Април е един от най-интересните месеци, от съдбовните периоди. Последствията му ще се усещат още една-две години или най-малко още няколко месеца. Много активен и сериозен месец.

Скоро настъпи новата астрологична година и цялата картина се смени. Плутон продължава да е в ролята на вълнорез (“гласът на съдбата” и водеща планета на цялата звездна фигура) – както беше през март. Съдбоносните събития ни понасят нанякъде.

Много хора ще усетят ударите на съдбата. Вслушвайте се във вътрешния импулс, който ще ви заставя да изберете по-нататъшната линия на развитие на своя живот. Както сме казвали,

Онези, които не следват съдбата си, биват повлечени от нея.

Ако не чувате вътрешния си глас, не се тревожете – той ще се прояви като външно обстоятелство, няма да се размине. Някои хора ще бъдат качени на въртележката без да могат да помръднат, много ще бъдат засегнати.

Но ако умеете да се вслушвате във вътрешния си глас – а това е движението на вашата душа, която ви казва направи това и това – чуйте какво ви говори и почувствайте истинността на тези думи. Тогава следва да не се замисляте и да изпълнявате.

Началото на април е активно – най-вече в професионалната и обществената сфера. Плутон е водещ за фигурата от всички планети и дава основния тласък. Можете да постигнете реализация както в кариерата, така и в личния живот.

Венера в Телец съвпад с Уран 01 – 04 април

Венера е в съвпад с Уран, а Плутон прави хармоничен аспект към тях – това е много хубаво.

Може много да промените и в личния си живот, и в творчеството.

Особено мощен период за всички, които се занимават с изкуство. Дава се шанс да направите повече дълбоки вътрешни промени отколкото външни, да погледнете на ситуация по друг начин, да я преживеете различно, по нов начин да почувствате настоящите си отношения.

Можете да внесете съвършено нови качества в ежедневния си живот и битие, в обичайните си отношения, да ги оживите, да издигнете старата романтика на нови висоти, да изпълните близките отношения с нови чувства, да пътувате заедно. Нужна е само оригинална идея. Не се притеснявайте да я реализирате, няма да станете за смях. Близкият ви човек задължително ще откликне на нещо свежо, ярко, необичайно.

Сега могат да се завържат и нови романтични отношения. Тези, които търсят, да срещнат любимия си човек. Това е месеца на смелото ново начало. Слънцето се движи към съвпад с Юпитер – време за амбициозните хора. Планове има, идеи има – не се страхувайте да ги осъществите.

Венера в Телец в Наталната карта

Астрологична прогноза 03 април – 11 юни: Меркурий в Телец

Време е идеите и замислите да преминат в стадия на практическата реализация. Ако веднага нямате възможност да осъществите идеята, то я превърнете в точно разработен план за действие. При движението си в Телец Меркурий ще направи съвпад със Северния лунен възел, а това означава, че

ако всичко замислено или описано на хартия се внедри на практика, ще остане стабилно и задълго, ще има много позитивни и хубави последствия.

Четири планети се събират близо до Уран и Северния възел (Слънце, Меркурий, Венера, Юпитер) – не в точен съвпад, но близо една до друга. Това говори за месец на обновление във всички сфери на живота. На първо място в обществения, но също така и в личния.

Меркурий в Телец в Наталната карта

Пълнолуние във Везни на 06 април

Пълнолунието (опозиция между Слънце в Овен и Луна във Везни) прави напрегнат аспект към Марс, което още повече увеличава активността. Марс в е Рак – а Ракът е прилепчив и инертен знак – значи ще има съпротива към промените от средата и околните. Но това не е яростното съпротивление на Сатурн, което наблюдавахме предишните години и което спъваше движението напред към обновление. Дори напротив –

сега Сатурн прави хармоничен аспект към Уран и подкрепя и стабилизира големите промени.

Лунен календар 2023: Април – Пълнолуние във Везни, Новолуние в Овен

Луната става вълнорез на фигурата между 06 и 13 април

Веднага след Пълнолунието водеща планета във фигурата от всички планети става не Плутон, а Луната. Това означава, че вече не трябва да се втурваме след съвсем нови идеи, да не се носим според това, което съдбата ни поднася.

Следва да се вслушаме по-внимателно във всичко, което идва отстрани –

външните импулси, предложения, идеите, които другите дават. Началният устрем на месеца леко се затормозява и забавя, въпреки, че активността продължава.

Венера в Близнаци – от 11 април до 7 май 2023

Това смекчава емоционалната атмосфера. Ако в началото на месеца тя е била интензивна – Венера в Телец дори външно да показва спокойствие, вътрешно гори и има много добра сърдечна памет – след 11-ти емоционалният фон става по-лек и оживен. Това ще се почувства във връзките, в контактите, в сърдечните и близки отношения, а още повече ще се усети в работата. По много въпроси реакцията ще стане по-освободена и лека, няма толкова много да се преживява.

Венера в Близнаци в Наталната карта

Слънце в Телец от 20 април и Ретрограден Меркурий от 21 април

Сякаш месецът е разрязан на две части от този момент. Още на 18-ти и 19-ти, няколко дена преди обръщането на Меркурий, вече трябва да се забави активността. Да се действа по-спокойно, по-разумно, да не се бърза и добре да се планира. Да се подготвят срещите по-отрано, защото времето става по-суетно. По пътищата се образуват задръствания, а и в мозъците на хората се образуват задръствания. Много дела се струпват за кратко време, а те си пречат и не могат да се изпълнят едновременно, има неточности.

Бъдете готови за забавяне, за по-спокойна работа, размисъл, особено относно идеите и обучението. Избягвайте само бурни нови начинания. Това, което сте успели да започнете (преди 21- ви април), го довършете. Не сте успели – изчакайте. Просто доведете всичко до край и усъвършенствайте своите планове, приведете ги в ред.

Новолуние в Овен на 20 април

Новолунието се случва в самия край на знака Овен, на 30-я градус. Слънцето почти е влязло в Телец. Това Новолуние е в доста голяма степен напрегнато. След него настъпва тенденция към волеви усилия или дори още преди Новолунието – към активно, волево действие и натиск, особено в колективни и групови ситуации. Но сега не трябва да се прави това, което силно ви се иска да направите! Защото Меркурий обръща движението си на следващия ден, а на 19-ти и 20-ти вече се чувства влиянието на неговата статичност.

Тези дни ще бъдат направени много глупости! Дори самите действия да са умни сами по себе си, когато бъдат направени в грешния момент, вече не е толкова умно. По време на Новолунието в Овен и дните около него ще бъдат извършени голям брой импулсивни и активни действия. Но съвсем скоро след това ще стане ясно, че те са били съвършено глупави – неефективни, ненужни, излишно хабене на усилия и енергия. Така, че бъдете внимателни и се старайте да не участвате в подобни действия. Ако ви принудят да участвате, то убедете инициатора, че си струва да се изчака.

Плутон начело на фигурата след 14 април

Плутон отново става “вълнорез” – отново съдбата ни понася. В конкретния случай – не ни води, а ни повлича. И ако в периода след 14-ти и преди Новолунието и ретроградния Меркурий всичко е вървяло нормално, то с обръщането на Меркурий вече става обратното. Като се почне от 19-ти, се учете да забавяте темпото.

Астрологична прогноза след 18-ти април: Статичен Плутон

Последното значимо и сериозно събитие за този месец е началото на статичността на Плутон. През този период, от 19-ти и особено след 26-ти, нараства вътрешното напрежение. Това се проявява като повишена конфликтност и агресивност, повече провали. И най-обикновената дреболия може да предизвика спор, борба, стълкновение, конфликт. Повишават се като цяло и опасностите при пътувания.

Но не е задължително Плутоновата статичност да се превърне в конфликт. Тя може да се канализира в повишена работоспособност и действеност – за всички, които имат какво да правят. Повишава се и активността на ума. За този период бих искал да отправя следната препоръка:

Сутрините правете по-дълги физически натоварвания, не задължително силови, но продължителни, поне 15 – 30 минути. Клекове, бягане, гимнастика, удължавайте натоварването максимално, дихателни упражнения. За всички, които владеят техники за медитация – правете ги по-дълги, сутрин и преди лягане.

Ако (през деня) почувствате повишена възбудимост, то спрете за 5-10 минути за размишление и медитация. Не чакайте натрупаното напрежение да доведе до срив или конфликт. През последните дни на месеца се посветете на повече задълбочена, вглъбена дейност и по-малко външна активност.

Пазаруване през април 2023

Относно покупките, април също е разделен на две части. В първата половина на месеца, даже до 18-ти, Меркурий е директен и всичко е наред. След това става ретрограден. Отначало може да се пазарува всичко, а после не трябва нищо. Но все пак да направим няколко уточнения.

Меркурий сменя знака си на 3-ти, затова е добре на 2-ри и 3-ти да направите пауза. Вече след 4-ти с Меркурий в Телец, за всякакви практични покупки периодът е просто идеаллен. Той също така се приближава към Уран, затова може да купувате всичко, свързано с електроника, техника, електроуреди, всеки ден до 18-ти април. А след това направете пауза.

Най-благоприятното време е до 6-ти април, защото след Пълнолунието имаме намаляваща Луна и за покупки на дълготрайни стоки е по-добре да изчакате, ако е възможно. Ако ли не, може да се пазарува дори на намаляваща Луна, няма нищо страшно, стига Меркурий да е директен.

Здравето през април 2023

Първите дни преди прехода на Меркурий в Телец имаме напрегната нервна система, повишена опасност от травми, възможно е главоболие. Но целият месец е пределно спокоен. Поради интензивността (до 10-ти) следва по-емоционалните хора да обърнат внимание на своята щитовидна жлеза. Няма нищо катастрофално, но е повишен емоционалният фон.

В средата на месеца и около Новолунието – някъде между 18-ти и 21-ви – имаме доста напрегнат период. Отличава се с повишена опасност от травми, неустойчиво кръвно налягане с резки промени. Затова хипертониците трябва да са по-внимателни. Много висока е опасността от травми, от нервни сривове, от аритмии и т.н. На първо място това напрежение се пада на сърдечно-съдовата система и продължава и след 27-ми, в по-силни или по-слаби форми до края на месеца. За хората, които имат проблем с жлъчния мехур и черния дроб, този период също е неблагоприятен.

Но като цяло, месечният фон по отношение на здравето, е по-мек от предходния март.

Опасни периоди

През април имаме два пика на опасности:

  • първият е в началото на месеца до 4-то число,
  • а вторият около Новолунието – започва от 15-ти и завършва на 27-ми, като най-опасни са дните 20-ти, 21-ви и 22-ри.

Романтични срещи и запознанства

За романтични срещи началото на месеца е просто супер. Венера е близо до Уран, външно спокойна, а вътрешно интензивна. Имаме висока степен на романтичност, може сериозно да се постараете да завоювате сърцето на своята дама. Много хубав период.

Преди промяната на знака – Венера влиза в Близнаци на 11-ти – двата дни 9-ти и 10-ти правите пауза. А след 11-ти Венера става по-лека. Срещите преминават по-леко и оживено и запознанствата са по-лесни. Това продължава до 18-ти. Тогава наближава Пълнолунието и обръщането на Меркурий и възникват неясноти, усложнения, промени.

Новите контакти, запознанства и срещи по време на ретрограден Меркурий, не са трайни. Но са възможни възобновявания на стари връзки. Ако искате нещо да промените, ако не сте се разделили така, както ви се е искало или сте се скарали, то след 22-ри се опитайте да поправите старите грешки или просто да възобновите това, което е било.

Обучение и изпити

Периодът след 3-ти април е просто супер за обучение. При Телец надделява практичността, умът работи усърдно и прецизно, изобщо Меркурий в Телец е много качествен. Ясният и практичен ум, със своята своеобразна интуиция – всичко това е в близост до Уран и Северния лунен възел – наученото ще се запомни за дълго и резултатите ще бъдат положителн. Имаме много добър период за начало на всякакви курсове – ще ви бъде интересно и мозъкът ви ще работи добре. Особено когато Меркурий се намира близо до Уран – той се приближава около 12-ти и дори след обръщането си остават в съвпад до края на месеца.

Но имаме и периода на Новолунието – дните преди и след него, от 19-ти до 21-ви, са трудни дни – има повече суетене, мислите са объркани, трудно е да се съсредоточите. Но ако искате да се учите, дори ретроградният Меркурий не трябва да ви плаши. Това е много добър период да въведете ред в главата си, да подредите старите си знания, да си припомните това, което сте забравили.

Затова и целият месец, след 3-ти април и с изключение на дните от 19-ти до 21-ви, са много добри за обучение.

 

Превод с коментар на месечната видео прогноза на Михаил Левин, Ректор на Московската Академия по астрология. Вижте Кой е Михаил Левин и защо AstroScript работи с неговите прогнози.

Седмичен бюлетин с актуални прогнози и специални предложения

Поверителност на данните