те са кратки и близки. Такива дейности в бъдеще ще послужат на вашите цели.

Негативни аспекти на Пълнолунието: 20 – 31 май

Това Пълнолуние е хармонично и меко, но има две аспекта, на които ще обърнем внимание. Първият е 100 градуса (кармичен) между Меркурий и Плутон. Той се определя като нехармоничен, но всъщност работи много усилено, за да се заучават задълбочено нови неща; умът работи чудесно при него.

И вторият: Марс в съвпад с Възходящия лунен възел в Овен прави нехармонични аспекти към светилата (135 градуса към Луната и 45 към Слънцето). Той изисква решителност в действията, но е и опасен, поради прекомерната си бързина. Иска веднага да влезе в действие, тегли напред, напред.

От една страна, дава излишък на решителност, което е добре. Но от друга страна, прекомерното, фанатично фокусиране само върху едно нещо е лошо. Трябва да решим този проблем чрез комбиниране и

намиране на баланс между решителността да се действа и способността да се обмислят предварително стратегиите.

Само не трябва да не се страхуваме! И да се ориентираме повече според вътрешното си усещане, отколкото по съветите на околните.

Промените продължават стабилно: Юпитер и Сатурн: 17 май – 7 юни

Като цяло, средата на май е доста стабилен период, когато промените продължават. Но те ще бъдат по-умерени след 17-ти, защото Сатурн вече прави хармонични аспекти с Юпитер и Уран. Обновлението продължава, но не толкова превратно и бързо, колкото в началото на месеца

Краят на месец май е също толкова деен и активен колкото началото. Но вече е ориентиран повече към взаимодействие, отколкото към праволинейно и целенасочено действие.

Така изглежда прогнозата за май: доста оживен, обещаващ, активен и продуктивен в творческата сфера. Дори е жалко колко бързо преминават такива периоди!

 ПОРЪЧАЙ СВОЯ ПЪЛЕН ПРОГНОЗЕН ХОРОСКОП

Прогноза за пазаруване през май 2024

Слава Богу, ретроградността на Меркурий приключи. Нека не ви плаши ретроградният Плутон (статичен до 17-ти). Той единствено силно подхранва вашите желания, затова в началото на месеца (около 2-ри), ако пожелаете нещо, може да се стигне до обсесия.

Внимавайте с парите, защото когато е твърде силно желанието, с лекота може да ги похарчите за нищо. И освен ако не ви се налага да си купите гаубица (карабина) или зенитна ракета (през смях), всичко останало можете спокойно да пазарувате.

Плутон влияе много слабо на обичайните покупки.

Особено добър период за пазаруване е когато Луната расте (от 09-ти до 22-ри май). Обикновено се препоръчва дълготрайните стоки, които са предназначени за продължителна употреба, да се купуват на растяща Луна. Като астролог мога да кажа, че това не е задължително –

фазата на Луната влияе върху пзаруването, но не действа разрушително.

Но преди 8-ми май (Новолуние), а именно между 5-ти и 8-ми, освен ако не е абсолютно наложително, не правете значими покупки за сериозни суми. Защото Луната по това време е “балсамична” (в последните дни на фазата си), когато големи покупки по принцип не се правят.

Прогноза за здравето през май 2024

Относно здравето, месецът е по-труден. Вярно, не хармоничните аспекти са малко, но този статичен Плутон е генератор на много голямо напрежение (до 16-ти май). На първо място, неблагоприятно за сърце, кръвоносни съдове, хипертония, бъбреци, щитовидна жлеза. И се изострят проблемите с гръбначния стълб.

Затова следвайте стриктно по-строг режим и конкретните за вас препоръки. Ситуацията може да се развие по напълно неочакван за вас начин. За да не изпадате в такива непредвидени ситуации,

изпълнявайте стриктно препоръките на своя лекар.

Разбира се, към неблагоприятните дни добавяме и Пълнолунието, 22-ри и 23-ти май.

Опасности и аварии

Имаме двойствена ситуация. Слънцето излиза от квадратурата с Плутон и се движи към хармоничен аспект тригон, тоест общо взето напрежението стихва (обща тенденция за месеца). Но статичният Плутон усилва напрежението (до 16-ти). В интерес на истината,

това ще се отрази негативно повече на здравето, отколкото на опасностите от инциденти.

По-вероятно е да създаде вътрешни (психологически, здравни) проблеми, отколкото външни. За всеки случай, отбележете като опасен период един ден преди и един ден след Пълнолунието (21-ви – 24-ти). Освен това, всички вторници (дни на Марс).

  • В началото на месеца до 5-ти е увеличена опасността от водни инциденти (Марс съвпад с Нептун).
  • Около Новолунието (7-ми, 8-ми) имаме повишена опасност от леки катастрофи и аварии, включително свързани с електрическо / електронно оборудване.
  • Опасността по пътищата между 21-ви и 24-ти и 28-ми и 30-ти е относително увеличена

Но като цяло, относно опасности и аварии този месец изглежда по-лек.

Романтични срещи и запознанства през май 2024

В началото на месеца (до 23-ти) Венера в Телец е много интензивна. Сърдечен плам! Този плам е и добър, но понякога и изключително неуместен. Всичко зависи от конкретните детайли.

  • Квадратурата на Плутон с Венера (27-ми април – 05-ти 5 май) в началото на месеца придава плам и страст на любовта, но в същото време може да нагнети негативните емоции до краен предел.

За съжаление в такива периоди паметта отказва и всички забравят какво е казал астрологът. Емоциите ни повличат и е невъзможно да спреш. Всичко, което е пред очите ни, е засенчено от чувства като обида, ревност, омраза. Но ако поне за секунда си спомните какво ви е посъветвал астрологът:

Спрете веднага, поемете няколко пъти дух и го задръжте. А след това се замислете как да се освободите от тези емоции.

Ако успеете да овладеете и трансформирате тази емоция , тя ще ви даде огромна сила и ще се превърне в много мощно, положително преживяване, няма да може да действа разрушително.

Ако не сте уверени в себе си, тогава е по-добре да не ходите на срещи. в такива “плутонови” дни. Запознанствата ще бъдат провал, а с любимите хора ще се скарате и след това ще бъде много трудно да се помирите. Но ако го достатъчно устойчиви и вътрешно стабилни и можете да се владеете, обратно: това е най-силното ви време за срещи и запознанства.

  • Имайте предвид,че до 5-ти май Слънцето е в полуквадрат с Нептун и това може да засегне тежко вашите нерви и чувства.

Затова до 5-ти май или не ходете на срещи, или ходете с тиксо на устата. А още по-важно: запушете си ушите, защото може да чуете нещо неподходящо.

След това всичко е спокойно. Независимо от интензивната Венера, пак се забелязва успокоение, особено след Новолунието на 8-ми.

  • Може да бъде малко по-трудно преди преминаването на Венера в Близнаци, в последните 3 дни на Телеца (20-ти – 23-ти), когато чувствата са нестабилни, неуравновесени.

По-добре да изпратите цветя от разстояние с куриер и чак след 23-ти да се срещате. След 23-ти атмосферата вече е по-лека и оживена, срещи и запознанства стават по-лесно и преминават на по-въздушно ниво, с лекота. Последната десетдневка на май е по-жизнерадостна, комуникативна.

Обучение и изпити през май 2024

Целият месец май е силно благоприятен за обучение и с наближаваща сесия ще се получи много добре! Време е за активна, интензивна работа – до 15-ти. А то и когато Меркурий премине в Телец, пак е отлично за обучение.

Добре е да изучавате теорията преди 15-ти, а след това – практика.

Прогнозата е добра и за занятия, и за изпити. За изпитите избягвайте единствено Пълнолунието (22-ри – 24-ти) и дните 13-ти и 14-ти май.

***

Пожелавам ви един много оживен месец! Независимо от възрастта, ако ви се предлага нещо ново и различно за четене ( и учене), не го отхвърляйте с лека ръка! Ще ви бъде полезно на 100% – ако не в този живот, тогава в следващия, гарантирано!

Превод с коментар и допълнения на месечната видео прогноза на Михаил Левин, Ректор на Московската Академия по астрология. Вижте Кой е Михаил Левин и защо AstroScript работи с неговите прогнози.

Още прогнози за Май 2024

Седмичен хороскоп за текущата седмица

Лунен календар Май 2024: Новолуние Телец, Пълнолуние Стрелец

 

Хороскоп за 2024: подгответе се за трудности, грабнете шанса

 

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните